Kyläkirjan tilannekatsaus 7.8.2019

Karkkilan seurakunnan arkistojen kirkonkirjatutkimukset 1900–1960 on saatu kesän aikana päätökseen. Käynnissä on näiden muistiinpanojen muokkaaminen kirjan tekstiksi ja niiden täydentäminen muista lähteistä saatavilla tiedoilla. Näitä ovat monet kirjat, muistelot ja esimerkiksi Vaskijärven Sanomat, joita viime aikoina olen käynyt läpi. Lehden numeroihin on saatu jo aiemmin tallennettua arvokasta tietoa kylän tapahtumista, ihmisistä ja paikoista. Tässä vaiheessa näyttäisi olevan kasassa jo noin 400-sivuisen kirjan aineisto, ja jonkin verran aihepiirejä on vielä käsittelemättä.

Viime tilannekatsauksen haasteeseen kertoa muisteluita sähkön, puhelimen, TV:n saapumisesta sekä kauppaostoksista ja kulkuvälineistä sain muutamia mukavia viestejä. Aiheet ovat edelleen sellaisia, että muutkin voisivat vielä muistella. Kaiken kaikkiaan tähän mennessä on jo lähes 60 henkilöä osallistunut kirjan aineiston kokoamiseen kirjoittamalla itse, kertomalla muisteluita, toimittamalla asiakirjoja tai valokuvia. Suuret kiitokset tästä!

Kaupoista ja junaan/asemaan/rautatiehen liittyvistä valokuvista on vielä pulaa. Tänään kuitenkin tuli ilahduttava uutinen, kun Karkkilan ruukkimuseon kuvakokoelmista saimme hyvän kuvan Osuusliike Tuen Vaskijärven myymälästä. Löytyisikös muistakin kaupoista kuvia?

Edelleen muistutan, että Saara Mansikkamäki on ilmoittautunut mukaan kirjan kuvaustiimiin ja hänen tarkoituksenaan on saada kirjaan kuvitukseksi elämänmeininkiä myös tästä päivästä. Saara toivoo voivansa dokumentoida kyläläisten arkea valokuviin, ihan sitä tavallista tekemistä, mitä itse kunkin kotosalla on ajankohtaisena.Tämän päivän arki on huomisen historiaa. Jos haluat lisätietoja tai suoraan ilmoittautua kuvausprojektiin, tavoitat Saaran sähköpostilla saara.mansikkamaki@gmail.com.

Myös minulla toivomuksena on saada käyttöön lisää muistitietoa, valokuvia, asiakirjoja sekä valmiitakin artikkeleita. Niitä voi toimittaa Lanan postilaatikkoon tai sähköisesti vaskijarven.kylakirja@gmail.com. Myös kesämökkeilijät, tervetuloa mukaan!

Kesäterveisin

Margit Lumia, kyläkirjan projektipäällikkö


Comments