Kyläkirjan tilannekatsaus 4.5.2019

Ilomielin ilmoitan, että asutushistoriatutkimus on päässyt etenemään menneiltä vuosisadoilta lähtien jo ajanjaksolle 1920–1960, sillä Karkkilan seurakunnan kirkkoneuvosto myönsi vihdoin tutkimusluvan 17.4.2019 yhdeksän kuukauden anomusprosessin jälkeen. 1920-luvun asutus on jo ehditty tutkia ja pitkälti kirjoittaakin kirjan käsikirjoitukseen. Nyt on menossa 1930-luvun aineisto, ja kirkonarkistojen tutkimustyö etenee pikkuhiljaa kevään aikana. Kirkonkirjatietoa kytketään kirjoitustyössä muuhun asutukseen liittyvään aineistoon, kuten kyläläisiltä saatuihin tila- ja perhetietoihin, kiinteistörekisteritietohin sekä monenlaiseen kirja-aineistoon maatilakirjoista lähtien.

Vaskijärveen liittyvää kirjallisuutta on talven aikana käyty läpi lähtien Aalto – Rentolan kirjoittamasta Karkkilan historiasta, ja sen kytköksiä Vaskijärveen on liitetty käsikirjoitukseen. Högforsin tehtaaseen liittyvään kirjallisuuteen on ollut tarve perehtyä, koska sillä on ollut vaikutusta myös Vaskijärveen. Kyläkirjoista Haavisto, Ahmoo, Järvenpää ja Vuotinainen on jo käyty läpi. Pitkin vuotta on paikallistettu ja kerätty muutakin kirjallisuutta, jossa on liittymää Vaskijärveen, kuten Pentti ja Kalevi Mäensyrjän kirjoittamia tekstejä.

Vaskijärven kylän yleinen historia 1300-luvulta lähtien onkin jo alkanut muotoutua kirjaa varten, samoin kylän talojen ja perheiden historia. Vielä odottamassa on myös muun muassa Pasi Mikkosen vinkkaama ja linkkaama vanha 1700-lukua valottava käräjäpöytäkirja-aineisto, joka täydentää erinomaisesti ajankuvan luomista.

Talven kuluessa on erityisesti Seppo Partanen perehtynyt ansiokkaasti useisiin aiheisiin liittyvään kirjallisuuteen sekä täydentänyt aineistoa myös haastatteluin. Näin onkin syntynyt monia mielenkiintoisia artikkeleita kirjaa varten. Kirjoittamisessa kunnostautuneita ovat olleet myös heti alkuvaiheessa ainakin Toivo Talikka, Ari Huitti, Jussi Mattila, Markku Säde, Raimo Rajaoja, Tom Sjöblom, Tuula Valkonen sekä Tuulikki ja Esko Niemelä.

Kirjaprojektin käynnistyksestä lähtien on muisteluaineistoa ja arvokkaita vanhoja valokuvia saapunut myös esimerkiksi Litjan suvun sisaruksilta sekä Raija ja Ari Sappiselta. On ollut hienoa päästä kurkistamaan myös esimerkiksi Säteen, Virkin ja Holttisen suvun sekä Irmeli Eklundin valokuvakokoelmiin. Upeita dronekuvia nyky-Vaskijärvestä on saatu Kotamäen perheen ansiosta. Asiakirja-aineistoa on löytynyt erityisesti Kyllikki Laitisen, Pasi Mikkosen, Matti Mäen ja Satu Klemolan arkistoista. Lisäksi jonkin verran on saatu haastatteluaineistoakin muuan muassa Pietiäisten perheeltä sekä Sanni Hakalalta.

Kylän yhdistyksistä Martta-historian osuus valmistui jo viime vuonna. Metsästyksen historia on aloitettu, mutta se odottaa alkuvaihetta tuoreempia tietoja hirvimiehiltä. Seuraavaksi on tarkoitus saada Vastuksen tarina paperille, mutta tekemistä olisi myös monien jo lakkautettujen yhdistysten papereiden penkomisessa. Kyläyhdistyksen ja osakaskunnankin tiedot ovat vielä odottamassa.

Kansakoulun historia on pääosin jo läpikäyty, sillä jo viime kesänä kävimme arkistoa penkomassa yhdessä Eino Huotarin ja Annikki Paulomäen kanssa. Myös kylän kaupoista ja puhelimen saapumisesta on jo tekstiä, VPK:sta ja postitoiminnastakin pikkuisen. Rautatiestä on jo vähän kirjoiteltu. Kylän kuuluisuuksista Ilmari Huitista, hänen muusastaan Marita Kalimasta sekä veljensä Paavon traagisesta kohtalosta on jo artikkelit olemassa, samoin marttatoiminnan konkarista ja kansanedustajasta Helena Virkistä. Muutama muukin juttu on jo kasassa, mutta ei paljasteta tässä vielä kaikkea sisältöä.

Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille kirjaprojektissa kannustaneille sekä siihen oman panoksensa tuoneille! Jos saadaan hyvin painettua hommia tämä vuosi, niin ehkä kirja saataisiin valmiiksi kesäksi 2020! Edelleen siis toivomuksena on saada käyttöön lisää muistitietoa, valokuvia, asiakirjoja sekä valmiitakin artikkeleita. Niitä voi toimittaa Lanan postilaatikkoon tai sähköisesti vaskijarven.kylakirja@gmail.com.

Kevätterveisin

Margit Lumia, kyläkirjan projektipäällikkö

 

Linkki kyläkirjan tiedotussivulle, jonne päivitetään jatkuvasti tietoja etenemisestä.

Linkki tilannekatsaukseen 29.3.2019

Linkki tilannekatsaukseen 2.2.2019

Linkki tilannekatsaukseen 13.1.2019

Linkki tilannekatsaukseen 15.12.2018

Linkki tilannekatsaukseen 15.11.2018

Kyläkirjan tilannekuvausta on julkaistu myös Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen julkaisemassa Karkkilan Kotiseutulehdessä N:o 39 ja 40 - 2018.

Kyläkirjaprojekti on kestänyt nyt vuoden ja sinä aikana on tausta-aineistoa kertynyt jo viiteen mappiin ihan paperillakin. Varsinainen käsikirjoitus syntyy tietokoneella, mutta "vanha käyttöliittymä" eli paperi toimii vielä monissa tilanteissa paremmin.
Comments