Vaskijärven kylä‎ > ‎Uutisarkisto‎ > ‎

Pakkausmuovien kierrätys on lakisääteistä - kierrätä sinäkin

Tiesitkö, että Suomessa on tavoitteena saada parannettua merkittävästi kotitalouksien muovipakkausten keräystä teollisuuden raaka-aineeksi. Uuden lainsäädännön myötä keräystoiminta käynnistyi vuonna 2016, ja keräyspisteverkosto on rakenteilla.

Kierrätykseen kelpaavat lähes kaikki muoviset pakkausmateriaalit, paitsi PVC (kierrätyskoodi 03). Kierrätykseen soveltuvissa pakkauksissa on kolmionmuotoisen kierrätystunnuksen sisällä esimerkiksi numero 05, 02 tai 04. 

Kierrätyskelpoisia ovat esimerkiksi elintarvikepakkaukset: jogurttipurkit, voi- tai margariinirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. Kemikaalituotteista soveltuvat muun muassa shampoo- ja saippuapullot. Myös muut muovipullot ja kanisterit kelpaavat sekä muovikassit, muovipussit ja muoviset kääreet.

Pakkausten tulee olla tyhjiä, kuivia ja puhtaita. Jos pakkaus koostuu eri muovimateriaalia olevista osista, ne pitää irottaa toisistaan (esimerkiksi korkki, kansi ja purkki). Erilaisia muoveja ei saa kasata päällekkäin, vaan muovit kannattaa kuljettaa keräykseen erillisinä, jotta eri muovit saadaan lajilteltua optisen lukulaitteen avulla. Likaiset pakkaukset laitetaan sekajätteisiin, paitsi esim. öljyä sisältävät viedään ongelmajätelaitokselle. 

Kierrätysohjeita sekä lähimmän kierrätysmuovin keruupisteen löydät nettisivulta rinkiin.fi. Karkkilan keskustassa sellainen on K-Supermarketilla, Mäntylänkatu 2.
Comments