ЈАВНОСТ- шта то беше?

поставио/ла Miroslav Lukić 21.12.2018. 04:43   [ ажурирано 21.12.2018. 04:44 ]
После много времена, купио сам шт. издање београдске "Политике" (у среду, 25. новембра 2015. г.); и морам да признам, да су ме нека побољшања у уређивању овог листа пријатно изненадила. Прелиставао сам у аутобусу овај лист, и зауставио се на стр. 8, реч је наравно о рубрици Друштво, прочитао сам пажљиво оба чланка у горњем делу странице...

Допада ми се оно што је изјавио проф. Р. Божовић о докторима спиновања и даље, до оцене једног лудила, "у лудој кући коју су направили сами медији".. Ако је то тачно, да ли онда уопште и постоји некаква респективна јавност овде? И шта јавност - значи данас? Био сам студент седамдесетих година минулог века када су опозиционари у бившој СФРЈ, предвођени пок. Д. Ћосићем  покушали да штампају у Београду један лист ("Јавност", као и Светозар Марковић у Крагујевцу много деценија пре њих), и како је то уз хуку већине ондашњих медија било онемогућено, забрањено... Исто тако, да кажем, "Политику" повремено прелистам онлајн издање; чини ми се, да је "Политика" боље изгледала у првом мандату данашњег главног уредника, јер је могла, макар повремено, да се пробиле и по нека штура вест о постојању београдских "Заветина".... Али, ипак, "Политика" се променила, мислим тзв. онлајн издање, што је добро за пензионере који немаају предрасуду према интернету, зар не? И могу да читају понепшто и бесплатно. видим, узгред, да  чланци, чије фототипије публикујем, нема у онлајн издању. Али, можда ће сутра, прекосутра бити и у онлајн издању?

***
У штампаном издању "Политике" нема коментара на штампане чланке. Штета. Јер заправо, међу коментарима, поред наравно екстремних примера, има и врло интелигентних опажања, без длаке на језику. Да ли у "Политици" све коментаре уз одређене чланке публикују, или неки од коментара бивају и цензурисани? Не знам. закључите сами.
У  уводнику Љиљане Смајловић, гл. уреднице, "Рушење Вучића", има и ових редова: "Ко руши Александра Вучића? Далеко од тога да се ругам идеји да га неко руши, напротив. Много је оних којима смета, а многи којима смета имају пара и утицаја напретек, поседују и „меку” и „тврду” моћ.
Али све ми се више чини да међу онима који руше Вучића има и оних који му желе добро.
Кажем то зато што ме је запрепастила вест да је ухапшен Андреј Фајгељ. То што је јуче пуштен не мења ништа јер тужилац изгледа намерава да га кривично гони, и то због „насилне промене уставног поретка”, то јест кршења члана 309 Кривичног закона Србије.
Нисам Фајгељев истомишљеник. Није ми било симпатично кад је као директор Културног центра у Новом Саду забранио студентску изложбу јер је проценио да један рад „скрнави лик Христа”. Свеједно сам му понудила да у „Политици” објасни свој поступак. Код нас је мало људи који имају храброст својих уверења, већина се држи конвенција и сталешког мишљења...." итд.
Прочитао сам неколико коментара уз овај чланак.срђан цонићпре 2 сата
Питање ко руши Вучића није ни лако ни једноставно. Хапшење доктора Фајгеља баца нову димензију која је истини за вољу и поменута претходних дана у јавним иступањима неких новинара. Очигледно реч је о одређеним полицијским структурама који делују на изглед аутономно самостално процењују ко угрожава уставни поредак а уствари су блиски и реагују на миг страних амбасадора односно њихових људи саветника у рецимо министарству унутрашњих послова. Нисам никакав Вучићев бранилац али иступ Фајгеља на Ју тјубу је добро дошао онима који креирају рушење Вучића. Јер хапшењем мобилишу такозвани патриотски корпус против премијера јер овај еврофилски очигледно није довољан да озбиљније мобилише јавност. О свему овоме требало би да размисли и сам доктор Фајгељ. Треба само да види ко га данас брани- наравно овде не мислим на госпођу Смајловић- и које телевизије преносе вест о његовом хапшењу лију крокодилске сузе а смушено и делимично цитирају његове речи.
Драган Батинићпре 3 сата
Текст је одличан. Фајгељ је у праву. А што се тиче Вучића, он се сам урушава, јер га је народ прочитао: само обећава и још више задужује земљу.Мора му се признати да је велемајстор демагогије, али ништа није вечно.
Neša (Glodur)пре око један сат
Srbiji će biti bolje kada ekonomsko stanje omogući da se nijednom partiokrati ne isplati da radi protiv nje. "Demokratija" uvođena stihijski od kraja osamdesetih kroz razna otvorena i civilna društva, kulturne i druge dekontaminacije, B92 i druge predstavnike "meke" moći a direktno, brutalno i na silu 5. oktobra 2000.g. posle gubitka na demokratskim izborima uspešno odrađuje posao. Silni novac je uložen u devastiranje Srbije. Da li su krivi nudioci ili primaoci? Da li ga je primala Prva ili Druga Srbija? Ko je Prva a ko Druga Srbija? Ima li među njima razlike? Ko je bio, hronološki, komunista, nacionalista, evropejac, atlantista... zatim anglofil, rusofil... crven, žut, zelen, plav... Bog otac više ne zna ko je čiji. Poznajem jednog koji je promenio skoro sve moguće stranke i nacije a sedamdesetih je nosio Titovu štafetu. Danas je jedan od "uglednih" javnih ličnosti! Kada govorim da je arhetip uzroka propasti našeg društva smeju mi se i uporno nastavljaju da rade protiv sebe. 
      итд.
     У оваквим коментарима, мени сасвим непознатих читалаца и људи, има више узбудљивости и заборављене ароме јавности у правом смислу речи, чини ми се. А како се вама чини?
Comments