englishελληνικά


    Καλώς ήλθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα!


Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.
από τις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου 2013


Δημοσίευση της ομιλίας μου στο Cyclades24.gr
Ο Δημήτρης Βακόνδιος, εκπρόσωπος Κυκλάδων στο τεχνικό επιμελητήριο της Ελλάδας

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ (εκπροσώπου Κυκλάδων στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας) στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων για την Τροποποίηση του Θεσμικού Πλαισίου του Τ.Ε.Ε.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 ήταν προγραμματισμένη η Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. με κύριο θέμα την αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου του, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του στις νέες συνθήκες, όπως απαιτεί η ανάπτυξη της χώρας. Καθώς οι Συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. οφείλουν να είναι ανοιχτές, υπήρξε έντονη αντίδραση και κινητοποίηση μηχανικών έξω από το κτίριο της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων.

Η αντίδραση των μηχανικών, μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της συνεδρίασης σε εκδήλωση από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας. Στην εκδήλωση αυτή, συμμετείχε ο εκπρόσωπος των μηχανικών του Νομού Κυκλάδων, Δρ. Μηχ. Δημήτριος Γ. Βακόνδιος, αρνούμενος να υπογράψει για την παρουσία του, ακόμη κι όταν κλήθηκε από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας.Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 ήταν προγραμματισμένη η Συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. με κύριο θέμα την αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου του, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του στις νέες συνθήκες, όπως απαιτεί η ανάπτυξη της χώρας. Καθώς οι Συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. οφείλουν να είναι ανοιχτές, υπήρξε έντονη αντίδραση και κινητοποίηση μηχανικών έξω από το κτίριο της Βουλής, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος των Κυκλάδων, όπως κι άλλοι εκπρόσωποι, θεωρεί ότι το να διεξαγόταν η εν λόγω συνεδρίαση ήταν ανάρμοστο και γι αυτό δε δήλωσε την παρουσία του στους καταλόγους των μελών, αποποιούμενος ακόμη και την αποζημίωση που προβλέπετε για τη μετακίνησή του. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ηθική και οι αξίες του δεν του επέτρεψαν να συνυπογράψει τη συμμετοχή του σε μία τέτοιου είδους διαδικασία, κι επισήμανε ότι εκπροσωπεί το χώρο των μηχανικών των Κυκλάδων στους οποίους έχει να δώσει λόγο για τις πράξεις του.

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ομιλία του κ. Βακόνδιου στην οποία είπε τα εξής:

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, το έργο που προσφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο προς όφελος των μελών του, των Μηχανικών της Ελλάδας, φαίνεται μηδαμινό έως ανύπαρκτο. Η απαξίωση του Τ.Ε.Ε. είναι γεγονός και επακόλουθο της λανθασμένης  στρατηγικής και πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.

Περί του θέματος των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης, έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι θεωρώ πως δεν είναι η ώρα να ανοίγουμε νέους ασκούς του Αιόλου για την ένταξή τους στο Τ.Ε.Ε.. Πρώτο ερώτημα είναι: Γιατί αυτά τα άτομα να μπουν στο Τ.Ε.Ε.; Για να παίρνουμε εισφορές περισσότερες; Για να έχουμε περισσότερες ψήφους; Όταν εδώ και τόσα χρόνια υπάρχουν σχολές πολυτεχνικές όπως είναι η ΣΕΜΦΕ, όπως είναι η σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο η οποία έχει κάνει αίτηση προς το Τ.Ε.Ε. και δεν έχει λάβει καν απάντηση τι διορθωτικές αλλαγές θα κάνει για να ενταχθεί, πενταετούς φοίτησης να θυμίσω είναι κι αυτή. Κι όταν δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα που αφορούν τα κύρια μέλη μας που είναι οι μηχανικοί της Ελλάδος και τα κύρια θέματα είναι το ασφαλιστικό και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Τώρα, περί του θεσμικού πλαισίου εγώ θα πρότεινα και συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του συνάδελφου Ευθυμιάδη που έχει κατατεθεί περί κατάργησης του παραταξιακού ψηφοδελτίου και εισαγωγή ενιαίου ψηφοδελτίου σε κάθε περιφέρεια, αν θέλουμε να λεγόμαστε και δημοκρατικοί.

Θα εμμείνω στην απαξίωση του Τ.Ε.Ε., διότι η απαξίωση του Τ.Ε.Ε. προέρχεται κατά κύριο λόγο από εμάς. Πρόσφατα, στη Σύρο, 10 Ιανουαρίου 2018, όπως θα γνωρίζετε για το Ν.4412 όταν ένα δημόσιο έργο υπερβαίνει τις 60.000, υπάρχει μια επταμελής επιτροπή η οποία έχει εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε.. Ο εκπρόσωπος αυτός του ΤΕΕ ως είθισται, και το έχω ξανά αναφέρει στο παρελθόν για το δικό μου νομό, τη δική μου περιφέρεια, ποτέ δε συμμετέχει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, την πρόσφατη, είχε το θράσος ο συνάδελφος που διορίστηκε όχι απλά να μην πάει, αλλά τηλεφωνικώς να θέλει να δηλωθεί ωσεί παρόν. Άλλο ένα σημείο που εκθέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρώ σε όλους τους διαγωνισμούς των έργων.

Σε αυτό το κομμάτι, θα το ξαναπώ και θα το ξαναλέω, ότι δυστυχώς η απαξίωση του Τ.Ε.Ε. είναι προϊόν των δικών μας ενεργειών (της Κεντρικής Αντιπροσωπείας). Να υπενθυμίσω λοιπόν ότι δύο αντιπροσωπείες πριν, σήμερα δεν θεωρείται και αντιπροσωπεία η συνέλευση, θεωρείται είπαμε…. πως το είπατε…; εκδήλωση.Δυο αντιπροσωπείες πριν λοιπόν, να σας υπενθυμίσω ότι αυτή η Αντιπροσωπεία, αθέτησε, καταχράστηκε, παραγκώνισε θα ήταν η πιο σωστή έκφραση, την ψήφο του νομού Κυκλάδων, θέλοντας να βάλει δικά της άτομα στη Νομαρχιακή Επιτροπή. Η στήριξη αυτής της νομαρχιακής επιτροπής από ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ και ΔΗΠΑΜ είχε άτομο το οποίο δε συμμετείχε καθόλου στην εκλογή των οργάνων διοίκησης του Τ.Ε.Ε..

(Παρέμβαση από την Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας κα Μοροπούλου): Κύριε συνάδελφε αυτό είναι πρόταση περί θεσμικού πλαισίου;

Βεβαίως! Διότι προτείνω τη δημιουργία Περιφερειακού Τμήματος στις Κυκλάδες, για να μη γίνονται άλλες τέτοιες θηριωδίες. Γιατί κάθε ενέργεια λοιπόν και απόφαση στερούμενη λογικής και βάσης εστί πανουργία.

Οπότε, γι αυτό σας προτείνω τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Τμήματος στις Κυκλάδες κι όχι όπως αυτή τη Νομαρχιακή Επιτροπή που με δυο ψήφους θέσατε άτομο, της παράταξής σας κα Πρόεδρε. Και γι αυτό το λόγο να δημιουργηθεί κατάλογος ώστε στα δημόσια έργα να συμμετέχουν άτομα μέλη του ΤΕΕ, εκλεγμένα και όχι, που να έχουν όμως την εντοπιότητα κι έχοντας την εντοπιότητα να παραβρίσκονται σε αυτούς τους διαγωνισμούς, για να μην εκτεθόμεθα.

Το Τ.Ε.Ε. πρέπει να δείξει έργο προς τα μέλη του, με σύνεση και μεθοδικότητα, προασπίζοντας τα συμφέροντα των μηχανικών και όχι τα πολιτικά ή τα προσωπικά συμφέροντα συναδέλφων. Αλλιώς κύριοι, ας το κλείσουμε το μαγαζί και ο τελευταίος να κλειδώσει.
Παρουσίαση της Διδακτορικής μου Διατριβής


Αγαπητοί μου φίλοι,

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 έγινε με επιτυχία η παρουσίαση της Διδακτορική μου Διατριβής με τίτλο "Προσομοίωση κατεργασίας φραιζαρίσματος σε μίκρο-κλίμακα και πειραματική μελέτη του Al7075-Τ651". Με την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής κλείνει ο δεκαετής κύκλος σπουδών μου στα Χανιά και ταυτόχρονα η ενεργή συμμετοχή μου στο εργαστήριο Μικροκοπής και Κατασκευαστικής Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης, γνωστό πλέον σε όλους ως m3, στο οποίο εργάστηκα από την ίδρυσή του και για 6,5 συνεχή χρόνια. Σε όλη αυτή την πορεία μου προφανώς έδωσα αλλά και πήρα πολλά. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί σε αυτόν το μακρύ δρόμο απόκτησα πολλούς φίλους και συνεργάτες με τους οποίους μοιραστήκαμε χαρές και λύπες και χωρίς αυτούς δε θα έφτανα ποτέ ως εδώ. 

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη στήριξή σας,

Δημήτριος Γ. Βακόνδιος