Ontwikkelingen

1 oktober 2013

De afgelopen week hebben we weer hard gewerkt in Castello55. 

Buitenverlichting
Naast een paar repareer- en opknapwerkjes was de eerste klus het plaatsen van een extra lamp met bewegingsmelder langs het pad naar het terras en het aanleggen van verlichting op het terrasje in de boomgaard. Deze laatste kan aangezet worden met het meest rechtse lichtknopje boven de kookplaat in de keuken. Helaas was het hotelschakelaar systeem, aangelegd door onze Italiaanse elektricien een beetje ingewikkeld dus het kan gebeuren dat de lamp niet aangaat als het keukenlicht uitgeschakeld is in de keuken en niet in de huiskamer. We zijn er nog niet achter hoe dat precies werkt maar we hopen dat nog een keer te kunnen oplossen.

Ramen en deuren
Toen we het huis tien jaar geleden aan het verbouwen waren moesten de deuren, kozijnen en luiken aan de terraskant geheel vervangen worden want het hout bleek volledig verrot te zijn. De oude luiken en deuren waren amateuristisch groen geverfd. De architect en de timmerman hielden een groot pleidooi voor de kleur van de luiken. Als we het huis haar oorspronkelijke allure wilden teruggeven, moesten de luiken notenkleurig worden. Groen was volgens hen de kleur van Ligurië. Rijdende door de omgeving ontdekten we dat de hele oude en de oude gerestaureerde panden inderdaad notenhouten luiken hadden en dat we die kleur ook heel mooi vonden. Voor nieuwe luiken aan de voor- en boomgaard kant bleek ons budget toen niet toereikend. Nu, 10 jaar verder, werd het hoog tijd om ook deze te vervangen. In de zomer hadden we de slechtste luiken, die aan de terraskant al opgeknapt (de deur) en vervangen (de ramen). Nu waren de acht luiken aan de voorkant van het huis aan de beurt. Het zagen, schroeven, schuren, beitsen en plaatsen van alle luiken kostte ons drie dagen. Omdat alle ramen andere maten hebben en de muren overal ongelijk zijn, waren we veel tijd kwijt met het passend maken van de luiken. Dat is niet helemaal gelukt. Hier en daar zijn nog wat kieren tussen luik en muur maar toch zijn we heel tevreden over onze noeste arbeid. Het ziet er prachtig uit en alles in Noce scuro.

De kelderdeuren en ramen bewaren we voor een volgende werkvakantie. Dat zal nog een hele klus worden want de kelderdeuren hebben bogen!!! Een uitdaging, maar we zijn er zeker van dat het gaat lukken.

Op de laatste dag zijn we verder gegaan met het opknappen van de kelder. Er is weer één muur van stucwerk voorzien. Het wordt steeds mooier!!!


april 2013

In de herfst hebben wij op het terras van Castello een Romeins bad gemaakt, gestoken in een modern jasje. Het bad is geschikt voor 2 volwassenen en 1 a 2 kinderen. Het zal verwarmd worden met behulp van de energie van de zon. Geen Chloor of andere chemische middelen in de natuur en geen energieverspilling. Het wapen in de voorkant van het bad is door de eigenaar gebeeldhouwd. 
U kunt nu op het grote terras in bad, volkomen privé, in de zon, met uitzicht op de prachtige vallei.

Tijdens onze werkvakantie eind maart regende het helaas onophoudelijk zodat we niet al het werk konden doen dat we gepland hadden. 
Langs het pad vanaf het terras tot aan de poort is verlichting aangelegd. Het pad van de Gemeente is echter nog niet verlicht. De lamp op de poort verlicht wel een groot gedeelte van het pad. Als u niet in het donker thuis wilt komen kunt u nu voordat u weggaat het licht aandoen.

De nieuwe poorten bij de twee ingangen zijn geplaatst. 

Voor de veiligheid van onze jongste gasten en van diegenen die onverhoopt te diep in het glaasje (overheerlijke Italiaanse wijn) gekeken hebben is op het terrasje in de boomgaard een balkonhek geplaatst. 

Op het terras tegen de muur is een lange bank gemaakt zodat u daar met wie u maar wilt kunt ontbijten, lunchen of dineren. Ook zijn er nieuwe kussens voor de comfortabele tuinstoelen aangeschaft en er staan vanaf nu twee heerlijke ligbedden voor wie geheel en al bruin wil worden.

In de masterbedroom is een verduisteringsrolgordijn opgehangen. Bediening is mogelijk met een koord langs de muur. We raden onze gasten aan dit gordijn zoveel mogelijk dicht te houden om de kamer koel te houden. 

De satellietschotel is geplaatst en het internet geïnstalleerd. Hiervoor moest wel een grote dennenboom gekortwiekt worden. Bijkomende voordelen hiervan zijn  dat het terras nòg zonniger is geworden, vooral in de ochtend, en de boom geen gevaar meer vormt voor vernieling van het terras.

Omdat het plaatsen van horren in de ramen niet mogelijk was door de constructie ervan zijn er hor-gordijnen opgehangen aan de buitenkant van de ramen. Als u de luiken wilt bedienen moet u de gordijntjes van de roeden lichten.

In de kelder is een begin gemaakt met de opknapbeurt. De stalen balken zijn ontroest en geverfd en het kozijn van het raam is gestuct.

Plannen voor de toekomst
  • plaatsen van bewegingsmelders voor de verlichting aan het begin en einde van het gemeente-pad;
  • installeren van de solarbol bij het bad;
  • aanleggen van een buitendouche; 
  • leggen van tegels op het pad van de poort naar het huis;
  • kelder ombouwen tot een éénkamer- appartement (incl. keukenblok, wc, douche en bad)..