HISTÒRIA


Des de l’any 2009 un grup d’amics van començar a donar voltes a la idea de formar una colla a l’Empordà. No és fins a l’octubre del 2012 que la idea agafa forma amb l’aparició de més gent amb la mateixa voluntat i es planteja la opció d’engegar aquest nou projecte. Tres dels amics van reunir-se amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, ja que és un municipi ben situat a la comarca, amb un teixit social actiu i amb equipaments municipals per a desenvolupar-hi l’activitat castellera. La resposta del consistori fou positiva, cedint el local d’assaig sense cap cost. És llavors quan aquest grup de gent decideix crear l’entitat formalment i ser una associació censada al municipi de Castelló.

El dia 8 de desembre es van iniciar els assajos oficialment, tot i tenir les festes nadalenques pel mig, l’entrada de gent nova va ser constant. 

Gairebé cap dels castellers de Vailets tenia experiència, per tant, és una colla que inicia l’activitat des de zero. Els assajos es basen en ensenyar els passos per a pujar, col·locar bé els peus, buscar l’equilibri, i la col·locació a la pinya, insistint molt en aspectes de seguretat.

La primera actuació dels Vailets va ser el dia dos de febrer, la Candelera, Festa Major del municipi de Castelló, on es van oferir als castellonins dos pilars de quatre. El 10 de març de 2013 es van alçar dos pilars de 4 a la II Duatló de la Muga i el diumenge següent, el 17 de març, tota la colla dels Vaielts de l’Empordà es va desplaçar a la Mare de Déu del Mont a fer la ofrena d’inici de la seva primera temporada. Un pilar de 4 dins del santuari i una exhibició que va consistir en un pilar de 4 d’entrada, un 4 de 5 net, un 3 de 6, un 4 de 5 amb agulla net i un pilar de 4 de comiat. 

Actualment la colla està formada per veïns de diferents localitats de l'Alt Empordà, entre ells Orriols, Cadaqués, Roses, l'Escala, Vilacolum, Vilamaniscle, Palau-Saverdera, Pau, Vilafant, Figueres,...