A pénz két fajtája létezik:

az egyik, ami a miénk, a másik, ami nem.

Mindkét esetben bonyolult kihívás előtt állsz:


Hogyan gazdálkodj a meglévő pénzeddel, hogy a legnagyobb hozamot érd el?
Hogyan lehet azzal a pénzzel, ami most nem áll a rendelkezésedre,
egyedi finanszírozási modelleken át álmaidat megvalósítani?


“Semmi sem lehetetlen. Mindenhez vezet út, és ha megvan az elegendő akarat, mindig meg kell legyen az elégséges eszköz is. Gyakorta pusztán kifogásként mondjuk valamire, hogy lehetetlen.”

                                                                                                         Francois la Rochefoucauld 

 

Az emberek általában meg sem fogalmazzák, mik is az IGAZI céljaik az életben. Csak úgy élnek, bele a világba, ahogy adódik. A legtöbben cél és terv nélkül csak úgy végigmennek az életükön, ők azok, akik a minimumot akarják elérni. Valahogy eltöltik az egyik napot a másik után. A munkahét számukra nem más, mint a két hétvége közötti kellemetlen megszakítás. Csak a pénzkeresés miatt dogoznak, és nem azért, hogy az életüket egyfajta önmegvalósításként éljék át. A legkevésbé sem ismerik fel képességeiket és a számukra megnyíló lehetőségeket.

A tervezés mindennek az alfája és ómegája.

az Sokan alaposabban tervezik meg a nyaralásukat mint az életüket. Csak két lehetőség van: vagy Te tervezed meg az életed, vagy mások tervezik meg azt.

Van egy egyszerű oka annak, hogy az emberek miért  nem képesek megvalósítani a terveiket. 

Elmulasztják egyeztetni az álmokat, a célokat,  az értékeket és a stratégiákat. Az amit az életben véghezviszel, az elsősorban az álmaidtól, céljaidtól, értékeidtől és a stratégiádtól függ.

Az álmok elárulják, hogy mi az ami Téged boldoggá tudna tenni. Egyszer gondolkozz el azon, hogy mi mindennel foglalkoznál, ha elegendő pénzed és időd lenne. Meg fogsz lepődni, hogy milyen sok pénzigényes álmod van.

A célok.  Az álmokból célokat kell csinálnod. Ehhez határozott döntésre van szükséged, de egészen addig amíg nem döntesz és nem kötelezed el magad, addig minden csak álom marad. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen ember szeretnél lenni, mivel foglalkoznál szívesen és mit akarsz elérni.

Az értékek: az álmaink és céljaink összhangban kell legyenek az értékeinkkel. Tedd fel a következő kérdéseket: Mit akarok valójában? Mi az ami tényleg fontos Nekem?

Ha Te is azt hiszed, hogy halálra kell dolgozd magad ahhoz, hogy meggazdagodj, akkor eltérő nézeteid ellentétes irányba húznak, így egy helyben topogsz. Életed csakis úgy tudod kézben tartani és irányítani, ha tudatos döntéssel megváltoztatod az értékrendedet. 

A stratégiák: amikor álmaid, céljaid, és értékeid harmonizálnak egymással, akkor eljött az idő a sikeres cselekvési stratégia kidolgozására.

A vagyongyűjtés főbb stratégiáira szeretnék egy rövid áttekintést adni.


Egy pénzügyi terv elkészítéséhez szükség van bizonyos készségek és tudás elsajátítására

Érdekes lehet megtudni azt is, hogy milyen módon tudod drámai módon megnövelni a bevételeidet. Mivel a piac dönti el a jövedelmed mértéké, ezért ismerned kell a törvényeit. Elsősorban azt kell megértened, hogy a jelenlegi kereseted a tegnapi döntésed következménye. Mindenki maga formálja az életét, ezért Te viseled a felelősséget a jövedelmedért vagy a fizetésemelésedért. A kereset nem ajándék. Ha mások határoznak a jövedelmedről, ez azt jelenti, hogy: Ők döntenek a Te életedről. A saját keresetedről egyedül Te döntesz, Te határozod meg annak nagyságát, egyedül Te vagy felelős érte.


 Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.
                                                     Benjamin Franklin


Miért nincs több vagyonos ember?

Tegyük fel, hogy 25 éves vagy most állsz munkába. Mit gondolsz milyen esélyeid vannak, hogy 65 éves korodra milliomos legyél?

A statisztika szerint 0,2 %.

A jómód elsajátításának vannak alapelvei, melyek nem is bonyolultak, mindenki képes elsajátítani, de ha olyan egyszerű akkor miért nincs több vagyonos ember?

Mert szegénynek maradni is ilyen egyszerű.

Egyszerű dolog havonta megtakarítani tíz százalékot, de ugyanilyen egyszerű elkölteni az összes pénzt, nem ördöngösség sok pénzt keresni, de ugyanolyan könnyű kevesebbet keresni. Meggyőződésünk függvényében döntünk az egyik vagy a másik megoldás mellett.


Először magunknak fizetünk

Ilyenkor az emberek többsége felhördül: de hát miből? Tartalékok, meg tőkefelépítés – de nekem így is éppen elfogy minden pénzem hó végére!

Kiyosaki: írja ezt: "A szegények először másoknak fizetnek, aztán maguknak. A gazdagok először maguknak fizetnek, aztán másoknak." Hogy is értsük ezt?

Milyen egy átlagos család költségvetése?

Megjön a havi bevétel és akkor kifizetik a csekkeket, a bevásárlást, tankolást, mozit, stb. Ezeket mind másoknak fizetik – a közmű vállalatoknak, bankoknak, boltoknak és a benzinkutasoknak. Ami marad, azt rakják félre maguknak. És mi marad? Gyakorlatilag semmi. És ezért maradnak szegények.


Az első aranyszabály, hogy mindig magadra költs először.

Minden hónapban tedd fékre a megtakarításaidat, mielőtt másra használnád a pénzt, beleértve a számlák kifizetését is. Mindig fizess MAGADNAK előbb mint bárki másnak.


A gazdagok először maguknak fizetnek: befizetik a havi részleteiket a hossztávú céljaik felépítéséhez és növelik egy kicsit a tartalékaikat. Ez az övék – maguknak fizetnek először. Aztán nyugodt szívvel elköltik a többit. Ezért lesznek gazdagok.

5. A fizetésemelést ne emészd fel

Ha kapsz örülj, hogy többet lehet félretenni, mert ezzel elkerülhető az életmódban rejlő infláció.

Hogy ez mi?

Az emberek ha magasabb fizetést kapnak, gyakran elkezdenek annak megfelelően költeni, ez azonban nem segít a megtakarításaid növelni…


Sok ember elkölti a pénzt, amit még meg sem keresett, hogy olyan dolgokat vehessen meg, amire semmi szüksége, és hogy kiváltsa olyan emberek csodálatát, akiket nem is kedvel. Ne tedd. Ezzel önmagad alatt vágod a fát.

Nem a pénzből fogod megvalósítani az álmaidat. Ennek pont az ellenkezője igaz: az álmaidból fogod megteremteni azt az anyagi bőséget, amit most még elképzelni is alig tudsz.

Ha mersz álmodni. Ami nem egyenlő a sóhajtozással.

Megfelelően álmodni csak akkor tudsz, ha előtte megteremted azt a szellemi bőséget, azt a szellemi minőséget, ami alkalmassá tesz arra, hogy sok pénzed legyen. Nem véletlenül van egyes embereknek sok pénze, másoknak meg kevés.


6. Az infláció a vagyon gyilkosa

Az infláció a vagyon csendes gyilkosa, ha nem figyelünk oda rá, szép csendben emészti fel a vagyonodat.

7. Ismerd meg a saját kockázattűrő képességedet.

Nagyon fontos, hogy mielőtt befektetnél, tudd meg azt, hogy mennyit veszíthetsz a befektetési piacon, .......... ne utólag.

A kezdő befektetők átlagosan 3-6 hónap alatt elbukják a teljes befektetésüket.

... csakhogy azt a zseniálisan egyszerű stratégiát, amivel meggyőződésem szerint még Te is képes leszel pénzt csinálni, sehol nem tanítják.
 
Az idő pénz: sokkal inkább mint, gondolnád.
 
Mondok egy példát: egy átlagos befektetési program húsz évre. De elhalasztod az egészet, mert még ráér - csak jövőre kezded el. Mit vesztettél? Majdnem pontosan öt millió forintot. Nem semmi! Havonta 416.666 Ft-ot  fizettél a halogatásodért…


A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat.                                    
                                            Albert Einstein


Cseles, nem?


Rengetegszer előfordult már hogy az emberek elveszítették MINDEN PÉNZÜKET  mert AZ elértéktelenedett, ez lett a koronával, majd alig 20 éven belül pedig a pengővel, amikor a gyerekek játszottak a pénzkötegekkel és az utcán söpörték.Mikor a kormány leértékeli a hivatalos pénznemét,

minden hitelezőjét megkárosítja.

Ezt az eljárást nevezik udvariasan inflációnak”

                                                           George Bernard Shaw

A pénz alapú termékek, amit a bankok és biztosítók kínálnak, nem jelentenek védelmet, sőt az esetek többségében még az inflációs veszteségeket sem fedezik. Mi fizetünk a pénzintézeteknek, hogy hozzájuk vihessük a pénzünket, ennek ellenére nyugdíjpénztáraink hatalmas veszteségeket könyvelhettek el.  A becsületesen végigfizetett biztosításunk után nem kapunk annyit, mint amennyit befizettünk.


NYUGDÍJRENDSZER AZ ÖSSZEOMLÁS ELŐTT

 1960:  5 járulékfizető finanszíroz 1 nyugdíjast

 1980:  3 járulékfizető finanszíroz 1 nyugdíjast

    2009:  1,6 járulékfizető finanszíroz 1 nyugdíjast

                 2025:  1 járulékfizetőnek kell 2 nyugdíjast finanszírozni

Amikor a központi bank pénzt nyom, akkor tulajdonképpen az csak egy papír, ami mögött nincs semmi. A kérdés viszont az, hogy mi biztosítja innentől kezdve azt, hogy az a pénz értékálló lesz?                                                                   Rossz hír! Semmi.

Eddig ugyanis a mögötte lévő arany biztosította, de most már semmi. Innentől beszélhetünk inflációról, azaz a pénz vásárló értékének romlásáról. Ez azt jelenti pontosan, hogy az idén adott pénzmennyiségért egy kiló kenyeret tudok vásárolni, jövőre viszont csak 90 dekát, tehát kevesebbet. Gyakorlatilag ez egy beépített adó. Megtermelsz valamit, amiért pénzt kapsz, ami viszont nem értékálló, tehát ha nem csinálsz vele gyorsan valamit, akkor veszít az értékéből, és egyszer csak elfogy.

Amióta bankok vannak, esetleges csődjük hozzátartozik a világ pénzügyi rendszeréhez, megoldást kellett keresni, hogy a betett pénzed visszakapod, így jött létre a betétbiztosítás. Magyarországon 1993. június 30-tól lépett életbe.

A válság kezdetekor megemelték 13 000 000 Ft.-ra de szó volt arról is, hogy felemelik úgy hogy ne legyen értékhatár...

Tehát bárki bármennyit tett be a bankba és ha az csődbe megy, akkor azt az állam kifizeti (Magyarországon közel 1200 milliárd Forint van bankbetétben, szerinted a Magyar állam ki tudná fizetni ezt a hatalmas összeget?) tehát a betétbiztosítás igazából egy a polgárokat megnyugtató intézkedés.

Ha pl. egy gyufából épült háznál megkérdeznénk mi történik, ha meggyullad? Semmi gond, van egy csomó tűzoltó készülék és eloltjuk, de azt senkinek nem mondják el, hogy a tűzoltó készülékek üresek sőt, némelyikben még egy kis benzin is van.

Tehát a bankban lévő pénzünk, nem csak hogy az inflációtól nem véd minket, de még veszélyben is van.


Hozam, biztonság és likviditás -

e három feltétel optimális viszonyára törekszel

ha a pénzed befekteted.


Jó lenne befektetni de!

Nem tudom magam lekötni 10-20 évre.            - Nincs futamidő
Ha infláció álló lenne                                           - Infláció feletti hozamot érhetsz el
Bármikor korlátok nélkül hozzáférhessek          -
Bármikor akár a teljes vagyont felhasználhatod
Szeretnék  a gyermekeimről is gondoskodni      - Örökölhető ( több generációs számla)
Fizetési nehézségem támad és nem tudok
fizetni                                                                      -  Nincs kötelező
befizetés                                                           
Nem tudok sok pénzt havonta félretenni            - Megmutatom mire jó havi 5 000 Ft
A nyereséget elviszi a kamatadó                           -  Adómentes
Nagyobb összeggel rendelkezem                          - Ha nagyban játszol, nem problémaNem tőzsde
Nem unit- link biztosításEgy kérdésem maradt:

Egy összegben vagy évente akarsz félretenni?