Географски особености

В повечето случаи за Южен полюс се смята по-южната от двете точки, в които оста на Земята се докосва с повърхността ѝ (другата е Географския северен полюс). Въпреки това, оста на Земята се измества напред-назад, тоест това описание не е абсолютно точно.

Географските координати на Южния полюс обикновено се дават като 90°S. За географска дължина се смята О°W. На Южния полюс във всички посоки е север. По тази причина там посоките се указват според „основния север“, т.е. посоката север  меридиан.

Географският северен полюс се намира в континента Антарктида (въпреки че той се намира в този континент отскоро поради континенталния дрейф). Намира се върху неизпъкващо, открито и заледено плато с надморска височина 2 835 м, на около 1 300 км от най-близкото море (пролив Макмърдо). Ледът на полюса е дебел 2 700 м, тоест земната кора там е приблизително на морското равнище.

Ледената покривка при полюса се придвижва с около 10 м годишно между 37° и 40° от „основния север“ към море Уедъл.[3] По тази причина положението на станцията и другите означения, свързани с полюса, се променя от време на време.

Географският южен полюс е указан с малък знак и пръчка, забити в леда, които се местят всяка Нова година в заависимост от изместването на ледената покривка.Върху знака са изписани датите, на които Руал Амундсен и Робърт Скот достигат полюса, последвани от кратък цитат от всеки от тях и височинен марер 2 835 м.

Пред Полярната станция Амундсен-Скот е създадено място за снимки, наречено Официален северен полюс. Той се намира близо до Географския южен полюс и е обозначен от нисък стълб с метално кълбо отгоре, обграден от знамената на държавите, подписали Антарктическия договор.Континентът е разположен предимно южно от Антарктическия кръг и е обграден от Атлантическия, Тихия и Индийския океан. От планински вериги е разделен на Източна и Западна Антарктида, които грубо съответстват на източното и западното полукълбо според Гринуичкия меридиан.

Континентът се мие от водите на три океана - Тихи океан (с периферното море Росморе Амундсенморе Белингсхаузен),Атлантически океан (с море Скоша и море Уедъл), и Индийски океан.

Антарктида е високо ледниково плато, над което на места се издигат планински системи (Трансантарктически планини), планински вериги - Елсуърт (масив Винсън, 4892 m), Земя Кралица Мод, и планини - Принц Чарлз и др. Почти в централната част е платото Советское (високо около 4000 m). Най-високият връх на континента, масивът Винсън, е покорен за пръв път от американската експедиция на Никълъс Клинч през 1966.

Антарктика, средностатистически, е най-високият (средната височина на ледниковата покривка е 2040 m), студеният, сухият, и ветровит континент, и има най-високата средна надморска височина от всички континенти. Средната височина на основната (подледниковата) повърхност е 410 m; като голяма част е под морското ниво. От ледници е свободна само около 0,2-0,3 % от площта на Антарктида — отделни планински върхове, била̀ и оазиси по крайбрежието.

Средната дебелина на ледниковата покривка е 1720 m, максималната - 4300 m, обща площ на ледения щит - 2,044 млн. km3, обем на леда - 24 млн. km3. По-голямата част от Антарктида е заета от Антарктическата платформа.

На остров Рос е вулканът Еребус.Comments