Početna stranica

NAJAVE  I AKTUALNOSTI

Oproštaj s župnikom i dekanom vlč. Slobodanom Bunozom koji je u samo šest godina posve obnovio i oživio župu Uznesenja BDM u Crikvenici, otvorivši naša srca za Božju ljubavNedovoljne su i nedostaju prave riječi kojima bi mogli zahvaliti vlč. Bunozi na svom njegovom trudu, ne samo u svakodnevnom nesebičnom pomaganju i izlaženju ususret ljudima te materijalnoj obnovi naše župe, već pogotovo na  jakosti i neustrašivosti u vjernom i dosljednom navješćivanju, tumačenju i svjedočenju Božje Riječi kroz svo to vrijeme. Hvala mu jer samo zahvaljujući njegovom neumornom poučavanju u kojemu je, unatoč svim preprekama i protivštinama hrabro ustrajao do kraja, danas znamo što je naša prava vjera i kako bi svugdje trebalo izgledati župno zajedništvo.   

Za taj neopisivi milosni dar cijela župna zajednica i klanjatelji kapelice Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje zauvijek će biti zahvalni Gospodinu i nebeskoj Majci Mariji.

Velečasni Bunoza ostat će vječno u našem srcu i molitvama. Neka ga dragi Bog i na novoj dužnosti vazda blagoslivlja a Majka Božja čuva! 


Više fotografija s oproštaja vlč. Bunoze pogledajte na stranici: foto album


Crikvenički dekanat posvećen Bezgrješnom Srcu Marijinu

U subotu 24. lipnja 2017. na spomendan Bezgrješnog Srca Marijina u prepunoj crikveničkoj  crkvi Uznesenja BDM je bilo izuzetno svečano. U nazočnosti mnogobrojnih vjernika iz Crikvenice te okolnih župa dekanata velečasni Slobodan Bunoza, župnik župe Uznesenja BDM u Crikvenici i dekan Crikveničkog dekanata je u bratskom zajedništvu s ostalim dekanatskim svećenicima, posvetio župe Crikveničkog dekanata Bezgrješnom Srcu naše nebeske Majke, stavivši tako sve njihove župljane pod Marijinu trajnu zaštitu.

Dogodilo se to, nimalo slučajno, u župi koja je i inače poznata po njegovanju marijanskih pobožnosti i redovitim hodočašćima u Međugorje i u kojoj se svake prve subote održava cenakul Svećeničkog marijanskog pokreta, članova molitvene zajednice „Kraljice mira“ i klanjatelja kapelice Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje.

Glavni poticaj za svečani čin posvete zbio se na svibanjskom župnom hodočašću u Fatimu u povodu stote obljetnice Gospinih ukazanja u tom portugalskom mjestu. Tada je, kao dar župljana i gostiju župe, nabavljen ručno izrađeni unikatni kip Bezgrješnog Srca Marijina za crikveničku kapelicu Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje. Kip je za ovu prigodu iz kapelice prenesen u župnu crkvu i ukrašen sa stotinu bijelih ruža, simbolom sto godina koje su protekle od fatimskih ukazanja.

Vjernici su se za ovaj izuzetni događaj započeli pripremati na svetkovinu Tijelova prigodnom devetnicom koju su zajednički animirali članovi Velikog župnog zbora i Zbora mladih  domicilne crikveničke župe Uznesenja BDM, koji su, glazbeno uzveličali i blagdansku posvetnu svetu misu.

U vrlo aktualnoj i posve marijanski nadahnutoj propovijedi, dekan Bunoza se najprije osvrnuo na biblijski tekst knjige Otkrivenja 12,4, iz prvog misnog čitanja: „Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete“, potkrjepivši to davno svetopisamsko proročanstvo suvreme- nim primjerima sotoninih trovanja dječjih duša već od vrtića agresivnim igricama, magijskim likovima i sudjelovanjem u poganskim ritualima. Zatim je naglasio kako nam je svima u borbi protiv tih opakih zamki zloga, već prije stotinu godina put pokazala Gospa kad se u Fatimi ukazala djeci sa Srcem obavijenim trnjem zbog neizmjernih uvreda koje mu se svakodnevno nanose i kada je kao veliku Isusovu želju zatražila ustanovljenje pobožnosti i posvetu Njenom Bezgrješnom Srcu. Dekan Bunoza je u nastavku naveo i kratku povijest dosadašnjih Gospinih predskazanja koja su se već ostvarila, poput pada nacizma i komunizma a suvremeno stanje vjere je potkrijepio riječima pape Pavla VI. koji je još 1977. godine upozorio kako se u svijetu počinju pokazivati znakovi kraja vremena o kojima piše Sveto pismo i to u obliku snažnog jačanja nekatoličkih mišljenja u samoj Katoličkoj crkvi. Propovjednik je naglasio kako je spomenuti Papa zbog toga dao svoju svesrdnu potporu širenju Svećeničkog marijanskog pokreta kako bi na putu prave vjere ostala makar i mala ali prava četa svećenika i vjernika. Homilija je završila  navođenjem Gospinih riječi koje je 1991. na blagdan svog Bezgrješnog Srca izrekla osnivaču Svećeničkog marijanskog pokreta, talijanskom svećeniku don Stefanu Gobbiju, kao poruku svim Njoj posvećenim svećenicima: „Kao apostoli zadnjih vremena, morate hrabro navješćivati sve Istine katoličke vjere, snažno navješćivati Evanđelje, razotkrivati opasna krivovjerja“ te je kao zaključak naglašeno kako su to ne samo snažne riječi utjehe za sve svećenike koji su zbog svoje pravovjernosti odbačeni i progonjeni već i riječi koje svakom istinskom vjerniku ulijevaju nadu u ispunjenje Gospina obećanja u konačnu pobjedu Njenog Bezgrješnog Srca.         

Čin posvete dekanata uslijedio je nakon svete mise a dekan ga je izrekao klečeći pred kipom Gospe Fatimske okružen svojim kolegama: „Majko Marijo, želimo Ti danas potpuno predati sebe, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost i svoje obitelji. Onom vlašću koju mi je darovala Crkva koju je tvoj Sin ustanovio, želim Ti Majko danas potpuno i neopozivo posvetiti sve župe Crikveničkog dekanata na čelu sa njihovim župnicima i župnim upraviteljima s željom da Ti imaš potpunu vlast nad svime te da izmoliš milost i snagu da odstupi svako zlo koje napada ove župe, njena mjesta i gradove. Posebno Ti posvećujem sve one koji su otpali od vjere, sve neprijatelje Crkve i neprijatelje našeg naroda jer su i oni Tvoja djeca i Tvoje Srce bolno krvari zbog njih.“ Na kraju su svi nazočni zajednički izrekli posvetnu molitvu Bezgrješnom Srcu Marijinu za čime je uslijedila zahvala u vidu desetminutnog klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Veselje zbog ovog milosnog događaja nastavilo se nakon mise druženjem uz pjesmu u crkvenom dvorištu gdje su vrijedni župljani domaćini priredili prigodnu zakusku.


Na kraju posvete Crikveničkog dekanata u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Crikvenici na poziv dekana Bunoze vjernici i svećenici su zajednički izgovorili posvetnu molitvu Bezgrješnom Srcu MarijinuViše fotografija s ovog milosnog događaja pogledajte na podstranici: Foto album

3D projekcija budućega Pastoralnog centra Kraljice mira u CrikveniciNa adresi župnoga stana Šetalište Vladimira Nazora 2 u Crikvenici očekuje se nastavak izgradnje Pastoralnog centra Kraljice mira. Nakon završene izgradnje Kapelice Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje i male pastoralne dvorane u kojoj se već održavaju susreti krizmanika i prvopričesnika, probe crkvenih zborova te sastanci Pastoralnog i Ekonomskog vijeća na redu je izgradnja igraonice za djecu te najvećeg objekta - velike višenamjenske pastoralne dvorane. Time će župa dobiti suvremeno uređen duhovni prostor u kojem će se sve dobne skupine župljana u svoje slobodno vrijeme moći sastajati i družiti a dvorana će moći služiti i za najrazličitije druge vjerske susrete, kateheze, predavanja, prezentacije, projekcije, izložbe i koncerte. 

Svi koji žele novčano pripomoći ovaj – ne samo za župu već i za evangelizaciju grada Crikvenice u cjelini, izuzetno važan poduhvat, svoje priloge mogu uplatiti na IBAN župe Uznesenja BDM Crikvenica broj :

HR4923400091110171137.

  


U cilju poboljšanja i proširenja sadržaja župne internetske stranice i njezina čim učinkovitijeg redovitog ažuriranja svi župljani i posjetitelji stranice pozivaju se na suradnju u vidu prijedloga najava te dostavljanja priloga i fotografija, osobno ili putem e-pošte!  


                                  
Comments