SVILENASTA KOKOŠ

 
       
              
                                 
Svilasta kokoš je pasmina karakteristična po atipično pahuljastom perju koje na dodir je nježno poput svile pa otuda i ime. Pasmina ima i nekoliko drugih neobičnih osobina: tamno plavu boju mesa i kostiju (u Kini su poznati kao wu ji gu – doslovno piletina s crnim kostima), upečatljivo tirkizne plave uške i pet prstiju na svakoj nozi. Uz svoje specifične fizičke karakteristike, svilaste kokoši dobro su poznati po svojoj mirnom, prijateljskom temperamentu. Spadaju među poslušnije peradi i smatraju se idealnim za kućne ljubimce.
Zbog svoje blage naravi mogu biti zlostavljane od strane drugih agresivnijih i aktivnijih peradi ako se drže zajedno.
Jedna su od najpopularnijih i sveprisutnih ukrasnih pasmina peradi.
Marko Polo pisao je o njima u 13. stoljeću, tijekom njegovih putovanja u Aziji kao o hibridu kokoši i zeca pa se prepostavlja da se “putem svile”, najpoznatijeg trgovačkog puta između Istoka i Zapada svilasta kokoš proširila na ostale krajeve. Osim Kine postoje zapisi o pasmini i u Indiji i na indonezijskom otoku Javi.

Svilaste kokoši su često minijaturne pasmine, ali to varira s obzirom na regiju. Sjevernoameričke pasmine su puno manje od europskih.

Svilaste kokoši se pojavljuju u dvije različite varijante: Bradate i ne-bradate. Bradate imaju dodatnu ćubu pod kljunom koja pokriva uške. Također se izdvajaju i po bojama.

Meso svilaste kokoši se smatra neobičnim ili neukusnim atributom u europskoj i američkoj kuhinji.
S druge strane u kineskoj kuhinji ima veliku vrijednost, također je čest sastojak u nekim Japanskim, Kambodžanskim, Vijetnamskim i Korejskim jelima.

                              

Comments