Metsähallitus

 
Suuri osa Utsjoen kalastusalueen vesistä on valtion vesialuetta, jota hallinnoi Metsähallitus. Kalastuksesta valtion vesialueilla Utsjoen kalastusalueella on voimassa mm. seuraavaa:
  • Kalastuslain 10 pykälän perusteellä henkilöllä, jonka kotikunta on Enontekiö, Inari tai Utsjoki, on oikeus saada Metsähallitukselta korvauksetta lupa kalastukseen Utsjoen kunnassa sijaitsevilla valtiolle kuuluvilla vesialueilla. Lupa ei koske Tenojoen vesistön lohen ja taimenen nousualueita
  • Metsähallituksen virkistyskalastuskohteet 1571 Vetsijoki1572 Utsjoki1573 Kuoppilasjoki ja 1574 Utsjoen erämaa sijaitsevat Utsjoen kalastusalueella. 
  • Joillakin Utsjoen tiloilla on erityisperusteinen kalastusoikeus tiettyihin valtion vesialueisiin Utsjoen kalastusalueella.  Tällainen kalastusoikeus on aina merkitty tilan kiinteistörekisteriotteeseen. Mikäli merkintää ei ole, ei myöskään kalastusoikeutta ole.  Tilojen erityisperusteinen kalastusoikeus valtion vesialueisiin Utsjoen kalastusalueella ei koske uistelua eikä kalastusta vavalla ja vieheellä (KO päätös M 89/247).
  • Kevon luonnonpuiston järjestyssäännön perusteella kalastus Kevon luonnonpuistossa valtion vesialueilla on sallittu vain Utsjoen kunnan asukkaille sekä vesialuekohtaisesti niille, joilla on erityisperusteinen kalastusoikeus kyseiseen vesialueeseen Kevon luonnonpuistossa.  Se, mitä on yllä yleisesti kerrottu eritysperusteisista kalastusoikeuksista valtion vesialueisiin Utsjoen kalastusalueella, koskee myös Kevon luonnonpuistoa.
  • Valtion vesialueet Utsjoen vesistön lohennousualueella ja Mierasjärvessä on merkitty tähän karttaan (päivitetty 4.6.2017).  Valtion vesialueet Vetsijoen vesistön lohennousualueella selviävät tästä kartasta (päivitetty 5.6.2017).

Yhteystiedot: Metsähallitus Ivalo, Ivalontie 10,  99800 IVALO, 020 639 7701.