Ediția a VIII-a a Zilei Științei în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare

postat 13 nov. 2018, 00:52 de Universitatea Tiraspol

La data de 10 noiembrie, Universitatea de Stat din Tiraspol a participat la cea de-a VIII-a ediție a Zilei Științei, care s-a desfășurat în incinta Muzeului Național de Istorie. Colaboratorii și studenții Universității au venit în fața sutelor de vizitatori cu experiențe chimice instructiv-educative atractive, diferite modele de roboți și senzori Neulog ce pot fi utilizați atât în cercetare cât și în scopuri educative.

    

Studenții facultății de Biologie și Chimie, ghidați de tânărul cercetător, asistent universitar Dumitru Ureche, au prezentat un șir de experiențe chimice așa ca semaforul chimic, aprinderea focului fără chibrit, scântei sub apă, gheizerul chimic, pasta de dinți pentru elefant etc., care a atras atenția copiilor dornici de cunoaștere. Experimentele demonstrative au avut drept scop incitarea interesului pentru știință și cercetare, în special din domeniul științelor exacte și ale naturii.

Deoarece robotica s-a introdus în școală ca disciplină facultativă, Universitatea de Stat din Tiraspol pregătește viitorii profesori de informatică ce dețin competențe în acest domeniu. În cadrul evenimentului dna  dr. Natalia Lupașco a venit cu modele de roboți elaborați de studenți cu ajutorul seturilor Lego MindStorm EV3 și a imprimantelor 3D, pe care le are în dotare universitatea. Însă cel mai popular a fost robotul care rezolvă cubul Rubik, elaborat de cercetătorii Centrului Tehnologii Informaționale. Acesta a rezolvat cu succes cele mai grele situații propuse pentru testare de către vizitatori.  

În cadrul Universității de Stat din Tiraspol activează un laborator digital, care are la dispoziție peste 60 de senzori Neulog ce pot fi utilizați în fizică, biologie, geografie. Colaboratorii universității, lectorul universitar Vitalie Mamot și conferențiarul universitar dr., Diana Coșcodan au prezentat unii din acești senzori, așa ca tensiometru, dinamometru ș. a. De la mic la mare au încercat puterea cu dinamometru, care fiind conectat la calculator, afișează pe ecran, cu ajutorul unei aplicații speciale, măsura în kilograme a acesteia. De asemenea vizitatorii au putut să-și măsoare volumul de aer inspirat în plămâni, sau viteza vântului de afară.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost organizate de către participanți experimente inedite de transformare a energiei solare în energie electrică, demonstrații de atletism și testare a echipamentului de chinetoterapie,  expoziții de carte, de artă plastică și decorativă, de echipamente științifice,  flash-mob-uri, jocuri interactive online, master-class-uri, lecții publice etc. 

ziua_stiintei_2018


Comments