Фебруар, пророчица Пасквалина, судбина

поставио/ла Miroslav Lukić 25.03.2014. 07:01   [ ажурирано 08.12.2015. 02:32 ]
Петак, 4. фебруар 2010. Око 15:02. Лабудово брдо

У штрајку сам. Изашао из Школе раније, око пола два. Према мишљењу пророчице, у петак, 4. фебруара 2011. имам дивну прилику да променим свој живот, ово је изузетно важна шанса која мора да има приоритет над свим другим овог дана... Шта то може бити? Цео дан сам књижио поклоњене књиге, романе Перл Бак из 1971. Нико ме није звао, тј. - јесте – колегиница М. С. Из синдиката, са невеселим вестима. Чуо сам брата, и он рече да је уредник и даље незадовољан насловом мог романа који је је у штампи!* Па нека га назове како хоће! Рекох. То је књига коју треба гурати, у коју он верује, и мора да има одличан наслов. – Је ли то та прилика?

Не знам.

Јавила се из Немачке Ј. (Ш.-ова ћерка). Свидела јој се варошица крај Штутгарта где њен драги ради као лекар.

У парку сам срео колегиницу професорку физике (кад сам одлазио из школе, скренуо јој пажњу на вести из Синдиката).

Док сам чекао на прелазу, у Бранковој, угледао сам маркантног господина са римском капом и букетом цвећа, како узалудно покушава да заустави неки такси. Реч је била о песнику и академику М. Б.-у. Неколико пута је махао, али нико да му стане. Црвено светло ту дуго траје, скоро пар минута. Видео сам  у чему је ствар – академик треба да пође низ Бранкову према мосту и да тамо заустави такси. Ко ће му стати испред раскрснице? . .. Одједном помислих, ех, да ли је случајно што сам срео овог човека, кога лично не познајем? Да ли ће он одлучивати о мојој судбини? Ако буде овако одлучивао, како зауставља такси, онда тешко мени! Па, ипак, како би он могао одлучивати о мени и променити мој живот? Он је члан жирија једне књижевне награде? Али он је тамо један наспрам неколико чланова?

Не знам.

Да ли је требало да покушам и помогнем старијем колеги  и зауставим му неки такси? Све је на њему било симболично – капа, букет цвећа, поклон намењен неком на Новом Београду?

Је ли пророчица то «видела»?

Сазнаћемо и то кроз неко време.** Ако добијем ту књижевну награду***, на залагање М. Б. - ћа, кога лично не знам, онда ћу бити апсолутно сигуран у моћ  виђења П.

Нећу да ову белешку обришем. Вратићу јој се накнадно...

         __________ Данас је 24. март 2014. године. Вратио сам се овој белешци, тј. случајно налетео на ову белешку тражећи нешто друго.  Сад бих могао, након што су прошле четири године, да додам објашњења уз оне три црне пахуљице у тексту, које нисам додао  4. фебруар 2010. Око 15:02.

 * Реч је о роману Северци.Само што је одштампан роман, уредник (П. Крду) је умро напрасно!! То мора да је био неки знак, који је усуд стављао измеђуи нас - уредника и писца.

** Не знам шта је "пророчица" "видела". Изгледа тај сусрет  са споменутим академиком није имао јникакаве везе са чувеном пророчицом и њеним наговештајима.

*** Награду? Какву награду? Нисам добио никакву награду, дакле, "виђења" пророчице су била произвољна...

                                                   

Comments