Фернандо Песоа

поставио/ла Miroslav Lukić 05.11.2011. 05:38   [ ажурирано 08.12.2015. 11:19 ]
Познати странац: изабране песме
* * *
Ако је за сваку ствар неки бог надлежан
Зашто не би постојао један бог и за мене?
И зашто ја не бих био тај?
Бог је у мени одуховљен
Јер ја осећам.
Јасно видим спољашњи свет -
Ствари, људе, без душе
          Препев Јасмина Нешковић
____________________________
ПЕСОА, Фернандо, 1888 - 1935
Познати странац: изабране песме / Фернандо Песоа : изабрала и превела са португалског Јасмина Нешковић. - Београд: ПАидеа, 2011... -331 стр.; 21 цм.
Превод дела: Obras completas de Fernando Pessoa. - Ауторове слике... - стр. 7-15: Песник туђих живота / Јасмина Нешковић. -Фернандо Песоа: Животопис : стр- 315 - 328. - Библиографија: стр. 329-331.-
(Из Животописа)

1929.
Почиње да објављује "Антологију модерних португалских песника".
У књизи "Теме" (Temas) Гаспара Симоиса (Joao Gaspar Simoas) једног од писаца окупљених око "Prezense"и потоњег аутора капиталне монографије о животу и делу Фернанда Песое, излази прва критичка студија о овом песнику.
У септембру Песоа обнавлја "везу" и преписку са Офелијом Кеуроз. После деветогодишњег прекида Офелији је Песоа изгледао другачији не само физички (...) већ пре свега по понашању. "Био је стално нервозан, опседнут својим књижевним делом. Једном ми је поверио да спава врло мало, са листом хартије и оловбком крај узглавља." Међутим, "није показивао ни амбицију ни таштину. Задовољавао се само основним средствима за живот. Био је једноставан и простодушан. Говорио ми је:Немој ником да кажеш да сам песник. У најбољем случају, пишем стихове".
Намерава да напусти Лиабон и да се пресели у оближњи Кашкаиш на обали океана, како би у миру и изолазији остварио своје књижевне планове и заокружио своје дело. Песнику који је "промашио у свему" изјаловиће се и овај наум..

1935.
(...)
Крај његове самртне постеље где је лежао у агонији, дежурале су само три особе: капелан, болничарка и лекар. У једном тренутку, 3о. новембра, отворио је очи и "видевши да ништа не види", промрмљао је: "Додајте ми наочари". Биле су то његове последње речи. Сахрањен је у породичној гробници на лисабонском гробљу "Празереш".

* * *
На педесетогодишњицу Песоине смрти, 1985, песникови посмртни остаци пренети су у манастир Светог Јеронима..., португалски Пантеон који гледа на ушже реке Тежо у Атланстки океан, где почивају и мошти највећих националних велечина, Васка дџе Гаме и Луиса де Камоиса


Comments