Testimoni Saya


Testimoni Diri Saya - Sham Yang
 
 
Alhamdulillah. Saya amat bersyukur kepada Allah s.w.t di atas nikmat kesihatan yang telah dicurahkan ke atas saya dan keluarga. Setelah sembuh dari beberapa penyakit kronik yang membelenggu kehidupan dan mematikan impian, saya amat menyedari betapa besarnya anugerah kesihatan yang dikurniakan oleh Allah ini.
 
Saya ingin berkongsi pengalaman penyakit-penyakit yang saya hadapi. Alhamdulillah, saya telah sembuh dari semuanya dengan mengamalkan tiga perkara utama iaitu:
 
  1. Ambil produk supplement berkualiti terbaik.
  2. Senaman. Saya main badminton 2 jam sekali, 3 kali seminggu.
  3. Jaga Pemakanan (kadang-kadang aje. Mana boleh tahan).
  4. Berpuasa. (Terutama Rejab, Syaaban dan Ramadhan).
Dari Keempat-empat senarai di atas, pengambilan suplemen adalah kunci kepada kesihatan yang baik. Kita mesti berdisiplin dan beramal dengan supplement berkualiti terbaik. Ambil setiap 8 jam dan jangan ponteng. Pastikan proses pemulihan tidak terganggu dan terencat . Saya telah lihat banyak kes negatif apabila amalan pemakanan supplement berkualiti terbaik terencat. Jadi, ambil nasihat saya - Jangan miss. Saya ambil supplement berkualiti terbaik seperti Essentials, Active Calcium Plus, Vitamin C, Coquinone, Biomega dan Proflavanol setiap hari.
 
Amalan bersenam akan meningkatkan keberkesanan pengambilan suplemen sebanyak 30% (pendapat doktor Ray Strand, Amerika). Apabila anda bersenam, zat-zat yang dibekalkan oleh suplemen di dalam darah anda mampu bergerak ke seluruh sel-sel badan dengan lebih efisyen. Tekanan darah yang lebih tinggi semasa bersenam akan lebih memudahkan pergerakan zat-zat ini ke seluruh anggota badan. Kesannya ialah lebih banyak sel-sel yang mendapat zat berbanding dengan tidak bersenam. Sebagai perumpamaan, cuba bayangkan apa rasa secawan kopi sekiranya gula yang diisi ke dalamnya tidak dikacau terlabih dahulu. Mengacau gula di dalam secawan kopi bolehlah diibaratkan sebagai kita bersenam.
 
Saya boleh mengesahkan kepada saudara bahawa testimoni-testimoni yang dikeluarkan oleh masyarakat di barat seperti yang disiarkan di lawan web ini adalah benar dan betul. Saya telah mengamalkan supplement berkualiti terbaik sejak Ramadhan 2007 dan telah mendapatkan faedah-faedah yang terlalu banyak dan sukar dipercayai, terutama dalam hal kesihatan dan kewangan.
 
Kesemua adik beradik saya dan ibu, 12 orang semuanya mengambil supplement berkualiti terbaik. Saya sekeluarga 6 orang semuanya, juga ambil supplement berkualiti terbaik. Rakan-rakan dipejabat 7 orang semuanya, juga ambil supplement berkualiti terbaik. Saya mendengar banyak cerita-cerita menakjubkan dari mereka yang dekat dengan saya sepanjang masa.
 
Saya amat mengesyorkan kepada saudara supaya mengambil supplement berkualiti terbaik setiap hari. Jadikan ia amalan. Insya Allah selepas 1 tahun, saudara akan berasa 10 atau 20 tahun lebih muda. Setengah orang dapat merasakan kesannya seawal 1 malam terutama yang menghidapi penyakit hidung tersumbat sepanjang masa. Setengah yang lain pula mengambil masa yang lebih lama sehingga 6 bulan. Secara purata, selepas 1 bulan, ramai yang akan merasakan perbezaannya. Setiap orang tidak sama. Terserahlah kepada rezeki masing-masing.
 
Penyakit-penyakit yang saya pernah hidapi ialah:
  • kencing manis
  • lelah
  • resdung
  • sakit pinggang
  • sakit lutut
  • kekejangan kaki
Kencing manis

 
Penyakit kencing manis telah saya hidapi seawal usia 30an. Di awal usia 20an saya memaksa diri bekerja dengan begitu tekun sekali sehingga melupakan kesihatan diri.  Pada ketika itu, saya sedang membina perisian komputer bernama Softrade QuranCD, IqraCD, dan Jawi Writer. Kerja-kerja membina perisian mengambil masa yang terlalu banyak dan seringkali saya berjaga malam. Tidur hanya apabila tidak tahan mengantuk lagi. Hampir tiada aktiviti riadah langsung. Pemakanan tidak dijaga. Apa yang ada, makan ajelah. Apabila mengantuk, saya akan mengambil kopi dan gula-gula. Akibatnya setelah hampir 10 tahun, rasa mengantuk saya sudah tidak boleh diubat dengan kopi dan gula-gula.
 
Saya sering kali menguap walaupun ketika sedang berjalan. Badan sentiasa rasa letih dan tak bermaya. Saya kerap berulang ke bilik air membuang air kecil. Setiap malam, saya bangun sehingga 3 atau 4 kali untuk ke bilik air. Rasa haus semakin menjadi-jadi. Setelah berjumpa doktor, doktor mengesahkan saya mengidap penyakit kencing manis. Doktor memberi kepada saya ubat makan bernama diamicron.
 
Beberapa tanda kesan dari penyakit kencing manis ini mula muncul. Keting kaki saya sudah mula merasa gatal-gatal dan apabila digaru, ia mula menjadi kudis yang sukar dirawat. Di belakang badan saya kerap didatangi penyakit kulit misteri yang datang dan pergi. Tangan sebelah kiri saya sudah mula berasa kebas-kebas. Kekerapan kencing semakin bertambah terutama setelah memakan nasi.
 
Ada satu ketika, dalam perjalanan dari KL ke Shah Alam, saya terpaksa memberhentikan kereta di tepi lebuhraya persekutuan untuk membuang air kecil di dalam kereta dengan menggunakan bekas botol air kerana tidak dapat menahan tekanan pundi kencing yang begitu mendesak. Apabila ada pesakit yang datang kepada saya mengadu tentang penyakit kencing manis, saya hanya mampu tersenyum kambing. Namun begitu, saya memahami penderitaan mereka. Saya tahu mereka boleh sembuh seperti saya sekiranya mereka mengikut jejak langkah saya.
 
Lelah
 

 
Tidak lama selepas terkena penyakit kencing manis, berbagai-bagai penyakit menyusul. Saya kerap mengalami selsema dan demam panas. Penyakit selsema yang perpanjangan tanpa menerima rawatan sepatutnya akhirnya melarat kepada lelah (athma). Penyakit lelah menyerang dengan begitu teruk sekali sehinggakan saya terpaksa membeli alat nebulizer untuk meredakan radang paru-paru. Secara purata, nebulizer digunakan 2 kali sehari.
 
Setiap kali keluar dari rumah, saya terpaksa membawa bekalan inhaler sebagai penyelamat dari serangan lelah secara tiba-tiba. Untuk makluman saudara, pesakit lelah boleh mati mengejut kerana kekurangan oksigen disebabkan oleh paru-paru yang tersumbat. Ketika terkena serangan athma berkali-kali, saya sudah mula merasakan bahawa umur saya mungkin tidak akan panjang sekiranya saya hanya bergantung kepada ubat-ubatan dari hospital. Akhirnya, saya mula mencari alternatif lain untuk kesembuhan.
 
Resdung
 

 
Penyakit resdung telah lama saya hidapi semenjak di universiti. Hidung akan berasa gatal dan sentiasa berhingus terutama pada musim sejuk dan musim bunga. Cuaca yang dingin di musim sejuk menyebabkan hidung saya selalu tersumbat. Tidur pada waktu malam merupakan satu mimpi ngeri. Pernafasan di waktu tidur adalah melalui mulut. Kerap kali apabila mulut tertutup, saya akan kelemasan di waktu tidur.
 
Pada waktu pagi di musim bunga pula apabila berjalan kaki ke bilik kuliah, debuan bunga di taman yang ditiup angin akan memasuki saluran pernafasan saya lalu menyebabkan saya bersin berulang kali. Akibatnya, hingus akan keluar secara berlebihan dan menumbat saluran pernafasan. Hidung akan berasa sebu. Jika dibiarkan berlarutan, saya akan mendapat demam. Satu-satunya jalan penyelesaian masalah ini ialah dengan mengambil pil Sudafed yang akan memaksa kelenjar hidung berhenti merembeskan hingus. Namun ia hanya bertahan selama 12 jam sahaja.
 
Saya terpaksa melalui penderitaan ini dari umur 19-39 tahun. Dari umur 35-39, penyakit resdung saya telah mula berkurang disebabkan pengambilan makanan penokok zat (suplemen) yang berbagai-bagai. Pada usia 40 tahun setelah mengambil supplemen suplemen, penyakit resdung saya telah tiada sama sekali. hidung saya sentiasa lapang, tidak tersumbat lagi. Gatal-gatal hidung sudah tiada. Bersin berlebih-lebihan juga sudah tiada. Tidur merupakan satu rahmat yang begitu besar sekali, tiada lagi kelemasan di waktu malam. Alhamdulillah.
 
Sakit pinggang belakang
 
Semasa usia saya dalam 20an, salah satu aktiviti bersukan yang saya suka ialah mengangkat berat di gym universiti. Keadaan kesihatan saya sangat fit dan mampu mengangkat bebanan yang lebih dari berat badan saya iaitu 75kg. Satu ketika, tatkala hendak bersolat maghrib, saya cuba mengalihkan enjin motorsikal Honda CB500 seberat lebih kurang 60KG untuk memberi ruang lebih luas ketika bersolat. Oleh kerana bebanan ini tidak begitu berat buat saya, saya mengangkatnya dengan bersahaja dan dengan cara yang salah. Tatkala mengangkat, kedengaran tulang belakang saya mengeluarkan bunyi seperti meletup. Serta merta, pinggang saya terus menjadi sakit. Ia berlarutan selama lebih kurang 3 bulan.
 
Sejak dari itu sehingga umur saya 39 tahun, pinggang saya sentiasa sakit. Ia menjadi lebih parah apabila memandu terlalu lama, mengangkat bebanan sederhana berat atau berjalan dan berdiri terlalu lama. Saya ada membuat pemeriksaan doktor pakar tulang dan doktor tersebut mengesahkan tiada masalah serius. Katanya mungkin ada urat yang terlari atau terkapit.
 
Setelah menderita sakit pinggang selama hampir 20 tahun, seingat saya, saya tidak pernah berkeyakinan untuk sembuh sepenuhnya atau sebahagian besarnya. Setelah mengambil suplemen selama 1 bulan Alhamdulillah, Allah telah sembuhkan sebahagian besar sakit pinggang saya. Saya sudah mampu bermain badminton sebanyak 10 set dalam jangkamasa 2.5 jam. Malah boleh bermain badminton secara perseorangan sebanyak 5 set. What a wonderful life!
 
Sakit tendon lutut  
 
 

Sakit lutut yang saya alami adalah kerana minat saya yang mendalam dalam sukan badminton. Sakit lutut ini telah saya deritai selama lebih dari setahun setelah saya kerap turun bermain badminton (Seminggu 3 kali). Untuk mengurangkan kesakitan, saya meminta isteri saya untuk membuat getah pengikat lutut yang dipasang pada patellar tendon.
 
Seorang pakar sakit tulang yang saya temui mengatakan bahawa fiber pada tendon patellar di lutut saya sudah banyak yang putus dan beliau menasihatkan saya untuk berehat dari bermain badminton selama 1 bulan. Selepas berehat selama 1 bulan, lutut saya sudah sembuh sepenuhnya. Tetapi setelah sekali turun padang, sakit lama berulang kembali. Alhamdulillah, Allah telah sembuhkan patella tendon saya yang sakit berkat dengan supplemen. Sekarang saya boleh bermain sukan kegemaran saya tanpa berasa sakit lagi dan tanpa memakai apa-apa pengikat kaki.

 Kekejangan Otot 

Kekejangan kaki yang saya alami amatlah kritikal sekali dan ia kerap berlaku terutamanya semasa dan selepas bermain badminton. Kekejangan akan berlaku dari hujung kaki sehingga otot punggung. Otot-otot punggung, paha dan betis akan mengecut tanpa kawalan menyebabkan kesakitan yang amat sangat. Kesakitannya adalah seperti kita mengangkat beban berat dalam jangkamasa lama walaupun otot sudah tidak mampu menahan lagi.
 
Saya sedar bahawa kekejangan ini disebabkan oleh bermain badminton terlalu kerap sehingga otot-otot menjadi terlalu letih lalu terus mogok. Otot-otot menjadi terlalu letih kerana tidak mendapat zat-zat makanan yang diperlukan dan mencukupi untuk memulihkan sel-selnya yang telah rosak akibat penggunaannya yang berlebihan.
 
Untuk mengawal kekejangan ini, saya terpaksa menghentikan permainan badminton setelah mencapai 6 set. Alhamdulillah, kini setelah mengambil supplement berkualiti terbaik, saya boleh bermain sehingga 10 set permainan tanpa berlaku kekejangan semasa atau selepas bermain.