ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

αναρτήθηκε στις 6 Δεκ 2010, 10:53 π.μ. από το χρήστη Adams Bill   [ ενημερώθηκε 6 Δεκ 2010, 11:22 π.μ. ]

 

ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ενημερωτικό για τον ασθενή.


Τι είναι η Διορθική Βιοψία του Προστάτη?


Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Διορθική Βιοψία του Προστάτη μια κεφαλή υπερήχων(περίπου 2 εκ. Μήκος) τοποθετείται στο ορθό δια του πρωκτού. Ο υπέρηχος λαμβάνει εικόνες από τον Προστάτη αδένα. Αυτές οι εικόνες χρειάζονται για να καθοδηγήσουν τον ιατρό που θα κάνει τη βιοψία του προστάτη.


Βιοψία είναι ένα μικρό κομμάτι ιστού που λαμβάνεται από τον προστάτη. Ικανός αριθμός βιοψιών μπορεί να χρειαστούν. Οι βιοψίες λαμβάνονται χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα η οποία εισέρχεται στον προστάτη. Η βελόνα κινείται παράλληλα με τη κεφαλή των υπερήχων. Τα τεμάχια ιστού που λαμβάνονται θα σταλούν στο εργαστήριο για εξέταση.


Η διαδικασία μπορεί να είναι ενοχλητική. Για την ελαχιστοποίηση της δυσφορίας, αναισθητικό με μορφή κρέμας θα τοποθετηθεί στην περιοχή του πρωκτού λίγη ώρα προ της εξέτασης για τοπική αναισθησία και αναισθητικό διάλυμα θα εγχυθεί μέσω βελόνης πέριξ του προστάτη για αναισθησία, μια διαδικασία που είναι ανώδυνη.Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για την εξέταση?


Η Διορθική Υπερηχογραφικά Κατευθυνόμενη Βιοψία του Προστάτη είναι η ποιο ακριβής και ασφαλής μέθοδος για να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν υπάρχει εναλλακτική μέθοδος που να δίνει συγκρίσιμα αποτελέσματα .Γιατί χρειάζεται να κάνω βιοψία προστάτη?


Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει σημαντικά τον Ιατρό σας να γνωρίζει αν υπάρχει Καρκίνος στον Προστάτη ή όχι και να αποφασίσει την καλύτερη για την περίπτωσή σας θεραπεία..


Πρέπει να κάνω κάτι πριν έρθω στο ραντεβού για την εξέταση?


Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση. Αν παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος (Iscover, Plavix, Salospir, Sintrom, Varfarine, Ticlid) θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το τμήμα και τον ιατρό σας για να γίνει διακοπή ή και αντικατάσταση τους για κάποιο διάστημα προ της βιοψίας ,αλλιώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναβληθεί η εξέταση. Σε περίπτωση που λαμβάνετε SINTROM ή VARFARIN είναι απαραίτητο να υπάρχει μια πρόσφατη μέτρηση του INR και θα χρειαστεί να σας χορηγηθούν εναλλακτικά φάρμακα απο τον θεράποντα καρδιολόγο σας. Απαραίτητη επίσης είναι και μια πρόσφατη γενική εξέταση ούρων προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ουρολοίμωξης.


Πότε θα έχω τα αποτελέσματα?


Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εργάσιμες μέρες μετά τη βιοψία.


Υπάρχουν κίνδυνοι από την διαδικασία?


Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τον Υπέρηχο. Επιπλοκές που εμφανίζονται μετά από βιοψία του προστάτη είναι σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη του Προστάτη αδένα (Προστατίτιδα). Για το λόγο αυτό αντιβιοτική αγωγή θα σας έχει χορηγηθεί πριν και μετά τη βιοψία από τον θεράποντα Ιατρό σας για να μειωθεί ο κίνδυνος. Άν εμφανιστεί λοίμωξη μπορεί να έχετε την αίσθηση πόνου στην περιοχή και να εμφανιστεί πυρετός. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

  • Αιμορραγία από το ορθό μπορεί να εμφανιστεί και αυτοπεριορίζεται άμεσα ή σε λίγη ώρα. Αν εμμένει η η ποσότητα είναι μεγάλη επικοινωνήστε με τον θεράποντα. Αίμα στα ούρα θα εμφανίζεται για διάστημα μερικών ημερών και είναι απαραίτητη η πόση ύδατος. Αν επιμένει και δεν βελτιώνεται σε διάστημα μερικών ημερών επικοινωνήστε με τον θεράποντα.

  • Αίμα στο σπέρμα μπορεί να εμφανίζετε για αρκετό διάστημα μετά τη βιοψία και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

  • Υπάρχει περίπτωση μετά την βιοψία ή στο αμέσως κοντινό διάστημα να εμφανιστεί επίσχεση ούρων (αδυναμία να βγάλετε τα ούρα). Αν αυτό συμβεί επικοινωνήστε με τον Ιατρό σας.


Άλλες περαιτέρω ερωτήσεις?

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες σας βοήθησαν στο να απαντήσουν κάποιες από τις πιθανές απορίες που έχετε και να επαναλάβουν κάποιες από τις πληροφορίες που ίσως σας έχετε ήδη λάβει απο τρίτες πηγές.

Αν έχετε κάποιες περαιτέρω απορίες που δεν έχουν ήδη απαντηθεί μπορείτε να τις σημειώσετε προκειμένου να θυμηθείτε να τις ρωτήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε μαζί  πριν την διαδικασία της βιοψίας προκειμένου να έχουμε ένα καλό ιστορικό που θα κάνει τη διαδικασία ασφαλέστερη.


 Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε απορία.

1-1 of 1