TERÁPIÁS KUTYÁKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁSOK

A segítőkutyákra vonatkozó szabályozásokat, -így a terápiás kutyákkal kapcsolatosakat is- a 

27/2009. (XII.3.) SzMM rendelet szabályozza.

- segítő kutya: a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének segítésében, ill. vészhelyzet elhárításában segítő, habilitációs feladatokat ellátó, a külön jogszabályban meghatározott állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő kutya

- terápiás kutya: a gyógypedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs ill. rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya.

- a terápiás kutyát irányító személy: aki a segítő kutya használatára, gondozására vonatkozó képzésben részt vett és eredményes vizsgát tett.

 

A terápiás munkára alkalmas kutyákkal szemben támasztott általános követelmények:

 •         ismert előéletű
 •         legalább 1 éves
 •         engedelmes, jól szocializált, jól nevelt
 •         szoros kapcsolatban van a gazdájával, ill. felvezetőjével
 •         mindenféle körülmények között kiegyensúlyozott, mentes minden agressziótól 
 •         barátságos, szívesen ismerkedik idegenekkel
 •         jól alkalmazkodik különféle idegen helyzetekhez, zajokhoz, tárgyakhoz.

Terápiás kutyák kiképzése:

Olyan szervezet képezhet ki terápiás kutyát, amelynek létesítő okiratában szerepel a segítő kutyák kiképzése, és amely biztosítja, hogy a kiképzést olyan személy végzi, aki az Országos Képzési Jegyzékben szereplő habilitációs kutyakiképző szakképesítéssel rendelkezik.

A terápiás kutya kiképzése a rendelet mellékletében meghatározott vizsgarend szerint, vizsgabizottság előtt lefolytatott vizsgával zárul.


Terápiás kutyák vizsgára bocsátásának feltételei:

 •          védőoltások: veszettség, parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis, Micosporum canis ellen.
 •          belső élősködők elleni védelem: 3 havonta féreghajtás.
 •           külső élősködők elleni védelem: folyamatosan szükséges, lehetőleg spot-on készítménnyel. terápiás foglalkozásokon nem lehet bolha/kullancsirtó nyakörvet alkalmazni.
 •           szűrővizsgálatok: bélsár vizsgálat, szőr vizsgálat, toroktampon-bakteriológiai tenyésztés kötelező, ill. a diszplázia szűrés javasolt.
 •           kizárólag tiszta, jól ápolt kutyával szabad megjelenni!

Terápiás kutya vizsga menete, szabályai:

A vizsga két részből áll. Az első rész a „temperamentum teszt”, amely során a vizsgázó kutya általános készségeit, a páros terápiás munkára való alkalmasságát vizsgálják oly módon, hogy a kutya és gazdája kontrollált módon szembesül bizonyos valós terápiás foglalkozásokon is előforduló ingerekkel.

A vizsga második része („viselkedés valós terápiás helyzetben”) csak a sikeres temperamentum tesztet követően, de nem később, mint 10 hónappal azután tehető le. A második vizsga előfeltétele egy felkészítő tréning elvégzése egy, legalább 1 éve rendszeresen dolgozó terápiás kutya-gazda párosnál, abban az intézményben, ahol a vizsga is zajlik majd.

A vizsgán legalább 5 terápiás alany jelenléte szükséges és vizsgabizottság előtt zajlik.

Sikeres vizsga esetén a páros igazolványt kap, amely 2 évig használható, ezt követően meg kell újítani.

A terápiás kutya vizsga részletes feladatai, követelményei letölthetők a 

MATESZ-E honlapjáról. (Katt a linkre!)


Terápiás kutyák használata:

A vizsgázott segítő kutyát megkülönböztető jelzésekkel kell ellátni (hám, kutyakendő), amin a kutyát kiképző szervezet logójának szerepelnie kell.

Terápiás kutyát az a szervezet alkalmazhat, amelynek a létesítő okiratában feltüntetésre került a terápiás kutya alkalmazása.

A segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a terápiás kutyával tartózkodni és azt használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a közművelődési, közoktatási, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben.

A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.Az orosz fekete terrier, mint terápiás kutya:

Sajnos egyelőre kevés tapasztalatunk van a fajta ilyen célú használatával kapcsolatban. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy maga az állat asszisztált terápia is új, laikusok számára kevéssé ismert terület. Másrészt a fekete terrier őrző-védő fajta, nem kifejezetten erre a célra tenyésztették ki.

Már a temperamentum tesztben is vannak olyan feladatok, amelyeket egy erős, jó ösztönű őrző-védő kutya képtelen megfelelően teljesíteni. Ilyen például a megszerzett, enni kezdett csont átadása idegennek vagy a hozzá közeledő csibész fenyegetésére adott semleges válasz.

Természetesen ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy vannak a populációban olyan egyedek, akik alkalmasak lehetnek ilyen feladatok elvégzésére, de nyilvánvalóan kisebb számban, mint pl. egy juhászkutya állomány esetén.

Magyarországon jelenleg egyetlen vizsgázott terápiás orosz fekete terrier van, a Leyla hívónevű Free Choice Charovnitsa Dlja Uriel Szíve.

Mivel egy személyben ő az első is, aki OFT-ként terápiás munkát végez, megállapíthatjuk, hogy a fajtával kapcsolatos ilyen irányú szakmai tapasztalatok rendkívül szegényesek, inkább csak találgatásokra adnak okot a teljes állománnyal kapcsolatban.

 


Kennelünk szakmai pályafutása:

2011. május:          Leyla terápiás kutya vizsgájának letétele a Sansz Alapítvány kötelékében.

2011. október:       Gyakorlati munka megkezdése a Debreceni Idősek Otthonában.

2011. december:    Aktív részvétel a debreceni Immánuel Otthon Deckettő nevű rendezvényén.


2012. január- :          Terápiás munka megkezdése a debreceni Immánuel Otthonban.  Leyla jelenleg is   dolgozik ebben az intézményben, heti két órában, két különböző képességű csoporttal. 

2012. szept.-okt.:   Két rendkívül jó képességű terápiás kutya tanuló-páros gyakorlatvezetője lehettem. A szakmai gyakorlati órák az Immánuel Otthonban zajlottak, amelyet s
ikeres terápiás-kutya gyakorlati vizsga követett.

2012. november- :    Terápiás munka megkezdése a hajdúböszörményi  Dr. Molnár István Óvoda, Ált. és Spec. Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban.  Leyla jelenleg is  dolgozik ebben az intézményben, heti két órában, két különböző képességű csoporttal.

2013. március: sikeres habilitációs kutyakiképzői vizsgát tettem a MATESZ-E által szervezett OKJ-s tanfolyamot követően. 

2013. március: haza hoztuk Ébent, akit előzetesen, kölyökteszt segítségével terápiás munkára választottunk ki.

2014. június: Ében sikeresen teljesítette a terápiás kutyák temperamentum vizsgálatát. A legjobb, "jól megfelelt" eredménnyel büszkélkedhet.


Leyla, a terápiás kutya:

Leyla mindennapjai, terápiás munkája a kezdetektől folyamatosan nyomon követhető blogoldalunkon, "Terápia" címke alatt.