Cikkek / Articles

 
Eladó orosz fekete terrier
 
Pusztán kíváncsiságból írtam be a minap a népszerű keresőbe a fenti szavakat. Az eredmény megdöbbentő volt: csupa törzskönyv nélkül ötvenér', vagy éppen törzskönyves, de áron alul értékesítendő almot, furcsa hirdetéseket találtam. NAGYON kevés kivétellel. Talán azért, mert az elismert tenyésztők nem kényszerülnek rá a saját honlapjukon kívüli, (ilyen-olyan, szedett-vedett) internetes apróhirdetésre, amit a Google ezek szerint előnyben részesít az igényes honlapokkal, gyüjtőoldalakkal szemben, de a látottak ettől függetlenül is hidegzuhanyként értek....
 
 

 
It’s my honour that Alexandra Goratchek - owner of Kennel Doliny Vetrov, an experienced breeder – gave me an interview. As I know Sasha, she is a kind, fair person, who always helps in any questions in connection with Blackies. So, I was full of great hopes when I wait for her answers, because I suspected that it will be a very interesting article. And I have not mistaken!
 
 
 

 
 
 
2008. szeptember 13-án Debrecenben orosz fekete terrieres baráti találkozónak adott helyet a Kiss Erdő csárda. Gyönyörű környezetben, kellemes hangulatban telt el a nap, még a kezdeti viharos szél sem vette el a megjelent 15 fekete terrier és 54 ember kedvét az engedelmes és örző-védő munkától.
 
 
 

 
Szakállgomba: ellenség, teafa: barát!

Elgondolkodtató, hogy a keresőben még évek múltán is vezető helyet foglal el a "Szakállgomba" című bejegyzésem. Első helyen hozza a találatot, szóval elég gyakori lehet a probléma a kutyások körében, ha rendre ide lyukadnak ki hozzám.
Fentiek miatt most szeretném egy fontos dologgal kiegészíteni a témát.
 

 
Szakállgomba
 
Ez egy nagyon kínos, gusztustalan dolog, amiről a legtöbb újdonsült OFT gazdi nem is hajlandó tudomást venni. Én is így voltam vele... "Á, ki van zárva, hogy ez gomba, csak valami beleragadt tápmaradék, vagy kosz! Az én kutyám tisztán van tartva, biztosan nem eszi a "penész"... De miért nem jön le semmivel? És miért nem nő a szakáll?"

 
 
 

 
 
A sok kutyával dolgozó, hatalmas kennelt vezető Veronica Lifshits-el készült riport után Oksana Babula-t „kaptam e-mail végre”; aki, annak ellenére, hogy nem professzionális tenyésztő, igazán figyelemre méltó családjának egyetlen kutyája: Arbat Bahrai miatt.
 
 
 

 
 
 
Angarsk a Bajkál-tó melletti város Oroszországban. Itt él az Angarskoi Jemchujiny Kennel vezetője, Veronica Lifshits, aki immár 16 éve foglalkozik a fajtával. Munkájának köszönhetően Angarsk fontos helyet kapott a fekete terriert tenyésztők térképén.
 
 
 


 
2008 fontos évszám a magyarországi orosz fekete terrieres életben, hiszen idén 25 éve, hogy szeretett fajtánk az országba került.
Mint mindenkit, aki foglalkozik orosz fekete terrierekkel - és megérezte már, hogy milyen kivételes kincs van a kezében -, úgy engem is foglalkoztat a kérdés: milyen körülmények között alakulhatott ki az OFT, és hogyan is került be hazánkba? Tudjuk, amit minden szakkönyv elismer; Dr. Gömze A. László a fajta magyarországi honosítója, a Tajgagyöngye Kennel tulajdonosa. Ő az, aki elkezdte az országban a tenyésztést.

Tovább a cikkre >>> 
Újabb rövidke interjúval készültem Nektek, ezúttal Marco Gallival, az olasz fajtahonosítóval, ill. az ottani klub elnökével. Kennelét a www.lisander.ifo címen tudjátok meglátogatni.

Nagy örömömre szolgál, hogy interjút ad nekünk, magyar fajta rajongóknak. Először is gratulálok az olasz klub (Club Italiano Tchiorny Terrier) honlapjához, igazán színvonalas oldal........