Akvarieloppis 2018


Klockan är strax före 11 på lördagmorgonen och stämningen är på topp. Förväntansfulla säljare och köpare samsas och spanar in alla fiskar, växter och tillbehör som finns. Vad kommer försvinna fort och vilken udda fisk väntar på den specielle köparen med rätt förutsättningar? Att vissa kommit sent i säng för att de packat sina poster hela natten, eller gått upp tidigt och åkt långt märks inte - alla är allerta. Så blir klockan 11.15 och försäljningen startar. Lite trångt i början, men snart lättar trycket och efter ett par timmar åker alla hem, förhoppningsvis nöjda och glada!

- Välkomna till Uppsala akvarieförenings vårloppis!Syftet med loppisen är såväl att ge alla akvarister möjlighet att få tag på ovanliga arter som att sprida akvaristisk kunskap och information om föreningen. Alla är välkomna att handla - du behöver inte vara medlem i någon förening. För säljare är dock medlemskap i en akvarieförening ett krav.

Så här går det till

Föranmälan

Inlämning

Du är välkommen med ditt gods från klockan 10:00-11:00. Om du inte har föranmält så var på plats klockan 10:00 så vi hinner registrera dina poster ordentligt.

För mer information om att sälja se rubriken Säljare.

Posterna granskas av kunniga akvarister som kontrollerar att fiskarna ser ok ut, förpackningarna är lämpliga samt att fisken är den som anges på påsen.


Förutom illa paketerade djur avvisas även djur som uppvisar sjukdom, symptom på sjukdom eller är i allmänt dålig kondition. Det är säljarens ansvar att ha CITES-intyg för arter som kräver det, likaså att inte lämna in arter som är förbjudna i akvariesammanhang. Äppelsnäckor av släktet Pomacea är förbjudna att sprida (sälja, skänka, byta osv.) inom EU, det innefattar den vanliga äppelsnäckan Pomacea diffusa.


Försäljning

Alla poster har ett fast pris på sig. Du tar de poster du vill köpa och går till kassorna. Vi vill inte att man tar tillbaka betalda poster till loppisborden eftersom det försvårar för våra volontärer.Säljare

 • Vi välkomnar såväl stora uppfödare med många poster som hemmaodlaren som har fått för många guppys. 
 • Du  kan registrera dig på nätet innan och vid ankomst får du lappar att fästa på påsarna där art som du skrivit in står, men det är alltid trevligt om du har förberett en egen liten lapp med mer info och kanske en bild på ett utfärgat exemplar. Om du inte har för-registrerat dina poster innan så var på plats till klockan 10 så vi hinner registrera dina poster.
 • Vi tar en provision på 20% på det gods som säljs.
 • Det går bra att sätta såväl höga som låga priser och blir något osålt kan man sänka priset efter ett tag.

Köpare

Tänk på:

 • Kontrollera att fisken ser frisk ut. 
 • Våga fråga de andra besökarna om du är osäker på en fisk.
 • Vi tar inte kort. Eventuellt finns det bankomat i närheten men att ta med kontanter är säkrast!
 • Ta med frigolitlåda, kylväskor eller liknande för att hemtransporten ska bli bra. Frigolitlådor kommer finnas till försäljning.

Volontärer

För att få logistiken att gå runt behöver vi många händer och fötter, sälja fika, m.m. Självklart kan man handla också. Anmäl intresse till någon i styrelsen!


Regler

Paketering

 • UAF kontrollerar allt gods och har rätt att avvisa eller begära ompaketerning.
 • Påsar med syrgas ska vara märkta.
 • Djuren ska förpackas så att de kan röra sig, och så att det finns gott om utrymme för luft i förpackningen. 
 • Räkor ska ha gott om växter eller nät att sitta på. 
 • Plastpåsar ska ha rund botten så att djuren inte kläms i hörnen.
 • Påsar med hörn ska tejpas så att hörnen försvinner, använd t.ex. pakettejp som finns genomskinlig. Tejpad botten gör också att påsen inte lika lätt ramlar på sidan.
 • Stora plastlådor eller STORA glasburkar går också att använda. 
 • För större fiskar som koi, guldfisk, malar kan man t.ex. använda en frigolitlåda eller hink. 
 • Förutom namn på arten bör säljaren även ange om det är något speciellt med djuren, så som färgvariant, ursprung etc. Även skötselråd anges med fördel, särskilt om de avviker från standardråd.
 • Vill du sälja flera stora fiskar i samma post kan du packa i separata påsar och tejpa eller knyta samman dessa ordentligt.

Ompaketering

Uppsala akvarieförening (UAF) säljer påsar till. Ompaketering av större djur kan inte erbjudas. Dåligt paketerade större djur kan därför komma att avvisas direkt vid inlämningen.


Övrigt

 • Klagomål tas upp med ordförande eller vice ordförande på plats.
 • Säljare ansvarar för hemtransport av osålt gods.

Snabbguide

Föranmälan: http://uafloppis2018.tmoz.eu

Datum: 24e mars

Inlämning:  10-11:00 
  Om du inte har föranmält var på plats 10:00

Start: ca 11:15

Plats: Almtunaskolansmatsal, Uppsala.

Enklare fika kommer att finnas till försäljning. 

Medlemskap i akvarieförening är krav för att sälja men inte för att köpa.

Givetvis fritt inträde!


L-mal. Foto Alf Sjöström.
 
Tips till säljaren

Byt vatten dagen innan auktionen, och använd sedan akvarievattnet till påsen eller lådan.
 
Paketera djuren korrekt redan hemma, det spar tid och stress!
 
Lämna gott om luft i påsen/lådan, så att nytt syre kan komma ner i vattnet.
 
Lagom mycket i påsarna är smart. 7-8 körsbärsräkor i en påse kan vara svårsålt, medan 20 stycken kan gå fort. För större arter är det däremot ofta en nackdel om de är många eftersom risken för stress då ökar, t.ex. genom försämrad vattenkvalitet. 
 
Vill du sälja flera stora fiskar i samma post kan du packa separat och tejpa eller knyta samman påsarna ordentligt.
 
Lämna gärna med skötselråd och tips, särskilt om du säljer ovanliga sorter.


Comments