Un toc d'art‎ > ‎

Salvador DalíEl primer TOC ................................... • Comencem amb la imatge d'un dels bigotis més famosos de la història. 


A quin artista li associaríeu?
Coneixeu a alguna persona que porti bigoti? Si? Com és el seu bigoti?

Si després de parlar-n, encara teniu dubtes de a qui pertany, descobriu-ho fent un clic a sobre de les tres imatges dels bigotis, qui s'hi amaga darrera d’ells?

Amb totes aquestes pistes, segurament haureu descobert que pertany a l’artista Salvador Dalí, pintor figuerenc conegut arreu del món.
Un TOC sobre l'artista ...................................
 • Salvador Dalí i Domènech va néixer a Figueres l’11 de maig de 1904. Fou un artista molt inquiet que abastà un gran nombre de disciplines: pintura, escultura, cinema, escriptura, decoració... Està considerat com un dels principals pintors surrealistes. Va morir, també a Figueres, el 23 de gener de 1989.

  Heu anat alguna vegada a Figueres? Si és així, possiblement haureu visitat el Museu Dalí, museu que recull gran part de l’obra de l’artista, així com molts altres objectes relacionats amb la seva vida, tan plena d’anècdotes. Si no ho heu fet encara, visiteu-lo, no us deixarà indiferents.


 • El web del museu és un excel·lent recurs per a conèixer a fons Salvador Dalí. Hi trobareu informació de la seva vida i de les seves obres. A l’apartat de recursos multimèdia del Servei educatiu trobareu el dossier: Dalí i altres secrets. Entreu-hi i descobriu:
 • Els secrets de la seva família i dels seus amics
 • Els secrets de Gala
 • Els oficis de Dalí
... i un grapat més de curiositats.

Font de la imatge: http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Familia_Dal%C3%AD_%28h_1910%29.jpg

Localitzeu a la foto el petit Dalí 
El nostre TOC artístic ...................................

 • JOCS ARTÍSTICS AMB RETRATS FOTOGRÀFICS: A Dalí li agradava molt la fotografia i que el fotografiessin. Existeixen un gran nombre de fotos  de l’artista amb cares molt divertides i originals. La proposta plàstica és que jugueu al joc de les transformacions amb algunes d’aquestes imatges, prèviament impreses. L’objectiu és que creeu cares o retrats diferents a partir de les imatges inicials, les quals haureu retallat de diverses maneres.

  Aquí teniu uns quants suggeriments:

   • Retalleu la imatge en quadrats o triangles i torneu-la la a composar en un altre full deixant un petit espai entre les peces.
   • Retalleu una mitat de la imatge (en horitzontal o en vertical), enganxeu-la en un altre full i completeu-ne l’altra meitat dibuixant amb llapis de ceres grasses. Si trieu l’opció de tall vertical estareu treballant la simetria!
   • Retalleu la imatge en tres tires horitzontals que corresponguin als ulls, nas i boca. Torneu-la  a confegir en un altre full substituint-ne una d’elles per un retall similar tret d’una altra imatge (per exemple d’un rostre d’una revista).

No deixeu d’observar i compartir les composicions dels vostres companys i companyes! 


 • DIBUIX DE CALC: Heu provat a dibuixar calcant una fotografia? Us podeu imaginar quin serà el resultat? Agafeu un dels retrats fotogràfics de Dalí i introduïu-lo dins d’una funda de plàstic transparent (en dessús) i resseguiu els traços del rostre (contorn cara, boca, nas, ulls, orelles, cabells... i sobre tot bigotis!) amb un retolador permanent de punta prima o gruixuda (els podeu combinar). Una vegada hàgiu acabat de resseguir-lo traieu la imatge de la funda i comproveu-ne el resultat. Després en podeu fer fotocòpies i tindreu el vostre retrat imprès en paper, el qual, si voleu, podreu continuar completant pintant-lo amb una altra tècnica (aquarel·la, ceres grasses, retoladors, col·lage...).


Alguns exemples realitzats en un taller de mestres sobre el retrat a Pamplona

Un TOC més ...................................
 • Homenatge del grup de pop espanyol Mecano a Salvador Dalí:

 • Alguns projectes didàctics sobre Salvador Dalí per enmirallar-nos i inspirar-nos per treballar l'artista:

EL MÓN DE DALÍRECREACIÓ D'ELEMENTS DALINIANS de l'ESC Salvador Dalí de Figueres (Coordinat per Eva Formiga)

UN HIVERN TOT DALINIÀ (Coordinat per Carme Garriga)

EL MÓN MÀGIC DE SALVADOR DALÍ (Llicència d'estudis de Carme Garriga)


 • El petit Dalí, un conte d'Anna Obiols i Subi portat al teatre per Unics Produccions:
   

Autora de la proposta: Teresa Bardera
Maig 2012