Un toc d'art‎ > ‎

Miquel Barceló
El primer TOC ................................... • Observeu detingudament la imatge i fixeu-vos en el contrast de la part superior i la inferior. Us podeu imaginar el lloc on és, qui deu haver fet aquest sostre tan espectacular i què hi fan les persones que hi estan assegudes?

Font de la imatge: http://arte-actual.blogspot.com


 • Si la vostra cerca ha estat encertada, haureu descobert que es tracta de la Sala dels Drets Humans de la ONU de Ginebra, la cúpula o sostre de la qual és obra de l’artista mallorquí Miquel Barceló. En aquest vídeo descobrireu les eines i materials que Barceló va utilitzar per aconseguir aquest immens Mar de color:

Alguna vegada per pintar heu utilitzat eines diferents a les habituals?

 Sí? Quines?

 • Miquel Barceló és un artista atrevit a qui li agrada experimentar amb tècniques i materials molt diversos. La seva obra inclou pintures, ceràmiques, escultures, cartells, il·lustracions de llibres, llibres de viatg ... i gran part d’ella es basa en tècniques mixtes. Utilitza materials inusuals i sorprenents com brotxes, closques de pipes, claus, ruscos, teranyines, puntes de cigarretes, pedres o arrels.
Un TOC sobre l'artista ...................................
 • Aquesta fotografia de Miquel Barceló en un dels seus estudis, us donarà pistes del seu procés de creació. Si teniu interès per conèixer-lo millor, feu un clic a sobre d'ella.Fotografia de Leonardo Antoniadis


 • Tres llocs, tres estudis: Mallorca, Mali i París.


Fotografia de Jean-Marie del Moral


Fotografia de Élie Jorand
El nostre TOC artístic ...................................
 • AMB QUIN ANIMAL M’IDENTIFICO? 
Observeu la imatge de l’obra de Miquel Barceló: Solitude organisative. Sabeu que es tracta d’un autoretrat de l’artista realitzat el 2008? Barceló s’identifica amb un goril·la assegut, seriós i pensatiu. Partint d’aquesta idea, penseu amb quin animal us identificaríeu vosaltres tenint present quines són les vostres qualitats i les de l’animal que trieu. Busqueu una representació del mateix animal (joguina, fotografia, dibuix, pintura... o qualsevol altre material) i seguidament munteu una mena d’instal·lació col·lectiva amb totes elles i unes etiquetes amb els vostres noms. Jugueu a endevinar quin animal associeu amb cada un de vosaltres. Per acabar, caldrà que expliqueu als vostres companys i companyes perquè us identifiqueu amb l’animal que heu triat.
Solitude organisative  (2008)

Heu coincidit amb algun altre company o companya?
Quins són els animals més triats?
I el més estrany o original?

 • IMPRESSIONS AMB FANG 
Mireu amb atenció el següent vídeo que mostra una de les grans creacions de Miquel Barceló: la Capella de Sant Pere de la Catedral de Palma de Mallorca.

Algú de vosaltres l’ha visitat?
Us heu adonat del tema en el que està inspirada?
Quin material de base penseu que ha utilitzat?
Quins elements o figures heu descobert?
Quin tipus d’empremtes o textures heu observat?

L’activitat plàstica és que formeu un equip de 4 companys o companyes i experimenteu amb un bloc de fang. Podeu pressionar-lo, pessigar-lo, deformar-lo, fer-ne impressions, esquerdes, incrustar-hi elements... utilitzant únicament les vostres mans o dits o bé qualsevol eina o objecte (elements petits, punxons, espàtules, pals...). Si voleu, podeu basar la vostra obra en un tema concret que hàgiu consensuat prèviament. Una vegada finalitzades les vostres obres, exposeu-les en un lloc on puguin ser contemplades.   

L’any 2006, Miquel Barceló i el ballarí i coreògraf Josef Nadj van realitzar una obra de fang molt innovadora a sobre d'un escenari. Aquest espectacle 
o performance, anomenat Paso Doble i estrenat a Avinyó el 2006, el van representar en vàries ciutats del món. En teniu una petita mostra en aquest vídeo:


Comenteu amb els companys i companyes les vostres impressions.Un TOC més ...................................
 • “Tinc una relació forta amb les coses que m'envolten. Aquestes paraules de Barceló donen sentit a les temàtiques de la seva obra: retrats (dels seus amics), paisatges (que parlen dels seus viatges), bodegons (inspirats en el menjar), el mar (de la seva illa), els animals...

Escultura de bronze: Elefant dret (2009)

 • Alguns dels seus pensaments que poden generar converses:

  “Els
  quadres han de produir idees, no han de ser producte d'elles”
  “El
  que fascina d'un quadre és que mai l’acabem d'entendre: aquesta és la mesura de la seva intensitat”


Autora de la proposta: Teresa Bardera
Gener 2012