31/03/11 Beroemde Japanse wetenschapper op TV: Drie kernsmeltingen gaande, Fukushima bijna veel erger dan Chernobyl

04/04/11 'Neutronenstraling wijst op kettingreactie reactor 1 Fukushima'

Na eigen metingen te hebben verricht beveelt Greenpeace -net zoals het IAEA en het Japanse atoom agentschap- de evacuatie van de hele regio rond Fukushima aan. De Japanse regering blijft echter bij een evacuatiezone van slechts 20 km..


De beroemde Japanse natuurkundige dr. Michio Kaku heeft op een Amerikaanse TV-zender gewaarschuwd dat er maar liefst drie kernsmeltingen gaande zijn in Fukushima, en dat als het personeel dat nu de reactoren nog probeert te koelen moet worden geëvacueerd een onomkeerbare situatie ontstaat die vele malen erger zal zijn dan de kernramp in Chernobyl in 1986.
 
De Japanse premier Japan nam voor het eerst het woord 'breuk' in de mond en noemde de situatie 'zeer ernstig'. 'Dit is van enorme betekenis,' aldus dr. Kaku. 'Voor de eerste keer gebruiken ze het gevreesde woord 'breuk'. Dat betekent het oncontroleerbare vrijkomen van straling in de omgeving. Bedenk daarbij dat reactor 3, die mogelijk deze breuk heeft, plutonium bevat. Plutonium is de meest giftige bekende stof in de wetenschap. Een miljoenste gram plutonium kan bij inname al kanker veroorzaken.'
 
'Hier moet heel goed op worden gelet, want als de installatie compleet geëvacueerd wordt, als ze het zinkende schip verlaten, dan kunnen we in een vrije val terecht komen.'
 
Volgens Japanse kranten overweegt het atoomenergie agentschap van het land om de ernst van de ramp te verhogen van niveau 5 naar niveau 6. De ramp met de Amerikaanse Three Mile Island kerncentrale was van niveau-5, Chernobyl was een niveau-7 ramp, de hoogst mogelijke kwalificatie.

'Dit is belachelijk. Het is overduidelijk dat dit ongeval erger is dan Three Mile Island, waar slechts één reactor beschadigd was - weliswaar voor 90%, maar er ontsnapte maar heel weinig straling uit omdat er geen breuk was. In Fukushima zijn er DRIE hevige kernsmeltingen gaande, staan gebruikte brandstofstaven bloot aan de open lucht en waren er waterstof gasexplosies. Ieder van deze gebeurtenissen is al erger dan Three Mile Island! Het is dus logisch dat we op niveau-6 zouden moeten zitten.'
 
De presentator merkt dan op dat er beelden uit Japan komen van compleet verlaten dorpen en steden rond de getroffen centrale, en vraagt aan dr. Kaku of de regio rond Fukushima net als in het geval van Chernobyl jarenlang totaal verlaten zal moeten worden.

'Laten we hopen dat het niet nodig is en ze de situatie alsnog onder controle krijgen. Maar als het nodig blijkt al het personeel te evacueren dan betekent dit dat de brandweermannen geen water meer op de reactoren spuiten, en dat is het enige dat een volledige kernsmelting in 3 reactoren nog tegenhoudt. Zodra ze evacueren is er geen weg meer terug, zullen de kernsmeltingen onvermijdelijk plaatsvinden en zal er een ramp gebeuren die vele malen erger is dan die van Chernobyl, waardoor er permanente 'dead zones' in Japan zullen ontstaan.'

De angst voor radioactieve straling verhindert dat alle slachtoffers van de tsunami worden geborgen. Volgens het persbureau Kyodo zeggen meerdere bronnen van de politie dat zo'n 1000 lijken in de straten van de getroffen plaatsen zijn blijven liggen omdat ze zwaar radioactief zouden zijn (2).

Op de website Natural News wordt Amerikanen dringend aangeraden om extra voedsel, water, medicijnen, jodiumtabletten en brandstof in te slaan voor het geval het inderdaad tot 3 kernsmeltingen komt. Gisteren berichtten we al dat als de situatie oncontroleerbaar uit de hand loopt het uiterst giftige plutonium tot hoog in de atmosfeer zal worden geblazen, waarna het over de hele wereld zal worden verspreid. Dan krijgen ook wij ermee te maken, dus laten we hopen en bidden dat de reactoren alsnog permanent gekoeld kunnen worden.