Zaslužen bron iz Cordobe

V španski Cordobi so od 13. 07. do 23. 07. 2012 potekale 1. Evropske univerzitetne igre. Prvih Iger sta se udeležili tudi teniška in namiznoteniška ekipa Univerze v Ljubljani. Medtem, ko so naši tenisači zasedli končno 11. mesto, pa je namiznoteniška delegacija Univerze v Ljubljani zasedla ekipno 3. mesto in se domov vrnila z bronasto medaljo. Čestitamo!

TENIS

Pod vodstvom trenerja Gregorja Ficka sta na omenjenem tekmovanju Univerzo v Ljubljani in Slovenijo zastopala Matic Bevčar (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta) in Miha Rosič (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta). Ekipa je v Cordobo takoj, ko je prispela opravila uspešen trening, ki je služil predvsem aklimatizaciji in adaptaciji na visoke temperature, ki so te dni vladale v Cordobi – kar do 45 stopinj Celzija!

Slovenska študenta sta tekmovala v skupini C, v kateri so tekmovale še univerze Norweigan Business School, Univerza Miguel Hernandez iz Španije in Univerza Poitiers iz Francije. V skupinskem delu so ekipe odigrale vsaka z vsako, pri čemer se igrata dve posamični tekmi in ena tekma dvojic. Izmed vseh štirih skupin A, B, C in D se je v četrtfinale uvrstilo najboljših osem ekip, od tam pa se je igralo na izpadanje.

V prvem tekmovalnem dnevu sta naša tenisača izgubila proti francoskim nasprotnikom, Univerzi Poitiers, in sicer s skupnim rezultatom 3:0. Žal jima ni šlo tudi v drugem dnevu tekmovanja, ko sta se pomerila proti španskim univerzitetnim prvakom iz Universidad Miguel Hernandez. Matic Bevčar je po slabšem začetku izgubil 1. set z 2:6, nato pa se v 2. prebudil, a je bil Španec premočan in je zaključil z 7:5. Miha Rosič je imel proti nasprotniku popolnoma odprto tekmo, kjer je izgubil 1. set s 6:3, nato 2. set zmagal s 6:1, potem pa je po napeti borbi v super tie-breaku popustil pri ključni žogi pri 6:6 in izgubil. V zadnjem dnevu pred končnimi odločitvami in igrami za mesta sta v sredo, 18. julija, Rosič in Bevčar odigrala suvereno in tekmecem iz Norveške v obeh tekmah prepustila le štiri igre in slavila s končnim rezultatom 2:1. Rezultati iz omenjenih tekmovanj so ju pripeljali do razigravanja za 9.-12. mesto, kjer sta se pomerila proti nemškim prvakom iz Münstra in izgubila s skupnim rezultatom 2:0, zadnjo tekmo pa zmagala z 2:0 proti portugalskim predstavnikom iz univerze v Coimbri in tako zasedla končno 11. mesto.

Trener Gregor Ficko je poudaril, da je bil nivo tekmovanja zelo visok, saj je nastopilo kar nekaj ATP igralcev v moški konkurenci, prav tako WTA igralke v ženski. (M.R.)

NAMIZNI TENIS

1. Evropskih univerzitetnih iger v Cordobi se je udeležila tudi namiznoteniška ekipa Univerze v Ljubljani. Po lanskoletnem odličnem uspehu na Evropskem univerzitetnem prvenstvu na Madeiri, se je ekipa Univerze v Ljubljani odpravila na pot v špansko Cordobo z željo ponoviti rezultat, ki so ga dosegli na Portugalskem. Ekipo v sestavi: Jaka Golavšek (Fakulteta za šport), Tomaž Roudi (Filozofska fakulteta) in Patrik Rosc (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) je na tekmovanju vodil selektor dr. Miran Kondrič (Fakulteta za šport), za organizacijski del pa poskrbel vodja delegacije dr. Milan Žvan (Fakulteta za šport).

Namizni tenis je ena izmed desetih športnih panog, ki so bile uvrščene na program univerzitetnih iger. Na tekmovanju sodeluje 16 moških in 16 ženskih ekip. Slovenija je na turnirju zastopana le z moško ekipo – enako kot lani na 5. Evropskem univerzitetnem prvenstvu na Madeiri. Lani so fantje v sestavi Golavšek, Rosc in Tomše osvojili odlično tretje mesto, zato so tudi tokrat odšli na pot na jug Španije z visokimi cilji.

Kot peta reprezentanca je ekipa UL morala računati na ugoden žreb. 16 ekip je v prvem delu tekmovanja tekmovalo v štirih skupinah, kjer se je igralo vsak z vsakim. V skupini B so poleg ljubljanske ekipe nastopale še: University College Cork (IRL), WG Saarbrücken (GER) in Jozef Ruslecki Olsztyn University (POL). Nosilci ekipe iz Poljske so bili nesporni favoriti v skupini, slovenska ekipa pa je računala na zmage nad obema preostalima ekipama.
 
V prvem srečanju se je slovenska ekipa pomerila z ekipo Irske in gladko dobila srečanje z rezultatom 3:0. Drugo srečanje je že odločalo o končnem rezultatu, saj bi se v primeru poraza slovenska ekipa potegovala za mesta od 9. do 16. Srečanje z ekipo Saarbrückna (v tem mestu igra tudi naš Bojan Tokič) je začel Roudi, ki je le v drugem nizu nekoliko popustil, a na koncu vendarle dobil srečanje z rezultatom 3:1. Postavitev Roudija na drugo pozicijo se je selektorju obrestovala že v prvem srečanju, saj je v drugem Golavšek z istim rezultatom premagal najboljšega nemškega igralca Pacheja in izzval Rosca, da v stilu prejšnje tekme zaključi dvoboj z ekipo iz Saarlanda. Patrik nasprotniku iz Nemčije ni oddal niti niza in ljubljanska ekipa se je lahko že vnaprej veselila uvrstitve v nadaljevanje tekmovanja.
 
V tretjem srečanju v skupini je bila vloga favorita dodeljena ekipi Poljske in ti so jo tudi upravičili, saj so Ljubljančane gladko odpravili z rezultatom 3:0. Prvi dan tekmovanja je bil za našo ekipo več kot uspešen.
 
Naslednji dan so sledila četrtfinalna srečanja in dvoboj proti najboljšemu iz skupine D. Vroče sobotno jutro v pregreti dvorani centra Encinarejo je le še dvignilo temperaturo pred dvobojem za uvrstitev v polfinale. V skupini D so bili zmagovalci iz Litve. Srečanje je ponovno pričel Roudi in v izjemno izenačenem dvoboju resnici na ljubo precej srečnemu Domeiri moral priznati premoč. »Po navadi sem zelo umirjen igralec, ampak tokrat je kar vrelo v meni. Toliko nasprotnikovih žogic se še nikoli ni odbilo od mrežice ali roba mize, kot v tem srečanju. Nisem igral slabo, ampak fortuna je bila pač tokrat na nasprotnikovi strani,« je po srečanju dejal Tomaž. Bitka izgubljena, vojna pač ne.
 
Sledil je dvoboj Golavška z Skucasom. V prvih dveh nizih Jaka nikakor ni našel prave igre in z nekaj sreče je nasprotnik povedel z 2:0. K sreči pa je Jaka še pravočasno našel svojo igro in v naslednjih treh nizih svojo ekipo pripeljal do izenačenja. »To zmago sem zares prigaral. Nasprotnik mi nikakor ni dopuščal prevzemanja in mi je z neugodnimi začetnimi udarci vsiljeval svojo igro. Na srečo so se na koncu obrestovale dolgotrajne priprave na to prvenstvo in s prodornejšo igro sem uspel razbiti njegov koncept. Presrečen sem, saj sem s to zmago ekipo ohranil v borbi za končno zmago,« so bile besede zmagovalca drugega dvoboja.
 
V tretjem dvoboju se je razigral Patrik in Domeika odpravil z rezultatom 3:0. »Odigral sem res dober meč. Čeprav so se nizi končali s tesnim izidom, sem ves čas dobro kontroliral potek srečanja in na koncu tudi zasluženo zmagal. Super občutek, ko dvigneš moralo ekipi,« je po srečanju dejal Patrik. Ekipa Univerze v Ljubljani je bila zelo blizu uvrstitve v polfinale, pa vendar je potrebovala še eno zmago.
 
V četrtem srečanju je Tomaž iskal svojo novo priložnost, da pomaga ekipi do novega vrhunskega rezultata. Skucas je v prejšnjem dvoboju Jaku povzročal veliko težav, zato je bila vidna tudi rahla nervoza na klopi Ljubljančanov. Upravičeno? Po mnenju Tomaža niti ne. Prva dva niza je dokazal, da je iz pravega testa. Tudi rahel padec v igri in izguba tretjega niza nista pustila negativnih posledic in gladka zmaga v četrtem nizu je ekipi prinesla tako želeno uvrstitev v polfinale. »Pohvaliti velja celotno ekipo, saj smo res delovali kot ekipa. Vzdušje na klopi je bilo res takšno, kot si ga želi vsak trener. Spodbujanje in garanje za vsako točko sta igralcem dajala dodatnega motiva. Trdo delo in naporni treningi na pripravah so bili s to zmago bogato poplačani. Medalja je naša in tihi cilj smo s tem dosegli. Čestitam fantom za izjemno borbenost in požrtvovalnost. V pravem pomenu besede so pokazali, kako se je potrebno boriti za svojo ekipo,« je strnil mnenje selektor ekipe dr. Kondrič. Mimo pohval ni mogel niti vodja delegacije, dr. Žvan: »Vse čestitke fantom! Pravi užitek je bilo gledati fante, kako so skozi cel turnir kazali izjemno borbenost in pripadnost ekipi. Ne samo igralec za mizo, praktično cela klop se je borila za zmago. Z uvrstitvijo v polfinale so več kot upravičili odhod na igre in upam, da bomo lahko podobne novice dobili tudi naslednje leto iz turškega Zogundlaka, kjer bo potekalo 6. Evropsko univerzitetno prvenstvo v namiznem tenisu.«
 
Polfinalno srečanje z rusko ekipo Russian State University for the Humanities je po pričakovanju dobila ekipa iz Moskve. Vsi ruski igralci so uvrščeni na lestvico ITTF-a in za ekipo iz Ljubljane nekoliko premočni. Kljub temu porazu pa so igralci iz Ljubljane osvojili bronasto odličje (tekma za tretje mesto se namreč ne igra, polfinalista pa oba prejmeta bronasto odličje).

V igri parov sta nastopala le Jaka Golavšek in Patrik Rosc. Pravila namreč ne dovoljujejo, da bi se v par združila igralca različnih univerz. Tako je Tomaž Roudi tretji dan odigral le vlogo sparing partnerja. Jaka in Patrik  sta v prvem kolu v težki tekmi odpravila dvojico iz nemčije (Ringlet in Schmidt-Arndt) z rezultatom 3:2. V drugem kolu sta naletela na stara znanca iz ekipnega dela, igralca iz Litve. Skuchasa in Domeika sta odpravila z gladkih 3:0. S tem sta se uvrstila med 8 najboljših parov na prvenstvu. Na žalost sta v naslednjem kolu naletela na kasnejša zmagovalca Merzlikina in Baybuldina iz Rusije in zaklučila tekmovanje.

V tekmovanju posameznikov tokrat nismo bili uspešni. naporni prvi del je pač zahteval svoj davek. Patrik je že v prvem kolu naletel na enega od favoritov tekmovanja, Poljaka Bartosza Szarmacha in uspel osvojiti niz. Tomaž in Jaka sta v prvem kolu svoje delo opravila brez problemov, v drugem kolu pa se jima je na žalost
 "zalomilo". Tomaž je proti Angležu McCreeryju vodil že 2:0 in na koncu vseeno priznal premoč igralca z otoka. Jaka pa ni našel tiste igre, ki ga je kraila v ekipnem delu tekmovanja in je izgubil dvoboj proti nemcu Pacheju.
(dr. Miran Kondrič)
 
Teniška delegacija UL
 
Namiznotenisači Univerze v Ljubljani skupaj s
trenerjem dr. Miranom Kondričem in predsednikom
ŠZUL dr. Milanom Žvanom
 
Tomaž Roudi v akciji
 
Patrik Rosc med tekmo
 
Jaka Golavšek
 
Z nasprotno ekipo
 
Podelitev medalj
 
Bronasta ekipa Univerze v Ljubljani
 
Trener ekipe dr. Miran Kondrič in predsednik ŠZUL
dr. Milan Žvan