arhiv novic‎ > ‎

18. Študentski tek na grad z rekordno udeležbo

Ljubljana, 9. maj 2011 –  18. Nike Free študentskega teka na grad v organizaciji ŠOU Šport in Nike Slovenija se je udeležilo 1800 tekačev in tekačic iz vse Slovenije. Združeno so pod geslom »Najraje tečem za solidarnost in pravičnost« tekli tudi v znamenje solidarnosti do vseh ljudi, ki jih prizadevajo posledice podnebnih sprememb.

Nike Free študentski tek na grad ali najboljša tekaška zabava v mestu se je začela s startom ob 19. uri s Prešernovega trga v Ljubljani.
 
Teka od Prešernovega trga do grajskega dvorišča se je udeležilo več kot 1800 tekačev in tekačic, kar je največ doslej. Najhitrejši študent je bil Peter Oblak s Fakultete za elektrotehniko, najhitrejša študentka pa Barbara Černič s Filozofske fakultete. 
 
Uvrstitve na 18. Nike študentskem teku na grad - najboljši po kategorijah:

ŠTUDENTKE:
1. Barbara Černič, Filozofska fakulteta 10:21
2. Jana Bratina, Fakulteta za šport 10:25
3. Tina Berčič, Fakulteta za arhitekturo 10:32

ŠTUDENTJE:
1. Peter Oblak, Fakulteta za elektrotehniko 8:03
2. Mitja Krevs, Biotehniška fakulteta 8:12
3. Blaž Grad, Zdravstvena fakulteta 8:22

OBČANKE:
1. Zala Praprotnik 10:38
2. Saša Rot 10:49
3. Katja Juhart 10:56

OBČANI:
1. Peter Kastelic 8:06
2. Gašper Bregar 8:28
3. Tadej Kaluža 8:40
 
Tekači in tekačice so se na teku na približno 2,5-kilometrski progi pomerili
v štirih kategorijah: študentke, študentje, občanke in občani.
Startni strel je ob 19. uri sprožil predsednik ŠOU v Ljubljani Marko Hozjan.
 
 
Avtor fotografij: Jure Goršič
Nagrade in priznanja najboljšim tekačicam in tekačem so pred ljubljanskim gradom podelili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Stane Pejovnik, predsednik ŠOU v Ljubljani Marko Hozjan ter svetovni in olimpijski prvak v metu kladiva Primož Kozmus, uspešna troskokašica Marija Šestak in Ajda Sitar, miss športa 2009.
 
 
 
 
Priznanji za tekača in tekačico, ki sta v 18. letih največkrat sodelovala na študentskem teku na grad, sta prejela Peter Kastelic, ki se je teka udeležil desetkrat, in Aleša Čarli, ki je najmanj tolikokrat sodelovala na tem dogodku. Progo je letos izven kategorije pretekel tudi Boštjan Buč, uspešen slovenski atlet na 3000 m z zaprekami.
 

ŠOU v Ljubljani s prireditvijo Študentski tek na grad že 18. leto zapored promovira zdrav način življenja med študenti in vsemi ostalimi prebivalci glavnega mesta. Od leta 1993 je progo, ki poteka od Prešernovega spomenika do dvorišča Ljubljanskega gradu, preteklo že več kot 15.000 tekačic in tekačev.
 
Letošnji "polnoletni" študentski tek na grad je potekal pod geslom Najraje tečem za solidarnost in pravičnost – tekači so tekli tudi v znamenje solidarnosti do vseh ljudi, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. Tako so skupaj z učenci in dijaki slovenskih šol, ki bodo z enakim namenom tekli v mesecu maju 2011, zgradili del kroga solidarnosti okoli planeta Zemlje, za kar bo skupno potrebno preteči 40.075 km.
 
Izvedbo 18. Študentskega teka na grad so omogočili  ŠOU v Ljubljani, Fundacija za šport, Mestna občina Ljubljana, E študentski servis in letošnji generalni sponzor teka Nike Slovenija.

Uradne rezultate najkasneje v 48 urah po dogodku najdete na spletni strani TIMING Ljubljana (www.timingljubljana.si) in na spletni strani ŠOU športa (www.sousport.si).

Več fotografij si lahko v prihodnjih dneh ogledate v galerijah na www.sousport.si in www.sou-lj.si.