Egyesult Kiralysag (Anglia, Skocia, Wales & Eszak-Irorszag) utmutato magyaroknak

Egyesült Királyság útmutató magyarul, magyaroknak - UK Guide in Hungarian (2012 óta kevesebb frissítéssel)

Az oldal célja az Egyesült Királyságban (vagyis Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország területén) tanuló és dolgozó magyarok életének megkönnyítése az alábbi praktikus útmutató jellegű, rövid informális segédlet nyilvános közzétételével.
Az oldal témái: munka- és pénzügyek, lakhatás, adás-vétel, közlekedés (repülés kiemelten), egészség, gyerekvállalás, oktatás (felsőoktatás kiemelten), nyelvtanulás, tájékozódás, UK állampolgárság, ajánlott linkek és egyebek.

Az oldal tartalomjegyzéke:
Repülés Mo-UK között
Munka
Pénzügyek
Lakhatás
Adás-vétel
Közlekedés
Egészség
Gyerekvállalás
Oktatás
Felsőoktatás
Nyelvtanulás
Tájékozódás
Állampolgárság
Minden egyéb
Ajánlott weblapok
Források
Egy kérés


Repülőjáratok közvetlen linkjei + utazási információ

MAGYARORSZÁG-UK REPÜLÉS
A hírhedt Ryanair járatai az egyik legolcsóbbak, de megbízhatatlan és ritka, hogy jogos igényre kártérítést fizet.  A Wizzair részben magyar üzletemberek érdekeltsége, időként késik és 2010 április óta 32kg lehet a feladott csomag súlya.  Az Easyjet-tel még nem volt problémám.  Északabbra élőknek ajánlja Bertie a Jet2-t, mely Edinburgh-Budapest Ferihegy1 között április végétől, ill. Manchesterből szinte naponta repül.  Főként a tömeges hazautazási időpontokban (Karácsony, Húsvét, nyári szünet) érdemes bekukkantani a British Airways és a Malév honlapjaira is.  A skyscanner.net összehasonlító oldalait megnézve gyorsan láthatóak az árak és időpontok közti különbségek.  Vidéki célpont esetén a határhoz közel eső városok: Graz (RyanAir), Bécs (EasyJet, Austrian, BA, BMI), Pozsony (RyanAir), Temesvár (WizzAir) árait is érdemes számításba venni.  További utazási tapasztalatokat szívesen fogadok!  Hazaköltözéssel kapcsolatos infókért lásd a Szállítás, csomagküldés szakaszt.

Az alábbi - Easyjet és Wizzair - repülési információ és linkek 2012-től valószínű, hogy működnek de nem biztos.

Web check-in oldalak (név és időpont check-in után már csak igen borsos ráfizetéssel változtatható!)
EASYJET
  Indulás előtt 60 naptól 2 óráig, magyarul, fő oldalon jobbra lent: http://www.easyjet.com/asp/hu/jarat/index.asp?lang=hu
  Részletek és check-in angolul az alábbi oldalon. http://easyjet.com/EN/Flying/index.html
WIZZAIR
  Indulás előtt 7 naptól - 3 óráig, magyarul: http://book.wizzair.com/checkin/?language=HU
  Check-in során meg kell adni: utas neve, szül.idö, nemzetiség és személyazonosító okmány (típus, szám, érvényesség, kibocsátó ország).
  Minden utasra és útra két lapos beszállókártyát kell nyomtatni.  Kétoldalas nyomtatást nem fogadnak el!
  Részletek magyarul: http://book.wizzair.com/useful_information/web_check-in/Default.asp?slid=clear&language=HU
  Csomaggal kapcsolatos információ (angol): http://wizzair.com/useful_information/baggage/Default.asp?slid=clear&language=EN
RYANAIR
  Indulás előtti 15 naptól 4 óráig, angolul https://www.bookryanair.com/SkySales/FRManageBooking.aspx
  Csomagfeladás (check-in) árak és teljes TOC angolul http://www.ryanair.com/en/terms-and-conditions#regulations-tableoffees
  Vigyázzunk a valutaátváltás rejtett költségével!  Részletek: http://www.guardian.co.uk/money/2010/feb/15/ryanair-costs-currency-conversion
  Az előre fizeteős (feltölthető) kártyák összehasonlítása itt található: http://www.guardian.co.uk/money/2009/dec/05/ryanair-electron-passenger-fees

2018-AS INFORMÁCIÓ!

Aktuális járatinformáció
Bp Ferihegy1 érkezik: http://bud.hu/utasok/celallomasok_es_jaratok/erkezes
Bp Ferihegy1 indul: http://bud.hu/utasok/celallomasok_es_jaratok/indulas
Bristol érkezik: http://www.bristolairport.co.uk/flight-information/arrivals-board.aspx
Bristol indul: http://www.bristolairport.co.uk/flight-information/departures-board.aspx
London Luton indul: http://www.london-luton.co.uk/en/flights/?type=arrivals#departures
London Luton érkezik: http://www.london-luton.co.uk/en/flights/?type=arrivals

A repülőjegy vásárlás valós költsége
A legfontosabb tudnivaló az, hogy szinte minden társaság - a Ryanair a leghírhedtebb közülük - kb. £3-5 kártyadíjat számol fel és ez jegyenként (tehát személyenként és utanként) értendő!  A http://www.moneysupermarket.com/prepaidcards/ oldalon a Streling and Currency card fülre kattintva látható a prepaid kártyák kínálata, amiket időben beszerezve a magas kártyadíj minimálisra faragható, mivel a prepaid díjak jóval alacsonyabbak a debit/credit kártyák díjánál.  Bővebb információ a Guardian 2010 nyári, de ma is nagyon aktuális cikkében olvasható.

Egyéb díjak (kártyahasználati díjat Wizzair itt megadja, Easyjet nem - díjcsökkentési tippet lásd MUNKA rovat előtt)
Wizzair díjak: https://wizzair.com/useful_information/service_fees/
Easyjet (http://easyjet.com/en/fees.html) kártyadíjak (2011 május):
- £13 American Expressz, Mastercard, Diner's Club, Visa, UATP / AirPlus.
- £8: Visa debit, UK Maestro, Debit Mastercard.
- Ingyenes: Visa Electron

Áttekintő ártábla havi bontásban, kb. egy évre előre BUD-LTN (Bp Ferihegy1 - London Luton) viszonylatban:
Wizzair: https://wizzair.com/flights/Budapest/London-Luton/
Easyjet: http://easyjet.com/en/cheap-flights/Budapest/London-Luton
Általános: több repülőtársaság járatait és időpontokat hasonlít össze a http://www.skyscanner.net lap.


MUNKA

Munkavállalás
A munkavállalással, adózással és áruforgalommal (pl. alkohol átvitele a határon) kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a Home Office magyar nyelvű kiadványban (PDF) megtalálhatók.  Immár a munkavállalási engedély vagy más (Worker Registration Scheme) egyike sem vonatkozik ránk magyar állampolgárokra.  Egyébként vállalkozóként dolgozni sokkal egyszerűbb, mint Magyarországon, de persze jó angolt feltételez. A részleteket a Nottingham Egyetem oldala írja le a legérthetőbben: https://hr.nottingham.ac.uk/display.aspx?id=1206&pid=237

A munkavállalás feltételei
National Insurance regisztráció, vagyis a regisztráltak számára kibocsátott NI number
Permanent address, vagyis állandó lakóhely, innét a közüzemi számla vagy igazolás több helyre kellhet.
Bank account – UK bankszámla, ahová a fizetésed utalják.
Megjelölt képzettségeket igazoló eredeti okiratok (diploma, stb – nem mindig kell)

Munkakeresés
Bármilyen is a munkaviszony, legális szerződésnek kell lenni, ahol a munkaadó fizeti a NI-t (National Insurance, egészségbiztosítás) és a munkaadói adót. A próbaidő általában a pár hét és az egy év közötti skálán helyezkedik el valahol.
Munkát keresni legkönnyebben a jobcentre weboldalán keresztül lehet, de éppen ezért ezekre a munkákra van a legtöbb jelentkező.  A jelentkezés elengedhetetlen kelléke a jó önéletrajz.  Szellemi foglalkozásúak a http://career-advice.monster.co.uk/ lapon, a CV rész alatt, a CV template részben hasznos mintákat és tanácsokat találhatnak, természetesen angolul.  Magasabban keresetet megcélzók önsegítő helye a http://whitecollarunemployed.co.uk/, ennek mintegy ellentéte és mindenki számára nyitott a http://www.gbjobclubs.org/ sok helyi köre.  A 'work experience' tanulás melletti diákmunka vagy képzettségnek megfelelő önkéntes munka, mely utóbbit a szakmai munka hiánya miatt sok végzős fiatal végez.

Agency-'temping': ügynökségen keresztül
UK-szerte alkalmazott gyakorlat az alkalmi munkavállalás. A munkaadó ritkán veszi fel maga a 'temporary' vagy 'temp' alkalmazottakat, általában a számos ügynökség egyikét bízza meg ezzel. Az itteni ügynökségek többsége nem elit 'fejvadász', hanem rosszul fizetett, nem keresett vagy kampány-jellegű munkára toboroz és tárol adatbankjában potenciális munkavállalókat.

A munkavállalás kulcsa a ’networking’. A Guardian szerint az állások 3/4 részét személyes kapcsolatok útján találják. Ápold a személyes hálózatodat ismerősökkel való kapcsolattartás, konferenciák látogatása, internetes fórumok és hasonló csatornák útján. Az itteni munkaügyi központ – JobCentre Plus – is segíthet, pl. ha használod a http://careerplan4.me oldalt, melyen regisztrálva egy munkaügyis alkalmazott fog segítséget nyújtani számodra a munka hosszú távú tervezésében.

Jelentkezés
Ha munkavállalóhoz jelentkezel, a jelentkezési lapban és a csatolt dokumentumokban ne legyen helyesírási hiba és legyen nagyon jó minőségű papírra nyomtatva, ha nem interneten keresztül adod be. Ha van rá lehetőség, csatolj kísérőlevelet benne megjelölve, milyen képességeid és tapasztalataid azok, amiket a jövőbeli munkaadód hasznosíthatna. Fénykép, születési hely és idő és más személyes adat nem kell a jelentkezési lapba vagy önéletrajzra. Szinte mindenhol kérik az Equal Opportunities Monitoring Form kitöltését.

Employment/contract: foglalkoztatott státuszban
Az angol határozott idejű szerződést és a beszállítói (külsős) jogviszonyt azonos szóval jelölik: contract. Contract és a határozatlan idejű, tehát 'permanent' a munkaviszony esetén is gyakori a részmunkaidő, vagyis a part-time work. Az állami szektorban és nagyobb vállalatoknál a magyarhoz hasonlóan fizeti a munkaadó az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj nagyobbik részét, a többi a dolgozó hozzájárulása.

Keresetek
A Guardian 2010 decemberi cikke bemutatja a legmagasabb és legalacsonyabb kereseteket.  Több internetes oldalon is található hasonló.  Megfelelő nyelvtudás és itteni szakmai referencia hiányában a magyarok többségének általában csak szakképzettséget nem igénylő, alulfizetett munkára van esélye.  Néhány éves átlagkereset ezek közül ezer fontban: 12K pincér és báros.  12.5K eladó.  13K konyhai kisegítő, fodrász, pénztáros, kiszolgáló személyzet és mosodás.  13.5K árufeltöltő és hotelportás.  14K takarító, házvezető.  16K nővér.


PÉNZÜGYEK

Fizetés, adók
21 év felettiek minimálbére £5.80 per óra, ez 2010 októberében £5.93-ra emelkedett. A fizetések bruttóban értendők általában éves vagy egy órás bért adnak meg. Gyakori a részmunkaidős – akár pár óra per hét – foglalkoztatás és ennek számít nem csak a félállás, hanem az iskola tanítási szünettel is. A részmunka fizetése pro rata, vagyis arányosan értendő. Az SZJA 20%, kivéve a magyar viszonylatban nagyon magas jövedelmeket. 2010/2011-ben a az első £6475 adómentes (personal tax allowance), részletek: http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/IncomeTax/Taxallowancesandreliefs/DG_078571
A mukaadó a bruttó bérből levonja a National Insurance járulékot, a nyugdíjjárulékot és a személyi jövedelemadót. Sok információ és szolgáltatás online is elérhető a http://www.direct.gov.uk oldalon és adóügyekben nagyon hasznos a http://www.allabouttax.co.uk/faq.php weboldal is.
A pénzügyi év (financial year) mindig április 6-tól következő év április 5-ig tart. 

Adómentes jövedelem / basic personal allowance (éves szinten, pénzügyi évre, 65 év alatt)

2004-2005    2005-2006    2006-2007    2007-2008    2008-2009    2009-2010     2010-2011    2011-2012     2012-2113     2013-2014    2014-2015    2015-2016     2016-2017

  £4,745          £4,895          £5,035        £5,225         £6,035         £6,475          £6,475          £7,475         £8,105         £9,440          £10,000        £10,600      £10,800 (plan)

Túlfizetett adó visszaiténylése
Sokan az adómentes összeg alatt keresnek kijövetel környékén vagy akár még utána is és tévedésből rossz adókódra kerülnek. Ha veled is ez történt, akkor az adóhatóság (HMRC) felé túlfizetésed van, amit öt évig visszamenőleg visszaigényelhetsz (claim repayment of tax, részletek angolul: http://www.hmrc.gov.uk/incometax/overpaid-thro-job.htm#3). Ha túlfizettél és nem igényled vissza, a kormányzaté marad a pénzed.
Az igényléshez neked kell lépned, mert automatikusan nem térítik vissza, mint Magyarországon. Mellékeld az adóévben - ami mindig április 6-tól a következő év április 5-ig tart - kapott P60 és/vagy P45 lapokat és egy HM Revenue and Customs Office-nak címzett kísérő levelet (pl. Devon ügyeiben Barnstaple illetékes). 
A következők feltétlenül szerepeljenek a levélben (Devon HMRC útmutatója alapján):
- Your full name, date of birth, NI number (if you have one), current address OR correspondence address.
- Say who you worked for during the year in question (6 April to 5 April) saying when you started each job and when you finished.
- If you were not working for 6 weeks or more, what you were doing during that period;
- If you have arrived in, or departed from, the UK recently, the dates you arrived/departed.
- If you would like the repayment sent to your bank account, include: bank name, address of your branch, sort code, account number.
Az adóhatóság szerint legalább 6-8 hétbe telik az ügyintézés.  Két-három hónap után már érdemes újra megkeresni őket levélben.

Bankok
Legális munkavállalás esetén mihamarább számlát kell nyitni egy megbízható bankban. A ‘building society’ elvileg nem bank, gyakorlatilag az. Én a LloydsTSB, Nationwide, HSBC bankokat ismerem és ajánlom, de mindenképpen nagy bank legyen számos bankfiókkal.  Jót hallottam a NatWest-ről és a Barclays is elég nagy bank.  A Halifax-szal a tapasztalatom vegyes, bár az immár a LloydsTSB része. 
A számlanyitás és az egyszerű debit card egyaránt ingyenes, fizetni csak a többletszolgáltatásokért kell. Több bankszámla is nyitható melyeket általában 'current account'-nak hívnak.  A vállalkozási tevékenység pénzügyeit normál bankszámlán érdemes végezni, mert a vállalkozói számla macerás és hosszú távon sokba kerül, ezért csak nagy nyereségnél éri meg.  Új számla nyitásához általában egy fényképes igazolvány, egy közüzemi számla és / vagy a munkaadó vagy oktatási intézmény igazolása kell, a szabályzat bankok szerint változhat.
FONTOS: Kérj 'authorised overdraft'-ot (ingyenes, személyesen a bankban kell kérni és több hétbe telik az engedélyezése), mert így a mínusz egyenlegre kisebb lesz a büntetés.
A kredit kártyát én nem szeretem, mert ritka aminek nincs havidíja, emellett felelőtlenné teheti a költekezőt, emellett az eladótól magasabb részt vonnak le a használata után, mint más kártyáknál (amivel valójában a kártya kibocsátóját támogatod). Kreditkártya használata esetén a bank havonta tájékoztat, hogy mennyit költöttél adott hóban. Ideális esetben ezt havonta átutalod a banknak és ezúton nem fizetsz kamatot a banki kreditre (hitelre).  Ha nem téríted meg a vásárlásaid teljes összegét havonta, a hiteled halmozódik - ennek nagybani változata a kredit válság.
Ma már minden nagyobb bank nyújt ingyenes internetes és telefonos bankszámla-kezelést.  Az internetes számlakezelés egyszerű és biztonságos, emellett egyedülálló előnye, hogy a számlát pl. Magyarországról is tudjuk kezelni!  Érdemes kihasználni az esetleges egyéb biztonsági lehetőségeket, mint például a LloydsTSB-nél az ingyenes heti SMS-es egyenlegértesítő is.  Brit bankkártyával a külföldön vásárlás £1 feletti többletköltséggel is járhat, ezért alaposan érdemes átnézni a bank tájékoztatóját.  Ha külföldön nagy összeget akarsz kivenni vagy felhasználni értesítsd előre a bankot, mert szokatlan pénzmozgás esetén zárolják a számlát.
Az internet banking, vagyis online banki ügyintézés az általam ismert fenti bankok mindegyikében zökkenőmentes.
UK-n belüli a bankközi átutalás (pl. lakbér fizetés internetes átutalással) néha már egy napon belüli, de ha valamelyik bank még nem tért át a gyors bankközi rendszerre, akkor 5-6 nap (!) is lehet.
Kisösszegű (£5-10 alatti) vásárlásokra több helyen nem fogadnak el bankkártyát, ugyanis a bolt költsége kártyától függően £1-£3 is lehet. A Lidl supermarket pl. kredit kártyát egyáltalán nem fogad el.
A csekkek forgalmát a kormány 2011 nyarától szinte nullára akarja csökkenteni.  A csekk a magas kezelési költség miatt eddig is az egyik legdrágább eszköz volt.

Lakásvásárlás és (jelzálog-)hitel
Mivel nincsen ezzel tapasztalatom kérem, hogy aki már intézett nagyobb bankhitelt és vásárolt lakást, ossza meg velünk a tapasztalatait.  A banki hitellel kapcsolatban annyit tudok, hogy minél több bevételed és kiadásod bonyolítod a bankon keresztül, annál jobb ügyfélnek számítasz, ellenben ha nem tudnak rólad semmit, vagy rövid idejű a számla-történeted, akkor számíthatsz arra, hogy bizalmatlanul fognak kezelni.  A hitelesség fokozható azzal, hogy pl. meggyőződsz arról, hogy aktuális lakcímeddel szerepelsz a választói névjegyzékben, ill a credit history-d makulátlan.  Ha hitelt akarsz igényelni, feltétlenül kérd ki előtte a saját hitelképességed igazoló iratot ('statuory report of your credit file' két fontért az Equifax, Experian, Callcredit ügynökségek egyikétől.  Az esetleges hibát javíttatva tudni fogod, hogy a bank pozitív visszaigazolást kap a hitelképességed illetően.

Megtakarítás
A banki kamat adóköteles, kivéve az ISA számlákat, ami kamatmentes. Az ISA-rendeletet a kormányzat még a válság előtt hozta a megtakarítások ösztönzésére, de azóta a banki kamatok és az ISA-kamatok is egyaránt estek. A korábbi évek betétei megtartása mellett egy fő évente csak egy ilyen típusú számlát nyithat, ill. limitált betétet tehet be: 2010/2011-ben £5100 volt a maximum betehető éves összeg, aminek aktuális összege a 2011/2012 pénzügyi évben £5340-ra változott.  Az ISA-kötvények ezt a keretet nagyjából a duplájára növelik.  Az ISA számlán lévő betét kamatja adómentes. Az alacsonyra süllyedt banki kamatok és az ISA hozama növekedni fog 2011 első felében.  ISA-betétszámlák összehasonlítására ezt az oldalt ajánlom: http://www.moneysupermarket.com/ISAp/CompareIsasForm.asp.  Az ISA-t általában érdemes használni a megtakarítás időleges tárolására, pl. ha még nem akarod átváltani vagy elkölteni a fontodat. 
A korábban állam által is finanszírozott Child Trust Fund betétek helyébe 2011 áprilistól a gyerek nevére nyitható, csak 18 éves kortól hozzáférhető
Junior ISA lép.  A részvényeket nem ismerem, de más tapasztalatát szívesen közzéteszem.

Segély és támogatás
Housing benefit (lakásfenntartási támogatás): alacsony jövedelem – pl. munkanélkülivé válás – esetén kérhető, az önkormányzat adja. Magyar cikk + angol link
Jobseeker's Allowance (munkanélküli segély): összege nagyon alacsony. Belépő több más támogatáshoz. Minimális óraszámot lehet mellette dolgozni.
Working Tax Credit (támogatás előző adóévi alacsony jövedelem okán - magyar megfelelő nincs): alacsony jövedelmű munkavállaló igényelheti a rákövetkező adóévben, összege kis jövedelem esetén akár ötezer font is lehet.
Child tax Credit (anyasági támogatás, nem családi pótlék!): csak igényléssel adják, aki gyerekes és dolgozik adott számú órát, az igényelheti.
A munkanélküli segély, lakhatási támogatás és working tax credit kedvezményezettjei sok ellátást, amiért egyébként fizetni kellene - pl. SZTK-fogászat - ingyenesen vehetnek igénybe, ill. a rendezvényektől kezdve számtalan más esetben concession, tehát kedvezményes belépő jár nekik.LAKHATÁS

Szobabérlet
Általában a főbérlő fizeti az összes költséget de nem kizárt, hogy az áram pénzbedobással vagy kártyával működik. A kártyás és pénzbedobásos árammérők tarifája másfél-kétszerese a normál tarifának, ami elektromos fűtés esetén elég magas összeg is lehet!

Lakás- és házbérlet
Az albérlet általános előlege a havidíj egy-kétszerese, amit az első havi díjjal együtt kérnek. Magyarországhoz hasonlóan az előleg biztosíték, a bérlet végén levonhatják belőle az esetleges kár értékét.
A helyi adót (Council Tax) a helyi önkormányzat szabja ki és emiatt nagysága mindenhol más. Exeterben például a diákok mentesek alóla, egyébként egyszemélyi kedvezménnyel £70/hó, két személynek £100/hó és tovább felfelé, a lakás kategóriájától függően.
Tartós albérlet esetén nézz utána a weben a közüzemi szolgáltatók tarifájának és fontold meg a váltás lehetőségét, mert a megtakarítás lehet magas is.
A kapcsolódó bürokrácia miatt sok főbérlő nem fogad segélyből élőket (pl. housing / incapacity benefit, unemployed), mivel a DSS-es albérlő túl sok adminisztrációval jár. DSS=Department of Social Security rövidítése (Department of Work-re változott, de a főbérlők még mindig a DSS rövidítést használják.
Alkalmi szállás
Londoni látogatáshoz érdemes megnézni a http://www.visitlondon.com/ honlapját.  Viszonylag kedvező árú szállások - az Imperial College of London nyári szállása - találhatók a Youth Hostel Association alatt - pl. ill. a kifejezetten olcsó szállásokra a backpacker vagy a budget kifejezésekkel lehet keresni, pl. http://www.exeterbackpackers.co.uk/exeter/.ADÁS-VÉTEL
Olcsó használtcikk- beszerzésre a lengyel piacot itteni neve 'car boot sale', vagy a charity shop-okat ajánlom.
Ingyen elvihető keres és kínál fórum az internetes freecycle.org, itt válaszd a lakóhelyed szerinti oldalt. A freecycle-etika szerint olyan dolgok kerülnek felajánlásra, amik még használhatók lehetnek másoknak, ami pl. elromlott műszaki cikk lehet a hiba megjelölésével, de pl. törött bútor vagy rongyos ruha nem.  A lényeg az, hogy mindenki ad és kap is egyben.
A http://ebay.co.uk a magyar http://vatera.hu-hoz hasonló licitáló oldal. Az ellenértéket általában a http://paypal.com virtuális bankon keresztül kerül kiegyenlítésre.
Sokan adnak-vesznek a http://gumtree.com és a http://adtrader.co.uk ingyenes oldalain vagy a helyi lapok Classifileds (apróhirdetési) rovatain keresztül.
Jó árfigyelő oldalak: http://www.pricerunner.co.uk/ és http://www.kelkoo.co.uk/.  Élelmiszerek árait a neten pl. a www.tesco.com/pricecheck oldalon találhatod meg.


KÖZLEKEDÉS

Mindenféle hasznos tanácsot tesz közzé a http://utazom.com/cikk/hasznos-linkek-utazashoz-minden magyar nyelvű honlap többek között hegyi kirándulás linkjeivel. 
Magyarország-UK utazás közúton
A két ország között a repülővel és autóval való közlekedés a legáltalánosabb.  Repülési gond (pl. hamufelhő) esetén buszok: http://www.volan.hu/nemzetkozibusz.html, http://www.cseh-busz.hu/hu. Vasúton egy nap alatt megtehető a Budapest-London út, de elég drága – részletek itt: http://www.bahn.com/i/view/GBR/en/. Telekocsihoz a http://liftpool.co.uk, a http://utazzolcson.net és a http://utitars.oszkar.com oldalakat ajánlom, ill. a http://iwiw.hu oldalain is rendszeresen hirdetnek utakat.  A Magyarország-UK repülési információk az oldal legelején találhatók.

ORSZÁGON BELÜLI TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Bármilyen internetes útvonal-tervezésre a legjobb a http://www.transportdirect.info/ oldala, ami több opciót ad többféle tömegközlekedési változattal és akár autós útvonaltervvel, az átszállások számával, út időtartamával és pontos költséggel, térképekkel, naprakész úti információval, door-to-door tervezővel és CO2 kibocsátással, ami már tényleg csak a hab a tortán...  Semmi sem tökéletes viszont és itt pl. azt találtam, hogy a National Express menetrendje hagy kivánnivalókat, de ettől még melegen ajánlom!

Busz
A Megabusz & megatrain fapados földi utaztató nagyobb városok között UK-szerte, oldala: http://uk.megabus.com/. A National Express – http://www.nationalexpress.com a magyar Volán-hoz hasonlítható legnagy brit busztársaság. A járatokra elővételben érdemes jegyet venni, mert egyébként sokkal drágább, vagy az is megtörténhet (láttam ilyet), hogy a vezető széttárja a karját: minden helyet lefoglaltak, sorry.

Vonat
Általános szabály, hogy a vasúti jegy elővételben olcsóbb.  A jegy már az utazás előtt 12 héttel vagy valamivel korábban megvehető.  A http://thetrainline.com oldalon keresztül akár mobilra is kérhetsz figyelmeztetést, ha az olcsó vasúti jegyek elérhetők (de ne itt vásárold a jegyet - lásd alább!).  Ha nem tudsz jóelőre vásárolni, még mindig választhatod az Advanced típusú jegyet, amit az utazást megelőző nap 6pm-ig megvehetsz.  Talán meglepő, de a fentebb említett megabus oldalán is lehet vonatjegyet vásárolni jónéhány viszonylatban, legfeljebb kb. 40 napra előre, és természetesen itt is jobban jár, aki előbb vásárol.  Internetes vasúti jegyvásárlásra a  http://www.nationalrail.co.uk/ oldalt vagy ugyanennek részletes keresőjét ajánlom.  Itt a jobb árú jegyek nagyjából másfél hónappal a tervezett utazás előtt vásárolhatók meg.  Az elővételben váltott jeggyel általában helyjegy is jár, de nem kötelező a jegy szerinti helyet elfoglalni.  Az 1. és 2. osztály közti árkülönbözet az utazás közeledtével nő és nem kizárt, hogy az következő napra szóló első osztályú jegy már többszöröse a 2. osztályúnak, míg az árkülönbség egyébként 20% körüli.
Az interneten vásárolt jegy a vásárláskor megadott jegyautomatából a kapott kóddal és legkorábban a vásárlástól számított két óra múlva átvehető, ill. más opciók is vannak, mint pénztárból átvétel vagy postázás.  A normál oldal és az okostelefonos változat utazási időpontokat és árat is ad.  Két single (egy útra szóló) jegy néha olcsóbb, mint a retúr.  A csúcsidő változó, Devonban pl. 10-ig, ill.  Londonban 9:30-ig tart és utána off-peak jegy vehető (Londonban kora délutánig, mert a délutáni csúcsidő este 7-ig tart).  UK egészére foglalható jegy a http://www.eastcoast.co.uk/ oldalon keresztül, ahol a kártyadíj állítólag alacsony (ezt az oldalt még nem próbáltam, úgyhogy tapasztalatot örömmel fogadok).
Szombaton jóval kevesebb vonat jár a korábbi öt naphoz képest és vasárnap még ennek is csak a töredéke.  Tájékozódj az interneten utazás előtt, különben könnyen hoppon maradsz!
Az interneten megváltott jegyet módosítani nem lehet, csak lemondani és újat foglalni és a cancellation költsége £10/jegy a call centeren keresztül.  Első alkalommal lehet ingyenes (nekem az volt), de utána a normál költséget számolják fel.  A call center (0844 556 5605) hívása mobilról drága, pl. a Vectone-nél 4 percenként ugrik £1.

Repülés
Országon belül nem kifizetődő és egyáltalán nem környezetbarát, ezért akár még Skócia-Cornwall között is a nagyon jó vonatközlekedést ajánlom.

London
Londonban a busz olcsó és a tube (metro) a gyors. 10 millió feletti lakosszám és hatalmas kiterjedés, tehát utazni biztosan kell. Jegyek bármelyik tube állomáson és újságosnál megvehetők, ahol a kirakatban ezt feltüntetik. Gazdaságos variációk: bus pass (heti, napi), travelcard (bárhol használható), vagy az Oystercard. A jegy megvásárlásakor győződj meg róla, hogy érvényes arra a zónára, ahová utazol.  Hasznos oldalak: http://utazas-nyaralas.info/london/tanacsok-kozlekedes.html (magyarul, London környéki kirándulások is vannak az oldalon), http://www.journeyplanner.org/, http://www.tfl.gov.uk/, mobilon: http://tflwap.gov.uk/.

KERÉKPÁROZÁS
A bicikli környezetbarát, olcsó és kondícióban is tart, emellett London központjában nem kizárt, hogy gyorsabb más közlekedési formáknál. Hátránya, hogy az esőérzékenység, a szállítás körülményessége és az, hogy ruhacsere/zuhany kellhet hosszabb tekerés esetén.
A legtöbb önkormányzat ingyenesen kerékpáros térképeket ad ki, melyek a Tourist Information irodájában hozzáférhető és a városon belüli, ill. kiránduló útvonalakról ad információt. Akinek nincs kerékpárja és szeret gyalogolni, hosszabb túrához akár ezt is használhatja.  Ingyenes bicajos térképet önkormányzatok vagy turista irodák adnak, London pl itt: http://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/11682.aspx.

AUTÓVEZETÉS
Jogosítvány
Országok közötti munka- vagy lakóhely változtatás esetén egy éven belül kellett cserélni a jogsit az EU-ban, de 1996 óta az UK-ban ez a türelmi idő 3 évre nőtt. Részletek: http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022562 A honosítás költsége 2010-ben £50. Naprakész árak e kormányzati oldalon találhatók.  A londoni magyarok, az anglia infó és a követség oldalain (vigyázat ez utóbbin az ár téves volt 2011 elején!) ugyancsak sok hasznos információt találhatsz.  Az angol jogsi magyarra honosításának módjáról a http://www.jogiforum.hu/forum/34/6464 lap ír.  2010-ben ennek ára kb. 3500Ft + csatolandó okmányok beszerzése volt.

Gépjármű-adó és biztosítás terén nincs tapasztalatom, de másokét szívesen közlöm.  Annyi újdonságról be tudok számolni, hogy 2011 június végétől egy új jogszabálynak megfelelően a használaton kívüli gépjárművekre vagy továbbra is biztosítást kell fizetni, vagy ki kell vonni a forgalomból a DVLA (Swansea) felé küldött bejeltéssel (e.g. the car is off road) és a megfelelő formanyomtatványok (Statuory off road notification, SORN) kitöltésével és a tax disc leadásával.  Ennek elmaradása max. £100 büntetést és későbbi szankciókat is hozhat magával.  A biztosítás meglétét a http://ownvehicle.askmid.com/ oldalon a rendszám megadásával lehet - saját gépjárműről ingyenesen, további gépjárművekről £4-ért - ellenőrizni.  Ugyanezen az oldalon lehet további információt is találni.
Megosztott (közös) autóhasználathoz biztosítást kell kötni minden további vezetőre, de ez EU-s állampolgárnál elég olcsó.

Autó bérlése
Időnkénti gépjárműhasználat esetén – pl. költözködéshez vagy kisebb kirándulásokhoz – ideális lehet a Car Club (car co-operative) tagság, ahol a megtett távolsága és a bérlés óraszáma vagy távolság + benzinköltség után kell fizetni és az árban minden más benne van. A profi kölcsönzőknél – pl. http://www.thrifty.co.uk – a biztosítást és a tankolást te fizeted, és teli tankkal kell visszavinni a kocsit. A profiknál már nagyobb járművek (pl. kisteheraktó) is kölcsönözhető, de külön engedély kell az országhatár átlépésére.

Szállítás, csomagküldés
Dél-Angliában UK-Magyarország között vagy UK-n belül a http://htedelivery.com/-ot ajánlom költöztetésre vagy egyedi csomagok küldésére (a szállítás jelenleg szünetel!) Vállalják, hogy háztól házig szállítják a csomagot.  Az iwiw.hu-n kaptam a http://www.mrtransporter.eu/ ajánlatát - őket nem ismerem, úgyhogy ha bárkinek van tapasztalata kérem küldje el és közzéteszem.  Mint fentebb említettem, a munkavállalás, adózás mellett az áruforgalomról és vámról is hasznos információkat + linkeket nyújt a Home Office magyar nyelvű tájékoztatója.


EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS
EU tagországok állampoltáraiként jogosultak vagyunk sürgősségi (baleseti) ellátásra bármely EU tagországban, így itt is. Első lépés a munkavállaláshoz szükséges NI szám megszerzése, amivel háziorvost (GP, General Practitioner) is választhatsz. Közeli orvost a http://www.nhs.uk lapon keresztül keresztül, az irányítószám megadásával találsz. A bejelentkezéshez útlevél és lakcímet igazoló közüzemi számla kell.
Szemüveget £35-£350 közötti áron lehet kapni pl. a Specsavers-nél, ahol a szemész (optician) szemvizsgálatot is végez. Az NHS fogászat túlzsúfolt, a magánfogász drágább az otthoninál. Ha nem félsz kísérletezni, az NHS fogásztanonc előre bejelentve ingyen ellát. Egyéb szűrések (TBC, mellrák) ügyében a háziorvos útbaigazít. A családtagokat is ellátja az NHS, de elvileg egy Magyarországon kitöltött E128-as nyomtatványt kérnek.
A fogászati ellátás a magyarnál is drágább, de vannak ingyenes lehetőségek, ha elfogadod, hogy egy fogász-tanuló dolgozzon a fogaidon. Itt, a biztosítások szülőhazájában érdemes megfontolni a (magán-) biztosítás alapú fogászati ellátást is, erről a Guardian cikke http://www.guardian.co.uk/money/2011/jun/24/good-deals-dental-cover-health-insurance ad aktuális információt.  A fogászati rendszert 1996-ban reformálták meg, aminek a szándékkal - gyakoribb ellenőrzés az NHS-ben - az lett az eredménye, hogy sokan váltottak a magánszférába.
Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmem arra, hogy a hazaihoz képest a delikvens itt kicsit elhagyagoltabbnak érzi magát. Ez azt jelenti, hogy a kórházi kezelés és pl. szülés után gyorsan elbocsátják és általában csak súlyos esetekben fektetik be és mindenkit a járóbetegrendelésen igyekeznek ellátni, amíg csak lehetséges (pl. töréses balesetem után taxival mentem a kórházba és miután elláttak, hazasétáltam). Úgy tűnik egyébként, hogy a költségcsökkentések miatt Magyarországon is errefelé tart az egészségügy...
Szabály szerint abban az országban, ahol (pl. bejelentett munkavállalóként) biztosítottak vagyunk Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell kiváltanunk ha más EU-s országba utazunk és alanyi jogon biztosíttatni akarjuk magunkat.  Angliában történt néhány éve, hogy a balesetet simán ellátták és nem kértek igazolást és ez valószínű így is maradt, mert itt változatlanul nincs személyi igazolványuk az embereknek.  Aki UK-ban él / dolgozik, online igényelheti magának és hozzátartozóinak (élet- vagy házastárs és gyerekek) a https://www.ehic.org.uk/Internet/startApplication.do címen.  Az online formanyomtatvány kitöltése nem telik többe pár percnél és az NHS állítása szerint a kártyát is gyorsan, általában hét napon belül kézhez kaphatjuk.


GYEREKVÁLLALÁS és OKTATÁSI RENDSZER
(Wales, Skócia és É-Írország különbözik.  Részletek: http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_education)

Iskola előtti kor (óvoda, nursery, family centre)
A 3 hónap és 3 év közötti korúaknál a két ország rendszere elég különböző.  Az iskoláskor előtti (preschool) intézményi elhelyezést (part-time nursery provision) az állam 3 éves kor felett heti 5x2.5(3?) órában támogatja. Az iskolai felkészítő / óvoda itteni megfelelője a nursery school (nursery class vagy nursery vagy alternatív nevén family centre), melyet iskolák és vállalkozások üzemeltetnek. Az iskolás kor előtti gyereket napközben közösség vagy intézmény által fenntartott pre-school vagy family center egyikében érdemes elhelyezni.  Az általános nagy túljelentkezés miatt érdemes lehet akár több évvel előre bejelentkezni.  A kisgyerek ellátásnak lehetőségeit, költségeit és gyerek utáni bevételeket tekinti át a Guardian 2011. június 25-i cikke.


OKTATÁS

Angliában az iskola előtti nevelést a helyi oktatási hatóságok (local education authorities) vagy más önálló szervek vagy privát intézmények biztosítják általában négy éves kortól.  A 3-5 év közötti gyerekeket szüleik vagy az óvodákba vagy az alapfokú (alsó tagozatos) iskolák óvodai osztályaikba (nursery classes) írathatják be. Ez az oktatási szakasz nem kötelező és végbe mehet egész napos vagy félnapos rendszerben is. Az óvodákat és játszó csoportokat sokszor a szülők vagy önkéntes illetve önálló szervek hozzák létre, ezek nagy részében nem kell tandíjat fizetni. Skóciában a 3-5 éves gyerekeket az oktatásügyi hatóságok által felügyelt gyermek megőrzők valamint önkéntes alapon szerveződő vagy önálló szervezetek által működtetett óvodák fogadják.

Primary/secondary school
Az általános iskolának megfelelő kötelező oktatás 5 éves kortól (évvesztés esetén 5-6 között) kezdődik és 11 éves korig (year11) tart, tehát 5-11 éves korig tart a "primary school".  Van előkészítő osztály 4 éves kortól ami a magyar nagycsoportnak felel meg.
Az iskolában első év a yearR (Reception year).  Itt írást, olvasást matematikát tanulnak alapfokon és arra is jó lehet, hogy a gyerek alapfokon elsajátítsa az angol nyelvet. A privát iskolák kiköltöző magyaroknak gyakorlatilag elérhetetlenek, ha nem a cég fizeti.  Az iskolák körzetesítve vannak (catchment) és fontos időben jelentkezni, mert akik késve adják be a jelentkezést, hátrányban lesznek.  Egyenruha kötelező. Néhány zavarba ejtő elnevezés: primary school year R-year 6, infant school (year R-year 2), junior school (year3-year6) - lásd Google és Wikipédia.  Vannak állami iskolák és egyháziak, ezek sem fizetősek, de a jelentkezéshez érdemes jól felkészülni a keresztlevél hit aktív gyakorlásának (pl. templomba járás) igazolásával.

A tanulók 7 évesen vizsgáznak először matekból,angolból,természettudományból.11-16éves korig tart a "secondary school".14 és 16 évesen is vizsgáznak.16 évesen tehetik le a középszíntű érettségit a GCSE-t. Kötelező a matek és angol de bármelyik tantárgyból vizsgázhat a kötelezőek mellett.16 évesen ha nem akar tovább tanulni el mehet dolgozni.Ha szakmát akar akkor jár még 2 évet a suliban,vagy átmegy a "sixth college"ami 2 éves középiskola.18 évesen leteheti az A-LEVEL emeltszintű érettségit.Itt is kötelező az angol és a matek.De több tantárgyból is tehet vizsgát.Ha egyetemre akar menni oda kell az A_LEVEL vizsga." (forrás: http://www.gyakorikerdesek.hu/utazas__egyeb-kerdesek__179800-mire-szamithatunk-ha-ket-gyerekkel-akarunk-kikoltozni-angliaba)

Az általános iskola tandíjmentes, de mivel a magániskolák általában nagyságrenddel jobbak az államinál, sok szülő oda íratja be a gyerekét, és fizeti az ezzel járó borsos tandíjat. Minden gyerek után igényelhető támogatás.
Érdekességként megemlítem, hogy találkoztam egy családdal Walesben, ahol a szülők soha nem regisztrálták a gyerekeket az oktatási rendszerben, ehelyett otthon maguk tanították őket. Mivel itt az adatbázisok nincsenek összekapcsolva, a gyerekek otthon nőttek fel.  Ez jó példa arra, hogy ha az ember nem kerül az állami szervek látókörébe (pl. rendőrségi ügyben), teljesen békén hagyják.

Iskola előtti lehetőségek (lista)
Nursery (óvoda): ált. várólistás, költségtérítéses. Átlagosan munkakezdés előtt egy órától munka utáni 1-2 óráig vállalják a gyereket. Iskolaszünetben az évvégi hosszú szünetet leszámítva üzemel.
Playgroup (előkészítő): 3-3.5 éves kortól veszik őket fel. Résznap, pl. csak délelőtt vagy csak délután, ebéd otthon. Iskolaszünetben általábna zárva.
Childminder: Saját házában vigyáz gyerekekre, ennek megfelelően nursery-hez hasonló az ár.
Nanny / babysitter: nem bentlakásos au-pair.  Házhoz megy a gyerekre vigyázni. Munkáltatói NI hozzájárulást is fizetni kell és esetleg autót a közlekedéshez.
Au-pair (live-in babysitter): huszonévesek és fiatalabbak előszeretettel ajánlják. Ügynökségek közvetítik, a referenciát érdemes jól megnézni vagy egyébként próba-szerencse.


FELSŐOKTATÁS
A felsőoktatási intézményekről alapos összehasonlító elemzés található a Wikipedia oldalain megjelölve többek között a Guardian és a Times idevonatkozó mellékleteit. 
Postraduate tanulmányokhoz való támogatás-szerzésben segíthet a következő kiadvány: http://www.prospects.ac.uk/funding
A Guardian nem túl rég beszámolt arról, hogy lehetséges pénzügyileg pluszban is befejezni az egyetemet.  Más EU-tag államokból jött diákokhoz hasonlóan a magyar vendéghallgatók is pályázhatnak több itteni forrásra.  A tandíjak 2011-től jelentősen nőnek (elvi maximum £9K, költségekkel magasabb, de EU-tagoknak ennek töredéke), lásd erről a Guardian cikkét.  A díj függhet a tanulni kívánt szaktól is.  A végzettek átlagos tartozása 17K (=5.5mFt).  Tanulmányi hitelekről és más támogatásokról információ: http://en.wikipedia.org/wiki/Student_loans_in_the_United_Kingdom.  Például egy egyetem díjai megnézhetők itt.  Diákoknak pénzügyi mindenes: http://www.studentcalculator.org.uk/wiki/  Hivatalos állami weboldal a kérdésről: http://direct.gov.uk/studentfinance.  Az Inside Out című 2011-es műsor bemutatta, hogy az átlagos három éves diploma költsége a három évre 3x£9K, ehhez egyéb költségeket (lakhatás, utazás, stb.) hozzáadva a teljes költség £55K-ra is rúghat. A maximum felvehető kölcsön £75K a három évre, amit kelet-európaiaknak nem valószínű, hogy adnak egész egyszerűen azért, mert nincs garancia a visszafizetésre (nem tudják külföldről behajtani).  Törleszteni csak akkor kell, ha a jövedelmed £21K/év felett van, egyébként nincs visszafizetés.  Külföldi egyetemekre mennek ahol ált. kevesebbet kell fizetni tandíjra vagy megélhetésre.  Skandináviában ált. ingyenes az oktatás, Dániában biztos.
A brit diákhitelt UK és EU állampolgárok egyforma feltételekkel vehetik igénybe, jelentkezni március közepe és május 31 között lehet 2011-ben.  A május 31 után beadott igényléseknél töredék évre kaphat hitelt a hallgató.  A hitelek ügyintézését a Student Loans Company menedzseli.  Érdemes azt is megemlíteni, hogy a brit kormány nem tudja behajtani az UK-n kívüli országok hallgatói által felvett kölcsönt és tavaly a nem fizető diákok aránya 70%-ra emelkedett, részletek: http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/7912548.stm.


NYELVTANULÁS
Angolt nagyobb oktatási intézményekben és kisebb oktatóközpontokban egyaránt tanítanak. Angol tanárokkal kapcsolatban nekem csak jó tapasztalatom volt eddig.
Érdemes a nyelvet még Magyarországon elsajátítani a kiejtésre különösen figyelve, mert ez a befektetés kijövet a munkakeresés során megtérül.  Munka vagy tanulás mellett angol tanfolyam elvégzése és esetleg Cambridge vagy más vizsga letétele nem könnyű, de megoldható.  Rengeteg weboldal is segíthet az angol tökéletesítésében, ízelítőként egy rövid lista:
Skót kiejtés elsajátítása
http://radiolingua.com/category/shows/writebacksoon/
Kifejezéstanulás (hosszú szünetekkel)
http://www.esl-aloud.com/Lesson_List.html#Podcast#3
Jó témákat mutat be lassú beszéddel (latest podcasts)
http://www.listen-to-english.com/
Alaposan kielemez egy-egy adott szót
http://www.merriam-webster.com/word-of-the-day/
Nyelvtan - Grammar Girl
http://grammar.quickanddirtytips.com/
US show ottani hétköznapokról és angol nyelvről (erős haladó)
http://www.thebobandrobshow.com/website/index.php#


TÁJÉKOZÓDÁS, KOMMUNIKÁCIÓ

Újságok, rádió és TV
Nem csak állampolgárságot pályázók számára hasznos évkönyv a könyvtárakban fellelhető Belügyminisztérium, vagyis a Home Office kiadványa: 'Life in the United Kingdom - A journey to citizenship'. Napilapokból én a Guardian c. újságot, ill. megélhetés-megtakarítás szempontjából a Money mellékletet ismerem és ajánlom. A helyi hirdetési lapban időnként lehet találni munkát és egyéb általános hasznos információt is, amellett a helyi hírekkel érdemes tisztában lenni. Kisebb ház körüli munkát találhatsz a közeli újságos kirakatában szolgáltatásaid hirdetve.
A BBC.co.uk/Iplayer lapon a fontosabb rádió- és TV-műsorok fent vannak, ráadásul a “konzerv”, vagyis a nem élő adás letöltése nem TV-licence köteles. A Channel4 hasonló oldala http://www.channel4.com/programmes/4od nemrég átkerült a youtube-ra.  TV-díjat akkor kell fizetni, ha TV-adás vételére alkalmas, működő készülék(ek)kel rendelkezel. Hamarosan egész UK-ban a digitális műsorszórásra térnek át. ami azt jelenti, hogy a hagyományos készülékek csak külön készülékkel foghatók. Részletek: http://www.digitaluk.co.uk/when_do_i_switch

Internet
Az internet, tv és vonalas telefon több szolgáltatótól megrendelhető. Én a Virgin Media kábeles szolgáltatását ismerem és azzal meg voltam elégedve.  A TalkTalk olcsó, de a minősége erősen kifogásolható, nem ajánlom.  Rendelés előtt érdemes több összehasonlító weboldalon tájékozódni, egyik ilyen pl. a http://moneysupermarket.com.

Telefon
A mobil telefonszámok 07…, a vonalas számok 01… vagy Londonban 02… alakúak. A vonalasról ingyenesen hívható számok 0800… kezdetűek. A helyi tarifás számok 0845...-al indulnak.  Az emelt tarifa 09-el kezdődik.  Aki keveset telefonál, annak a Tesco és az Asda SIM-kártya bejöhet.  Én nemrég vásároltam a T-mobile hálózatán működő Vectone SIM-et a mobilomba, amivel nemzetközi viszonylatban - főleg vonalas számra - olcsón lehet telefonálni.  Pletykásabbak számára is sok jó csomag van, ehhez – és még sok máshoz – a http://moneysupermarket weboldalt ajánlom vásárlás előtt.

Posta
Az expressz (sameday, special delivery) az ára miatt felejthető. A normál postai levet (2st class) általában 2-3 nap alatt kézbesítik, míg a gyorsabb változatot (1st class) általában egy, de legfeljebb két nap alatt.  Az ajánlott (registered) szabvány levél ára egy font alatti, gyorsan megérkezik és a kézbesítéskor aláírandó, lásd részletesebben az általános, egyedi és nemzetközi díjtételeket.  Külföldről várt levél hollétének meghatározására a Royal mail weboldalán kattints a Tracking szóra.  A postcode finder szintén hasznos funkció az oldalon.BRIT ÁLLAMPOLGÁRSÁG
Ha a kifejezést hallod: "naturalisation" ezután gondolhatsz brit állampolgárrá válásra is...  A brit állampolgárságot akkor kérheted, ha legalább öt éve életvitelszerűen az UK területén laksz.  Hogy mennyi időbe telik arra nincs garancia, csak sejtés: úgy hiszem, ha nem illesz bele a normál dolgozó egyedülálló vagy családos képbe, akkor sokáig, dél-afrikai ismerősömnek pl. 8-10 évbe, míg a formanyomtatvány kitöltési útmutatója szerint a legrövidebb idő a három hónap.  A nyomtatványok listája a hivatalos honlapon megtalálható, ahogyan egy kitöltési útmutató is.
A jelentkezés aktuális díja elég borsos: 2011 április végi adat szerint egyénként £836, férj+feleség közös lakcímről jelentkezve £1294.  A  magyarok és más EU-tagok számára használható AN jelű nyomtatvány néhány kérdés megválaszolása után - vagy akár egyből is - PDF formában letölthető.  A kinyomtatott nyomtatvány kitöltésére a készítők saját bevallása szerint mellékletek nélkül 3.5 órát kell szánni, de én jóval többet saccolok, mert pl. 5 évre visszamenőleg meg kell adnod, milyen UK-n kívüli országban mikor és mennyi időt töltöttél, és ez csak egy a kitöltendő rovatokból, bár talán a legnehezeb az utazni szeretőknek.  A http://lifeintheuktest.ukba.homeoffice.gov.uk/ weboldal segít a tesztre való felkészülésben.  Visszajelzéseket szívesen fogadok és ezen a lapon közzéteszek!

MINDEN EGYÉB

Időjárás
UK-ban az időjárás elég változatos és Skócia pl. rendszerint hidegebb és esősebb, mint Dél-Anglia. A legszárazabb DK. Az időjárás akár egy napon belül is sokat változhat és az is gyakran megtörténik, hogy reggel melegebb van, mint este, tehát érdemes mindenre felkészülni. Az időjárást 4-5 napra előrejelző térkép a BBC holnapján: http://news.bbc.co.uk/weather/forecast/. A klímaváltozás és a jetstream – bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_stream elmozdulásának hatását itt és Magyarországon is lehet érezni, pl. átlagban DNY-Angliában melegebb és szárazabb az időjárás, mint akár tíz éve is volt.  Hazautazás idejére ajánlom a http://www.idokep.hu (társlapjait: http://www.idokep.rohttp://www.idokep.eu használatát.

Vásárlás, hétköznapok
A gyakori élelmiszerek minimum-árai például itt találhatók: http://www.tesco.com/pricecheck, de nekem a legjobban egy ár-összehasonlító oldal, a http://www.mysupermarket.co.uk/ tetszett.  Sok mosoda (laundry) nincs fent a neten, de személyesen körülnézve könnyű rájuk bukkanni.  Egy itteni mosodában egy töltésnyi gépi mosás ára £3, a szárításé (thoumble dryer) £1-£2, egy adag mosószer £1 alatti.  Mosószert megéri nagy dobozból használni.
A fali csatlakozó, vagyis konnektor különbözik az európaitól, de az (pl. a magyar) általában beleerőltethető az ittenibe, viszont ez veszélyes lehet, ezért nem ajánlom. A villamos áram a hazaival azonos 240 volt.
A BBC egyik fogyasztóvédelmi műsora néven említi a Currys-t, mint aminek csapnivaló a Customer Service-e, tehát pl. laptopot én biztosan nem vársárolnék onnét.  Ha pl. egy laptop az első fél év során meghibásodik, úgy a bizonyítás - általában szakvéleménnyel - nem a vásárló, hanem az eladó kötelessége a "Sales of Goods Act" jogszabálya alapján.  Rendszeres fogyasztóvédelmi összehasonlítást a Which! c. lap és a kapcsolódó weboldal közöl.

Szórakozás, italfogyasztás
Londoni magyar táncházakat mutató be a http://www.palinka.co.uk/magyarnepzene/neptanc-londonban/.  Mivel nem élek a fővárosban mást nem ismerek, de regisztrált tagoknak postázott hírlevelekből kiindulva Londonban és szerte az országban sok magyar összejövetel és koncert és egyéb történik rendszeresen.
A britek szombat esti kilapcsolódása általában közös kocsmázást vagy hasonló közös bulit jelent, főleg a fiatalabbak körében. Az ilyen kiruccanásra vegyél elegáns vagy alkalmi ruhát, ill. elitebb szórakozóhelyen ruha-kódex is lehetséges. A pub-okban ital vásárlásakor nem szokás borravalót adni. Közkedvelt és árban is jó a http://www.jdwetherspoon.co.uk/ országos pub-hálózata.  Néhány ismert kávézó / teázó: Caffé Nero, Costa, Boston Tea Party, Starbucks.
Ha jól tudom, alkoholt köztéren tilos fogyasztani.  Rendezvények kivételével nem esznek az utcán, kivéve a gyerekeket, akiknek szinte mindent szabad.

Nyelv és szokások
A briteknél az 'alright' a mi 'mizujs'-unknak felel meg és elég gyakori, de nem szükséges átvenni. Szeretnek mindent megköszönni - ezt viszont érdemes. Ha a másik köszönetet mond, arra lehet szintén köszönettel is felelni. A ‘not at all’ nem elterjedt. A 'cheers' a munkásosztály körében elterjedt, szinte mindenre adható válasz. (Vagyis ha nem értesz valamit, a cheers és az alright alkalmazásával kisebb az esély a melléfogásra ;)
A hozzád érkezőket - beleértve a hűtőszerelőt vagy a beugró postást is - angolos teával / kávéval megkínálni alapvető udvariassági fogás. Nagyon figyelj a britek szavaira, mert ha egyszer elmondanak valamit és nem kérdezel vissza, akkor úgy veszik, hogy megértetted. Társaságban nem kínálgatnak tukmálás-szerűen étellel, ha egyszer válaszolsz, hogy nem kérsz továbbviszik.

Allotment - háztáji kiskert
A jellegzetes brit házikertben főleg dísznövények találhatók, zöldség vagy gyümölcsfa ritkán fordul elő benne.  Az egyénileg bérelhető allotment (kiskert, bérelt parcella) általában egy erre a célra elkülönített és lezárt földterület része, amit az önkormányzat biztosít.  Az viszonylag alacsony bérleti díj, a növekvő munkanélküliség és a szemlélet változása miatt sok helyen bérelhető hely híján várólista van.  Az allotmenten a bérlő szabadon termeszthet bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve és több helyen a baromfi és a nyúl tartása is engedélyezett.  Bővebb információt a helyi önkormányzattól lehet megtudni.

Főbb változások 2011-2015
A VAT / ÁFA 17.5%-ről 20%-ra emelkedett 2011 elején, ami átlagban 2.13%-os áremelkedést jelentett.  A közszolgálati kiadások immár megkezdett 25%-os lefaragása nagyon sok ember utcára kerülését jelenti, vagyis a jövőben még nehezebb lesz elhelyezkedni.  A 2011-es költségvetési csomag a BBC honlapján és több más helyen is olvasható.  A felsőoktatási tandíjak nagy mértében nőnek lásd a Guardian Felsőoktatási mellékletét.  A pénzromlás megakadályozására és a gazdaság élénkítésére az állami jegybank szinte nullán tartja a kamatot, így a betétkamatok nagyon alacsonyak.  A Skót Parlament a jelen ciklusban - tehát pár éven belül, miután ezt az Egyesült Királyság Parlamentjének is jóváhagyta - dönt Skócia önállósodásának folyamatáról.  Nem kizárt, hogy ez Skóciában az euro bevezetésével és a két ország közti viszony megváltozásával járhat.  A világgazdaság - és ezzel együtt az angol gazdaság - további erős kiigazításokra szorul, más szóval az energia árának növekvése, a még mindig túl magas ingatlanár sökkenése és további csődök várhatóak.  Exeterieket érdekelheti a következő angol nyelvű blog.


KIKÖLTÖZÉS

Érdemes-e az Egyesült Királyságba költözni?
Ha szakmai munkád helyett megelégedsz a takarítás, konyhai kisegítés vagy jobb esetben adminisztráció végzésével, akkor érdemes tovább gondolkozni róla, egyébként nem.  Ha Magyarországon nagyon jól  eladható szakismereted és tapasztalatod van, nagyon jó az angolod és életrevaló vagy, akkor nem kizárt, hogy néhány hónap vagy év egyéb munka végzése után jól fizető szakmai munkába kerülsz.  Ha viszont bármelyik feltétel hiányzik - pl. ha pályakezdő vagy -, akkor ne számíts szakmai munkára!  A gazdasági válság miatt a verseny erősebb és ez különösen érezhető nyáron, amikor diákok tömege áramlik a munkaerőpiacra.  A lakhatás magas ára miatt nehéz félretenni.  Keletről érkező bevándorlók ezért sokszor együtt bérelnek ingatlant.  Bentalakásos munkánál a lakhatás olcsó, így a megtakarításra alkalmat adhat.
A következő gazdasági megingás szerintem egy-két éven belül várható.  A folyamatosan növő munkanélküliség és olajár tovább fogja gyengíteni a gazdaságot, miáltal felértékelődik az élelmiszer és az energia, valamint tovább csökkennek az ingatlanárak.  Ajánlom ezzel kapcsolatban Hetesi Zsolt előadásait, melyek pl. a youtube.com-on is megnézhetők.
Német, francia vagy skandináv nyelvtudás esetén megfontolandó a munkavállalás Svájcban és a skandináv országokban is.  A 3.5%-os munkanélküli rátájú Svájc - ami egy napnyi utazással közúton vagy vasúton megközelíthető - 2011. májusától megnyitotta a munkaerő-piacát a magyarok előtt és az idei nyári szezonra nagyon sok lehetőséggel és erős valutával várja az álláskeresőket.  A google vagy az EURES honlapja jó kiindulópont lehet.
Alapvető tudnivaló, hogy mivel a munkabér (+ szabad foglalkozás, vállalkozás, stb.) után abban az államban adózik mindenki, amelyikben a munkát végzi kiköltözéstől fogva, kivétel az időszaki kiküldetés, ahol a magyar székhelyű vagy telephelyű cég számára történik munkavégzés, itt a szabályozásnak érdemes külön utánajárni. 


HAZAKÖLTÖZÉS

Érdemes-e hazaköltözni?
Én még hazaköltözés előtt vagyok, úgyhogy erről keveset tudok írni, de meg fogok keresni néhány ismerőst, akik nemrég költöztek haza és itt közzéteszem a tapasztalataikat.  A hazaköltözés gyakorlati oldalával kapcsolatban lásd a csomagszállítási részt.
A megtakarított pénz feladása
Nagyobb cégek weben: http://Moneygram.com, http://WesternUnion.com és http://1stcontact.co.uk. A minimális költség £8, ez a küldött összegtől és sürgősségtől függően nőhet. A Guardian 2010 őszén beszámolt egy ebay-hoz hasonló közvetlen pénzváltást lehetővé tévő http://www.currencyfair.com oldalról, amit érdemesnek tűnik kipróbálni, először természetesen egy kisebb összeggel. Pénzküldőket összehasonlító cikk: http://hunuk.com/penzkuldes-kulfoldrol-az-interneten-gyorsan-es-olcson/
Barátom aki nemrég költözött haza ajánlotta a 'The FX Firm' pénzváltó céget, mert nekik jó volt vele a tapasztalatuk: az árfolyam nagyon jó pénzváltóval az első lapon, nincs rejtett költség, rugalmasak (elvileg 2 nap lett volna az átutalásra, de a cég 8 napot várt rájuk és vissza is lehetett volna monadni), valamint nagyon gyorsak voltak az utalással.
Az öregségi nyugdíj feltétele Magyarországon a nyugdíjkorhatár elérése és minimum 20 év szolgálati idő.  A nyugdíjkorhatár a magyar és angol rendszerben is hamarosan 65 évre emelkedik.  Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az aktuális társadalombiztosítási hatósághoz benyújtott igényhez kell csatolni a külföldi jogosultságot igazoló iratokat is.  Kevésbé ismert még az EU országaiban hamarosan bevezetendő EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) ami remélhetőleg az országok közötti információáramlást egyszerűsíteni fogja.AJÁNLOTT WEBLAPOK
Általános hasznos személyes tapasztalatokkal: http://matyasesmelinda.hu/Anglia/info.php
Oktatási rendszer átfogó ismertetése: http://www.hbmk.hu/eu25/uk/oktatas.html
Félkész, de hasznos oldal jó linkekkel az elején: http://stargate.inf.elte.hu/~seci/anglia-faq.htm
Regisztrált tagoknak UK információ-tenger : http://www.magyaroklondonban.com
Sok hasznos információ elérhető a jól ismert hunlapon, web: http://anglia.lap.hu/
Bulvár és vegyes hírek Angliáról magyarul: http://www.angolosan.hu/
Kormányzati lapok EU migráció ügyében: http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=hu
Nagyon alapos (egyoldalas és egyben hivatalos!) UK útmutató: http://euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=14#14

Társlapok
USA: http://www.utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=2&file=1045598593
Párizs: http://parizsikisokos.blog.hu/
Ausztrália oktatási rendszere: http://www.kaplaninternational.com/hu/hasznos-tudnivalok/oktatasi-rendszerek/ismerteto-ausztralia.aspx
Aktuális, több országra: http://www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Konzuli_informaciok/Utazas_kulfoldre/Fontos+utaz%C3%A1si+tan%C3%A1csok/

FORRÁS - Honnét származik a fenti információ (fontosság és gyakoriság szerint)?
Minden itt közzétett információ nyilvános médiából vagy személyes ismerősöktől, ill. saját tapasztalatokból származik.  Minden olvasó saját felelőssége, hogy ezeket ellenőrizze, mert a legjobb szándék ellenére is maradhattak benne hibák vagy elírások, ill. egyes részek elavulhattak - ezesetben lásd az alábbi kérést.


EGY KÉRÉS
Bármilyen javaslatot és kiegészítést örömmel fogadok az rgerzsany -at- yahoo.co.uk email címre.

A lap tetszőlegesen másolható és hivatkozható, továbbításkor kérem a forrás megjelölését.
Comments