Realsim

Miért Realsim?

Minél életszerűbb, realisztikusabb élményre, katonai szimulációra („Realistic Simulation”, röviden Realsim) törekvő játékforma. Mivel a „valóság” az airsoft keretein belül csak jelentős kompromisszumokkal szimulálható, ezért a hangsúly a törekvésen van. A mennyiség helyett a minőségre, ritkábban szervezett, alacsonyabb létszámú, alacsonyabb intenzitású, hosszabb időtartamú játékokra épül.

Nem önálló szabályrendszer, hanem a MASZ vagy egyéb airsoft szabályzatokra épülő elsősorban szemléletmód és hozzáállásbeli kiegészítés.
A Realsim folyamatosan fejlődő rendszer, bármikor helyet kaphat benne egy új elképzelés, ha gyakorlatban is beválik. Olyan utakat keres, amelyek a lehető legjobban közelítik a valósághű me
goldásokat, de továbbra is megmaradnak a játék szintjén.


Realsim szabályok


Kinek való a Realsim?

Nagykorú, tapasztaltabb, fegyelmezettebb játékosoknak, akik hajlandók magasabb szellemi, fizikai, és anyagi terhet elviselni a színvonalasabb játék érdekében. Egy szűkebb körnek, akik a képesek a Realsim-szellemében alkalmazni és továbbgondolni a szabályokat.
Aki pedig tiszti, döntéshozói szerepet vállal, annak mindig példát kell mutatnia, többet dolgoznia, mint az alárendelteknek.

Kinek nem való a Realsim?


Akiknek az airsoft egyszerűbb, kötetlenebb játékot jelent, és nem céljuk a realisztikusság minden nyűgét nyakukba venni (ők ettől még nem „lenézendő” vagy „gyengébb” játékosok!). Akinek a lövöldözés jelenti az airsoft legfontosabb részét. Aki az fps és a „tuning” bűvöletében él, és nem szeretné a megkövetelt öltözéket, felszerelést beszerezni.
Aki nem akar vagy tud parancsoknak engedelmeskedni, saját érdekeit a csapatnak, a kitűzött feladatnak alárendelni. Akinek gondot jelent 24 órát szünet nélkül játékban tölteni, terepen éjszakázni. Aki nem ismeri a szabályokat, rendszereket, vagy kiskapuk keresgélésével próbál előnyre szert tenni.
Ellentmondásnak, kívánságműsornak, parancs megtagadásnak, sértett hisztizésnek helye nincs – vagy kívül tágasabb.

Miben más mint a többi?

Elsőként tisztázzuk mit is jelent az, hogy más. Senki nem mondja hogy jobb, vagy több, de tény, hogy kicsit eltér a megszokottaktól, mind követelményeiben mind az általa kínált játékélményben. A Realsim egy különös egyvelege 3-4 játékstílusnak, airsofttól a milsimen át a Larpon keresztül egészen az ARG játékokig (lásd jobb hasáb).
A technikai feltételeken kívül talán a leglényegesebb különbség, a folyamatosság. Ez nem csupán egymást követő játékok sorozata, hanem egy folyamat, ahol a kezdetektől a majdani végig koherensek a történések, a karakterek és felszerelések. A szerepjátékban az ilyen történeteket hívják "életútjátékoknak" ahol - ha ügyes vagy és nem halsz meg - akkor a karaktered és tetteid következményei végigkísérnek a teljes játéksorozat folyamán.
A másik hangsúlyos különbség, talán a "győzelmi célok" terén jelenik meg. Bár az adott oldalaknak egyértelműen megvannak a maguk ingame céljai, de ezek korántsem biztos, hogy valóban megvalósíthatók az adott játékalkalmakkor. Az is lehet, hogy egy-egy kudarcot vallott küldetést újra és újra megpróbálnak, de ennek az ellenkezője is megeshet, hogy már az első alkalom előtt közbe jön valami váratlan esemény, és bele sem tudnak kezdeni a megvalósításba.
Nincsenek scriptelt helyzetek, a tervek és ellentervek a játék valóságában léteznek csupán. Ebből fakad, hogy akár a "kihirdetett cél" közelébe sem kerülnek a játékosok, mert a puszta túlélésükért kell küzdeniük, vagy akár rá sem bukkannak az ellenségre. A bármi megtörténhet elve olyannyira valós, hogy még a szervezők SEM tudják mire számíthatnak a másik oldaltól. Szó szerint senki nem tudja 100%-ig mire számítson, így a meglepetések garantáltak.
Hogy a dolog ettől függetlenül ne váljék kaotikus randomesemények összedobált halmazává, ahhoz van szükség az alaposan kidolgozott hátterek és karakterek, szülte "valóságra", melynek keretein belül, ténylegesen ingame tervekre épül a játék. Persze, a háttérben zajló fejlesztések és információkezelő rendszerek kiépítése is sokat nyom a latban, de ezek bevezetése csak fokozatosan történhet, amikor már kellően "élő" a világ amire lehet építkezni...
Milsim

A Realsim egyik alapfeltétele a jól működő és tiszteletben tartott parancsnoki lánc. Mindenki a posztjának megfelelően, legjobb tudása szerint teszi a dolgát - akkor is, ha nem ért együtt a feljebbvalója utasításaival vagy a kitűzött feladattal. A csapat teljesítménye fontos, az egyéni érdekek másodrendűek.
Nem csak a reguláris erők, hanem minden csapatnak megvan a maga ingame hierarchiája, íratlan és írott szabályai, melyek megsértése következményekkel jár. Ez ugyan nem a valóság, de ha jól csináljátok akkor eléggé hasonlítani fog :)

Szerepjáték (LARP)

A szerepjáték szintén része a realisztikus játékélménynek, bár ezt sokan összekeverik a választott szerep-beosztás karikatúrává egyszerűsítésével, vicces sztereotípiák lépten-nyomon elpuffogtatásával. Igyekezz úgy cselekedni, ahogyan azt szerinted a valóságban tennéd, de ne vidd túlzásba. A félelem, a túlélés, a bajtársiasság, és a fegyver helyett diplomácia alkalmazása jó támpontok. A halál ezerféle módon les rád, és bár sok sérülést meg lehet úszni, de nem packázhatsz örökké a kaszással. Ha túl sokáig kísérted, végül végül eljön érted és akkor nem 30 perc múlva visszaálló, hanem új karakter készítése is lehet a sorsod.
Az Új Vihar nem csupán a játékosok, de a karakterek felkészültségét is megköveteli. Jól kidolgozott hátterekkel, megalapozott motivációkkal és következetesen megjelenített jellem és viselkedésmintákkal nem csak a saját, de a többiek játékélményét is nagyban javíthatod. Arról nem is beszélve, hogy minél kidolgozottabb egy karakter, annál létezőbb lesz a játék világában, amely nem csupán hangulati, hanem kézzelfogható előnyökkel is szolgálhat, kezdve a kapcsolati tőkétől akár a speciális erőforrásokhoz való hozzáféréssel. Bizony, még akár a terepen is megmenthetik a segged a barátaid, vagy a spéci felszerelések amikhez hozzájutsz...

Alternatív Valóság (Alternate Reality Game)

A legtöbb airsoft és/vagy LARP játék a pályán létezik kezdéstől lefújásig. A realsim ezzel szemben magán viseli az ún. ARG-k főbb jellemvonásait, így az adott játéksorozat bizony folyamatosan létezik, mintegy alternatív valóságként. Ez megjelenik a játékon is, lehet hogy megérkezéskor rögtön egy tűzharcba csöppensz, ahol olyanok lőnek rád, akiknek a kiléte totál ismeretlen számodra. Még az is előfordulhat, hogy egyszer otthon becsönget hozzád a postás és kapsz egy különös levelet amiben megismered a következő bevetés részleteit. Vagy egy szép napon a kocsmában egy ismeretlen odalép hozzád és egy papírfecnit ad át, melyen egy telefonszámot találsz. Csak rajtad múlik felhívod e...
Lesznek hírek, lesznek kapcsolatok és lesznek emberek - akikről talán sosem sejtenéd hogy kicsodák is valójában - amik és akik segíthetnek információkhoz jutni, vagy éppen tőled remélnek megtudni valamit. Lesznek piszkos alkuk, vesztegetési kísérletek, talán még fenyegetések és zsarolások is, amiknek engedhetsz.
Persze minden következményekkel jár. Nem tudhatod, hogy akinek elmesélted a legutóbbi eseményeket, nem pont e az ellenfél egyik embere. Egy dologban viszont biztos lehetsz: bármit megtudnak tőled, azt kíméletlenül fogják felhasználni az első adandó alkalommal akár ellened akár társaid ellen... Pont emiatt nem is nagyon lesz mód az oldalak közti váltásra, hiszen az offgame megszerzett információk is használhatóak.
Pontosabban mondva: itt nincs olyan, hogy offgame, és ezt érdemes nagyon jól az eszetekbe vésni amikor sztorizgatása kerül sor, akár egy fórumon akár egy korsó sör mellett...
Aloldalak (1): Az Új Viharról