2012.09.15 - Ibrahim Khalili vérengzés

Független Nemzetközi Hírportál, 2012. szept. 21. 8:31   [ 2012. okt. 27. 4:38 frissítve ]
A napokban szárnyra kapott hírek az Ibrahim Khalili határátkelő környéki eseményekről részben igaznak bizonyultak. Az FNH riportere Daniel Miller nemcsak hogy ott járt, de fényképfelvételeket is készített a közeli ellenőrzőpontról. A következő hasábokon az általa készített képek segítségével próbáljuk rekonstruálni a történteket...

A riporterünk majd két napot töltött egy közelebbről meg nem nevezett amerikai ellenőrzőpontnál. A feladat: az iraki-török zöldhatáron egy ismert csempészútvonalat kellett ellenőrzés alatt tartani.
Bár a közeli határátkelő az utóbbi időszakban a helyi és környéki fundamentalisták amerikaellenes zavargásai újból fellángoltak, mégis csendes időszaknak ígérkezett a feladat.
Az FNH vállalta, hogy képriportban mutatja be az ellenőrzőpont mindennapjait, és oszlatja el azon kritikusok vádjait, melyek szerint a régióban tartózkodó amerikai erők jogalap nélkül avatkoznának bele a helyiek életébe. Így hát Daniel engedéllyel fotózta az átkelőponton szolgálatot teljesítő katonák tevékenységét. Be is bizonyosodott, hogy a vádakkal ellentétben semmilyen atrocitás nem érte a helybélieket, vagy akár átutazókat - természetesen mindaddig ameddig nem tanúsítottak törvénytelen vagy támadó magatartást.
Érdekes fejlemény volt a 15-i szombati reggelen érkező kisebb Vöröskeresztes segélyszállítmány  melyet az MNU PMC group fegyveresei biztosítottak.
A csapat az ellenőrzések után továbbhaladt, és látszólag minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Kisvártatva azonban szórványos lövöldözés hallatszott a városka irányából amerre távoztak.
A délelőtt folyamán több alkalommal is fellángoltak a tűzharcok, majd az ellenőrzőponttól mintegy 200 méterre folyamatos fegyverropogássá fajult a konfliktus. Bár közvetlen rálátással nem bírt a riporterünk az eseményekre, de annyit sikerült kiderítenie, hogy egy a közelben talajkutatásokkal foglalkozó csoport - mely a Tyrell corp. megbízásából volt jelen a térségben - tűzött össze a humanitárius szállítmánnyal.
A sebesülteket helikopterrel és gépjárművekkel menekítették ki a régióból, de nem sikerült mindenkit kihozni. Még voltak benn a helikopterleszállónál amikor hangos robbanás rázta meg a környéket. Utána már csak a csend... Későbbi beszámolók szerint vágóhidat idéző vértől iszamos betonon leszakadt emberi testrészek hevertek a már kihűlt töltényhüvelyek között.
A harcok folyamán több civil is megsérült, és a W.A.L. Chemical Company közelben található kutatóközpontja teljesen kiégett.
Több munkást eltűntként tartanak nyilván, és vélhetően a WALCC egyik alkalmazotta érkezett sérülten az ellenőrzőpontra.
Bár a felcser ellátta és azonnal továbbszállították, de állapota válságos volt.
Tőle tudjuk azt is, hogy a Tyrell corp emberei legalább egy társát lelőtték, és többet fogvatartottak.
Sajnos miután elvesztette eszméletét, több információt már nem tudott közölni. A helyőrség parancsnoka remekül helytállt és maximális segítségnyújtási szándékról tanúbizonyságot téve támogatta a sebesültek kivonását és ellátását a tűzharcok zilálta térségből.
Miután véget értek a harcok és kivonták az embereiket a szállítmányból, kisvártatva megérkezett a közeli támaszpontra az amerikai erősítés. Az események után mintegy három órával később a térség felügyeletét átvette és biztosította a NATO kirendelt egysége.


A hivatalos szervek jelenleg nem nyilatakoztak az eseményekről. Mind a Vöröskereszt, mind a Tyrell corp cáfolja, hogy jelen lett volna a térségben az esemény ideje alatt.
Comments