Witte broodjes met polenta

Recept van mijn weblog Uit de keuken van Arden

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

 

  • 4 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram (instant) polenta
  • 10 gram zout
  • 25 gram olijfolie
  • 310 gram water, lauwwarm
Werkwijze broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koud water gebruiken. Voeg als het deeg te droog is nog wat water toe of als het deeg te nat is nog wat bloem.

Werkwijze standmixer/KitchenAid:
Meng de bloem, polenta, gist en suiker in de kom van de standmixer. Voeg de olijfolie en het water toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg als het deeg te droog is nog wat water toe of als het deeg te nat is nog wat bloem.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat afgedekt in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat (bekleed met bakmatje of bakpapier).

2e rijs:
Zet een bord/schaal met kokend water onderin de oven en zet de bakplaat met deegbolletjes erboven. De bolletjes hoeven niet afgedekt te worden. Laat in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen.

Bakken:
Haal het bord met kokend water uit de oven en laat de broodjes erin. Zet de oven op de hoogste temperatuur en bak de broodjes in 20 – 25 minuten gaar en bruin.

Eet smakelijk!
website metrics