Speculaasbroodjes (1)

Recept van mijn weblog Uit de keuken van Arden

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

 

Een verse witte boterham met daarop roomboter en speculaasjes........ Heerlijk!! Ik at het vroeger vaak, daarna is het jaren uit mijn "systeem" verdwenen en sinds kort eet ik het weer regelmatig want het is een rage tijdens de gezamenlijke lunch op mijn werk. Omdat ik thuis eigenlijk maar zelden speculaasjes in voorraad heb, maar - speciaal nu de Sint nadert - wel speculaaskruiden heb ik deze variatie bedacht. De speculaassmaak zit al in het broodje, likje boter erop en smullen maar!

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden (of iets meer voor een sterkere smaak)
  • 7 gram droge gist
  • 185 gram lauwwarme melk (vol of halfvol)
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 10 gram zout
  • 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • ± 80 gram geschaafde amandelen
Werkwijze KitchenAid/standmixer:
Meng de helft van de tarwebloem, de suiker en de gist in de kom van de standmixer. Voeg de warme melk toe en mix met de platte klopper tot een deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe toe. Meng de speculaaskruiden door de resterende bloem en voeg dit in gedeelten toe.
Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat melk.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 2 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 16 gelijke stukjes (van ± 55 gram). Bol ieder stukje deeg goed op en laat ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk dan de bolletjes met de palm van je hand wat platter.

(Foto's van deze handelingen staan bij het artikel op mijn weblog).

Bestrijk de bovenkant met het eimengsel en druk in de geschaafde amandelen. Verdeel de stukjes deeg ± 5 cm uit elkaar over twee bakplaten, ze mogen niet aan elkaar vastbakken.

Zet een bord met kokend water onderin de oven en zet de bakplaten erboven. Direct de ovendeur sluiten. De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed. NB: niet het ovenlicht aandoen, dan drogen de bovenste deegbolletjes alsnog uit!

Laat ± 45 minuten rijzen tot ze bijna in volume verdubbeld zijn. Haal de bakplaten uit de oven en zet ze - nu wel afgedekt - weg. Haal ook het bord met water uit de oven en verwarm de oven voor op 180 ºC.

Als de oven op temperatuur is de bolletjes in ± 15 minuten gaar en bruin bakken. Bak vervolgens de volgende bakplaat met bolletjes. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Likje roomboter erop en smullen maar....

Eet smakelijk!
website metrics