Kastanjebrood

Recept van mijn weblog Uit de keuken van Arden

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

Kastanjemeel bevat geen gluten en moet daarom gemengd worden met een glutenrijke bloem.

1 groot brood of 2 kleine broden

  • 200 gram kastanjemeel
  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 groot ei
  • 400 gram/ml lauw water
  • 14 gram zout
Hieronder staat de werkwijze voor de KitchenAid, maar het deeg kan natuurlijk ook met een broodbakmachine (alleen kneden) of met de hand gemaakt worden.

Werkwijze KitchenAid:

Meng kastanjemeel, tarwebloem en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg het losgeklopte ei en het water toe en meng met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en meng met de kneedhaak in 10 - 15 minuten op lage stand (1-2) tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat.

Laat in een licht ingevette kom afgedekt in ± 1 uur tot dubbele volume rijzen.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel in tweeën als je 2 kleinere broden wilt maken. Maak er een bolletje van en laat afgedekt nog ± 20 minuten rusten. Vormen: maak er een bol of batard van. Opbollen: druk het deeg wat platter, maar zorg ervoor dat je niet alle lucht eruit drukt. Vouw de buitenste randen naar het midden, draai daarbij het deeg steeds en vouw stukje voor stukje de rand naar het midden. Herhaal dit nog 4 - 5 keer totdat je een mooie opgebolde bal deeg hebt. Hoe je een batard vormt kan je hier lezen.

Bekleed een bakplaat met een bakmatje of een pizzaschep met bakpapier en leg het deeg erop. Bestrooi eventueel met een beetje bloem en dek af met een bakmatje of plastic folie. Laat het in 30 – 45 minuten tot bijna dubbele volume rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Als je een pizza- of broodbaksteen hebt verwarm die dan mee. Zet de laatste 10 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven.

Snij het brood vlak voor het de oven in gaat met een scherp mes enkele keren in. Doe dit niet als het deeg te veel gerezen is, het zal dan onherroepelijk inzakken.

Schuif het deeg op de pizza- of broodbaksteen (met bakpapier en al) of zet de bakplaat in de oven. Giet wat kokend water in de braadslede. Sluit dan direct de ovendeur. Bak het brood in 30 – 40 minuten gaar en bruin. Het is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. De kerntemperatuur van het brood is dan rond de 98 °C. Laat het op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Eet smakelijk!
website metrics