Brood met honing, havervlokken en lijnzaad (Golden Honey Bread)

Recept van mijn weblog Uit de keuken van Arden

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

 • 325 gram water, op kamertemperatuur
 • 37 gram havervlokken
 • 37 gram gebroken lijnzaad
 • 320 gram tarwebloem
 • 110 gram volkorenmeel
 • 18 gram glutenpoeder * (optioneel)
 • 10 gram (volle) melkpoeder
 • 4 gram droge gist
 • 40 gram honing
 • 33 gram zonnebloemolie
 • 11 gram zout
* glutenpoeder is o.a. te koop/te bestellen via Bakkertje Thuis en Hoeve Eiteweert. Zonder glutenpoeder zal het brood iets compacter worden.

Meng (in de kom van een standmixer of broodbakmachine) de havervlokken en gebroken lijnzaad met het water en laat minstens 15 minuten staan.
Voeg de honing en de olie toe aan het havervlokken-/lijnzaadmengsel en roer door elkaar. Voeg vervolgens de tarwebloem, volkorenmeel, gluten, melkpoeder en gist toe. Met een pollepel of deeghaak ± 3 minuten mengen. Afgedekt 20 minuten laten staan (autolyse). In die 20 minuten krijgt het mengsel de kans om het vocht goed op te nemen.

Voeg het zout toe en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat, het plakt nog iets aan de bodem.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in ± 1 ½ uur tot dubbele volume rijzen. Eventueel na 45 minuten 2 business letter turns maken (= wat platdrukken en in 3-en vouwen zoals een brief, deeg draaien, nogmaals herhalen en weer in de kom doen).

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: voorzichtig platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Wat platter drukken en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken . Leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik (± 21,5 x 11 x 7 cm/9 x 5 inch). Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC. Zet de laatste 10 minuten van de rijstijd een blaadslede of lage ovenvaste schaal op de bodem van de oven.

Besproei het deeg met water, zet op een bakplaat in het midden van de oven. Giet ± 2 dl kokend water in de braadslede en sluit direct de ovendeur. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Haal als het brood begint te kleuren (na ± 20 minuten) de braadslede met het resterende water uit de oven. Dek het brood zonodig af met aluminiumfolie als het te snel bruin wordt. Het brood is gaar als je op de bodem klopt en je hoort een hol geluid (de interne temperatuur is dan ongeveer 95 °C).

Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaan snijden.

Eet smakelijk!

website stats