Håkan Blomqvist‎ > ‎Artiklar‎ > ‎Artiklar 1991-1995‎ > ‎

Åke Franzén 1936-1995

Åke Franzén i AFU:s dåvarande "lokal" hemma hos Kjell Jonsson, Södertälje 22 oktober 1977

 
Natten till den 13 februari 1995 avled 58-årige Åke Franzén i sitt hem i Bredäng, söder om Stockholm. Jag fick det tragiska beskedet genom Åkes dotter Lisette. Åke Franzén blev livligt intresserad av ufo och science fiction redan i början av 1950-talet och läste allt han kom över. 1968 började han korrespondera med den amerikanske ufologen John Keel och hjälpte honom med översättningar av notiser om 1930-talets spökflygare. I sin bok Operation Trojan Horse skriver John Keel om den fina hjälp han fick av Åke Franzén.
 
I september 1969 reste Åke till det lilla samhället Point Pleasant i West Virginia, USA för att undersöka observationerna av den beryktade Mothman. Enligt vittnen var det en stor, fågelliknande varelse som hade satt skräck i befolkningen kring Point Pleasant. Åke fick god kontakt med vittnena och han berättade om sina upplevelser i en intervju som Anders Liljegren och jag publicerade i AFU:s dåvarande tidskrift Ufologen nr. 12, 1973.
 
Jag träffade Åke Franzén första gången i maj 1973, vilket resulterade i en livslång vänskap. Hans enorma entusiasm för allt inom ufo och forteana var en ständig inspirationskälla. Dessutom hade han förmågan att se med humoristisk distans på det mesta i vår udda bransch. Ett återkommande glädjeämne inom AFU var Åkes sommarbesök med golfturnering och ufosnack under varma sommarkvällar.
 
Åke Franzén begravdes på Skogskyrkogården söder om Stockholm den 3 mars 1995. Dagen efter ordnade hans dotter Lisette så att Clas Svahn och jag kunde hämta Åkes stora samling ufomaterial. Denna fina samling kommer att förvaras på Arkivet för UFO-forskning i Norrköping. Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson och jag känner en djup sorg och saknad efter vännen Åke. Men han finns för alltid kvar i våra minnen.
 
Håkan Blomqvist
(Publicerad i UFO-Aktuellt nr. 1, 1995)
Comments