Heti UFO hírek‎ > ‎

A taszári UFO margójára...

Viszkok András, 2015. febr. 10. 6:58   [ 2015. febr. 10. 7:00 frissítve ]
...avagy egy kaposvári „matróz” sztorija másodkézből elsőre elég nagyot üt, de…
Az elmúlt napok „hatalmas” szenzációja volt, hogy előkerült egy eddig ismeretlen magyar „X-akta”, amelyben egy 1968-ban (vagy 1969-ben) történt ufó-észlelésről szól.  Az eset leírását először a Nemzetbiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárának Facebook oldalán tették közzé, melyből megtudhattuk, hogy a BRFK III/II-B alosztályának 1976. május 12-én kelt jelentése szerint az 1968-69-es évben a taszári repülőtéren az egyik leszállópályán megjelent egy addig ismeretlen, még általuk soha nem látott repülő tárgy. Pontos alakzati leírást nem tudtak adni, mivel a közvetlen közelében valamilyen fizikai vagy optikai jelenség csak sejtetni engedett az alakzatra. A tárgyat körülvevő opálos, részint aranyszínben játszó köd burkolta. A reptér fegyveres erői 200 méter távolságig megközelítették, a reptér parancsnokság szigorú parancsot adott, hogy senki ne közelítsen tovább. 16 db MIG 21-es rakétákkal felszerelt elfogó vadászgépet riadóztattak. Az elmondás szerint, miután szovjet katonák is meg akarták azt közelíteni, az UFO felemelkedett a betonpályáról 150-200 m magasságba. A parancsnokság parancsot adott az UFO üldözésére és annak kényszerleszállítására, azonban az mindenki szemeláttára percek leforgása alatt eltűnt a magasban. A radarok csak pár pillanatig tudták követni.
A sztori egyetlen szépséghibája, hogy a jelentés nem azonnal készült, hanem bő hét évvel később, és a szemtanú egy kaposvári illetőségű matróz (!) volt, aki ezt a míves sztorit maga is egy honvédtól hallotta, vagyis az információ minimum másodkézből származott, így jelentősen torzulhatott. Számomra az is meglehetősen furcsa, hogy a jelentés szerint 16 darab (!) MIG-et riadóztattak egyetlen repülő tárgy elfogására. Ez egy kicsit soknak tűnik… és azt hiszem, nem kell ehhez honvédelmi szakértőnek lenni. 
A jelentés azonban számomra nem is ezért érdekes, hanem azért, mert tisztára mossa Colman von Keviczky nevét, aki az ÁBTL-3.1.5-O-16221 jelzetű jelentésben nemes egyszerűséggel Columbus vagy „K” nevű célszemélyként emlegettek. 
"Columbus" fn. célszemélyt – volt horthysta vezérkari tiszt – jelenleg USA állampolgár, a Nemzetközi Repülő Csészealj Kutató és Analizáló Hálózat kutató munkatársát az amerikai hírszerzés részére végzett ellenséges tevékenységgel gyanúsítottuk. 1975 nyarán 1 hónapos magyarországi tartózkodása alatt igyekezett értelmiségi körökben kapcsolatainak számát növelni, és ezeket katonai objektumok vizuális felderítésébe bevonni. Az ügyben többirányú ellenőrzést folytattunk – 2 tmb. beszervezése, 1 tmb. bevezetése, "K" ellenőrzés, 3/a rendszabály, útlevél figyelőztetés, operatív meghallgatások, levéltárak, irattárak anyagainak elemzése, a szovjet és lengyel ÁB szervektől kapott információk és a BM III/II-1 osztállyal párhuzamos felderítés útján. A célszemélyről beszerzett adatok elemzése alapján megállapítottuk, hogy hazánk ellen hírszerző tevékenységet nem folytat, az általa kezdeményezett "UFO"-kutatással ön magának szeretne nemzetközi tekintélyt és elismerést szerezni. Mivel az "UFO" propaganda nem ütközik törvénybe és mögötte hírszerző szerv jelenlétét nem állapítottuk meg, így a bizalmas nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntettük.” 

Comments