Tribina - Mladi su Celje, Mladi su Brod

Post date: Nov 23, 2012 11:20:32 AM

Proteklog tjedna, 19. – 21.11., posjetila nas je mala grupa prijatelja iz Celja u sastavu: Sonja Majcen (Celjski Omladinski Centar), Željko Cigler (Odjel za društvene djelatnosti grada Celja), Jakob Jakop (Celjski omladinski svet - savjet mladih i Klub studenata opčine Celje) i Primož Brvar (predsje-dnik COC). Razlog njihovog posjeta je EU projekt „Mladi su Celje, Mladi su Brod“.

Dakle, kako su Grad Slavonski Brod i Grad Celje, gradovi prijatelji prije par mjeseci se rodila ideja o projektu kojim došlo do razmjene iskustava mladih i njihovih udruga. Prvo su mladi iz Broda išli u Celje i uvjerili se kako omladinske Udruge (centri) mogu uspješno funkcionirati. A ovih dana je došao na red na uzvratnu posjetu.

Kako pri ovakvim studijskim razmjenama imate ograničen buđet (35€/osoba/dan), naši prijatelji su bili smješteni u Studentskom domu. Sam protokol smo morali stisnuti, s obzirom, na dužinu njihovog posjeta. Pokušali smo im pokazati što više turističkih „atrakcija“ našeg grada, tako da su obišli cijelu staru jezgru i muzeje.

No ono najvažnije u cijelom obilasku odvilo se u utorak 22.11. u prostorima Galerije Ružić u Tvrđavi. Tamo su održali javnu tribinu o iskorištavanju EU fondova (dakako samo su zagrebli površinu jer doka ima), predstavili su rad svoga centra i, nadam se, zagolicali nečiju maštu o nekom projektu.

Ovom prilikom htio bi se zahvaliti, od srca, svim članovima Udruge „Brlog Predstavlja“ i „Skip“ koji su nam stvarno pomogli da se Celjani osjećaju dobrodošlo, usput su i predstavili svoj rad.

Želim Vas samo podsjetiti kako projekt ne završava ovom posjetom. Iduće ljeto četvero mladih iz Broda ide u Celje na tjedan dana (i obratno) stoga ako želite iskusiti kako se to radi u Centru koji ima prolaznost 80% svojih EU projekata (samo da znate prosjek je 40ak) malo se trgnite i možda baš vi dobijete tu čast (mislim da ne moram spominjati da je put i smještaj, u najboljem hostelu u Sloveniji, besplatan!!!!).

Vedran Orešković