Održana tribina EU, što jest a što nije

Post date: Jan 22, 2012 11:15:17 PM

Udruga akademskih građana ACADEMICO u suradnji sa Europskim domom Slavonski Brod, Udrugom za demokratsko društvo (UDD) i CTR d.o.o.-om organizirala javnu tiribinu "EU - što jest, a što nije". Tribina se održala u četvrtak 19.1.2012. godine, s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu.

Prije javne rasprave održana su uvodna predavanja. O tomu što je na raspolaganju kada je u pitanju informiranje o EU, goste tribine upoznala je mr.sc. Avis Beneš. Povjesničar Petar Bašić predstavio je hrvatska iskustva u različitim oblicima, prisilnim ili pak rijetkim dobrovoljnim procesima (europskog) ujedinjavanja. O tome hoće li hrvatski građani imati više ili manje demokracije u EU, kakva joj je razina sada, je li uistinu na djelu demokratski deficit, govorio je doc. dr. Berto Šalaj. A što EU jest, a što nije: o pitanjima, dvojbama i nadama hrvatskih građana, slovio je dr. Neven Šimac. Tribinu je vodio Darko Junačko, urednik SBTV-a. Nakon uvodnih riječi slijedila je vrlo zanimljiva i dinamična javna rasprava o temama vezanim uz referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i samo moguće članstvo Hrvatske u istoj.

Ovime smo pokušali pomoći svim našim članovima i simpatizerima u odluci na referendumu na apolitičan i demokratski način. Uz to su stvorena pozitivna poznanstva za budući rad naše udruge.

Igor Nikičić

član UO Udruge