Taustatietoja

Olen omistanut kannettavan tietokoneen vuosia mutta viimeaikoina olin alkanut pohtimaan, että pelkällä kannettavalla tietokoneella en tule toimeen vaan tarvitsen myös pöytäkoneen. Kannettava tietokoneeni, TARGA Traveller 826T MT32, on palvellut minua vuosia ja nykyään se käy todella lämpöisenä jopa ollessaan "vain" idlessä, siis ilman minkäänlaista CPU kuormaa. Olin siis päättänyt että tarvitsen pöytäkoneen itselleni ja oli siis aika alkaa tutustumaan valmiisiin konepaketteihin. Koska olen "kohtalaisen" kriittinen erilaisten PC komponenttien paremmuudesta niin kävi luonnollisesti niin, että mikään valmis konepaketti ei sopinut omiin tarpeisiini, joissakin valmiissa paketeissa oli muistia liian vähän, kovalevyn pyörimisnopeus oli huono, näytönohjain oli heikohko tai jotain muuta, eli aina löytyi syitä hylätä valmis konepaketti!

Tovin tutkittuani eri konepaketteja tulin siihen tulokseen, että on parempi rakentaa kone itse, eli ostaa sellaiset komponentit jotka täyttävät omat kriteerit ja kasata sitten oma kone näistä komponenteista. Pienoinen ongelma oli kuitenkin siinä, että en ollut koskaan rakentanut omaa konetta aikaisemmin, mistä tietäisin mitkä komponentit sopivat yhteen ja entä jos kasattu kone ei sitten käynnistykään ... mitä tekisin? No kaikesta huolimatta ajattelin että koska tarvitsen uuden koneen niin kyllä sitä on ainakin yritettävä itse ensin rakentaa ja jos tulee ongelmia niin katsotaan sitten, että mistä apuja on saatavilla.

Aloin siis haalimaan komponentteja eri kaupoista mm. Verkkokauppa.com, Jimm's PC Store, Bulldog NetStore, Tietoasema sekä muualtakin ja etsin komponentteja jotka sopisivat omiin tarpeisiini, en siis ollut rakentamassa mitään supertehokasta numeronmurskainta vaan omiin tarpeisiini sopivaa konetta. Suurin ongelma komponenttien haalimisessa oli niiden paljous sekä sopivan valitseminen itselle. Useiden kuukausien MuroBBS forumin lukemisen jälkeen aloin pikkuhiljaa löytämään sopivia komponentteja ja kone alkoi olemaan komponenttien osalta valmis. Vaikka komponenttien etsiminen oli pitkä prosessi en missään vaiheessa vaivautunut esittämään kysymyksiä MuroBBS foorumilla, syy oli siinä että pienen etsinnän jälkeen löytyi valmis vastaus, joko MuroBBS foorumilta tai sitten muilta sivuilta.

Projektin alkuvaiheessa olin jo lyönyt lukkoon sen tosiasian, että natiivia Windows asennusta tämä kone ei tule koskaan näkemään! Ensiksikin miksi maksaa käyttöjärjestelmästä kun ilmainen, virusvapaa vaihtoehto on tarjolla (Linux) ja mielestäni Microsoft Windows OS:n hinnoittelupolitiikka on aivan käsittämätön! Koska minulla on useita Windowsissa toimivia, ehkä hieman eksoottisiakin laitteita joita olen käyttänyt kannettavalla tietokoneellani, olin päättänyt että pöytäkoneen tulee tukea virtualisointia. Olin jo alusta alkaen päättänyt että AMD:n prosessorit ovat budjetiltaan parempia minulle verrattuna Intelin prosesoreihin, joten prosessorista tulee löytyä AMD-V joka on siis AMD:n virtualisointiratkaisu. Virtualisoinnin avulla voisin siis käyttää näitä ulkoisia Windows-only laitteita ja rautatason virtualisointi (CPU:ssa) mahdollistaisi näiden ohjelmien juohevan käytön Linuxista käsin.

Näistä lähtökohdista syntyi Ubuntu Linux Projekti! Projektin tarkoituksena on saada Ubuntu Linux toimimaan itse rakentamassani koneessa mahdollisimman juohevasti, koneen kuvaus sekä komponentteihin (lähinnä niiden käyttöönottoon) liittyvät ongelmat sekä ratkaisut löytyvät sivupalkista kunkin otsikon alta.Palautetta voit antaa sähköpostilla osoitteeseen:
tomi <dot> parviainen <at> gmail <dot> com