Spotlite


Spotlite is een zeer goede vervanger van het het ziele gegane OpenFTD. Spotlite is net als OpenFTD een usenet reader. Het is een lichtgewicht programma en snelle Spotnet-client. Installeren van Spotlite gaat zeer eenvoudig maar het vergt wel dat er een extra PPA toegevoegd moet worden vanwege ontbrekende bestanden die niet te vinden zijn in Ubuntu maar wel in Kubuntu.


Kubuntu PPA.
Om Spotlite goed werkende te krijgen dient de Kubuntu Backport PPA toegevoegd te worden aan de softwarebronnen. Het ontbrekende package waar Spotlite om vraagt tijdens het installeren is libqtwebkit4. Deze is alleen te vinden in de Backports van Kubuntu. Om de PPA toe te voegen dient men het volgende te doen:

- Ga naar Systeem > Beheer > Softwarebronnen
- Klik op tabblad Overige software
- Klik op Toevoegen
- In het scherm wat dan getoond wordt voeg in het veld APT-regel:
deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu lucid main
- Klik op de knop Bron toevoegen
- Kli op Sluiten en vervolgens op Herladen

Vanaf nu zal de Backports packages voor Kubuntu beschikbaar zijn in Ubuntu. Ga nu naar Systeem > Beheer > Synaptic pakketbeheer en zoek naar libqtwebkit4. Selecteer deze pakket voor installatie en ga akkoord met de voorgestelde dependencies. Klik daarna op Toepassen om de installatie uit te voeren.

Waarschuwing.
Het gebruik van de Kubuntu PPA onder Ubuntu heeft een nadelig effect op KDE gerelateerde programma's zoals K3B. Indien er gebruik gemaakt wordt van K3B dan dient alle packages ge-update te worden.

Downloaden van Spotlite.
Spotlite is rechtstreeks te downloaden vanaf de website, het wordt gedownload als een .zip bestand. Klik hier om het downloaden te starten. Sla het bestand op in de Download folder in je home map => /home/{username}/Download. Het bestand dient daarna uitgepakt te worden, rechtsklik op het bestand en selecteer Hier uitpakken. Nadat het bestand uitgepakt is staat er een nieuwe folder in de Downlaod map, genaamd: SpotLite(v1p5)UbuntuMaverick (let op, tussen de haakjes staat de huidige versie: v1.05). In deze folder staan 2 bestanden: spotlite-amd64.deb (voor 64-bit cpu's) en spotlite-i386.deb (voor 32-bit cpu's).

Installatie.
Door te dubbelklikken op 1 van de 2 bestanden wordt GDebi Pakketinstallatie opgestart. Klik op de knop Pakket installeren om de installatieprocedure te starten. Indien er dependencies ontbreken, dan wordt dit ook getoond in Gdebi. Sluit GDebi af en installeer de eventuele ontbrekende pakketten via Synaptic en start de installatieprocedure opnieuw op door nogmaals te dubbelklikken op het .deb bestand.

Na de installatie zal Spotlite verschijnen onder: Toepassingen > Internet > Spotlite.