Moonlight


Moonlight is een open-source vervanger van Microsoft Silverlight voor Unix-systemen. Met Moonlight is het mogelijk om video's, toepassingen en inhoud op websites die gemaakt zijn voor Silverlight te tonen op Linux systemen. Moonlight is een plug-in die gratis gebruikt mag worden.


Moonlight kan vanaf deze website geïnstalleerd worden. Let er wel op dat er een juiste keuze gemaakt moet worden voor 32bit of 64bit systeem. Volg ook de instructie die gegeven wordt op de website onder Installation. De plug-in wordt onder Firefox geïnstalleerd net als ieder andere add-on. De website meld dat het gaat om versie 2.0, maar na installatie zal blijken dat het om versie 2.3 gaat, de allerlaatste versie.Moonlight-plugin-mozilla

Indien er gebruikt wordt van een Ubuntu versie tot en met 10.04 Lucid Lynx, dan is het aan te beleven om niet de versie te installeren die in Synaptic pakketbeheer staat. De versie die in synaptic is te vinden is een verouderde versie dan die te verkrijgen is op de site van Moonlight. Indien er in Ubuntu versie 10.04 of ouder deze plug-in geselecteerd wordt voor installatie worden er 3 bestanden geinstalleerd: moonlight-plugin-mozilla, moonlight-plugin-core en libmoon.

Installeer deze niet!!

Tot aan Ubuntu 9.10 Karmic Koala stond versie 1.0 in synaptic, Ubuntu 10.04 Lucid Lynx heeft versie 2.0 in synaptic en vanaf Ubuntu versie 10.10 Maverick Meerkat is versie 3.0 beschikbaar in synaptic.

Installeer Moonlight onder Opera

Om Moonlight werkende te krijgen onder Opera volg de hieronder vermelde stappen:

- Open Firefox en ga naar deze site om versie 4.0 te installeren. Let er op dat de juiste versie, 32bit of 64bit, geselecteerd wordt.
- Na installatie van de plug-in dient firefox opnieuw opgestart te worden.
- Ga naar een site die gebruik maakt van Microsoft Silverlight, bijvoorbeeld http://beta.uitzendinggemist.nl/ om de codecs te installeren.
- Open nu Opera om de paden naar de plug-in toe te voegen bij de voorkeuren.
- Ga naar Extra > Voorkeuren > Geavanceerd > Inhoud > Plug-in-Opties > Pad wijzigen > Toevoegen
- Voeg de volgende paden toe:
    - /.mozilla/plugins/moonlight
    - /.mozilla/firefox/xx.default/extensions/moonlight@novell.com/plugins
- Herstart Opera

De Moonlight plug-in dient nu te werken onder de webbrowser Opera.