Wat is Kubuntu?Kubuntu
is een Linux-distributie. Laat het woord 'Linux' u alstublieft niet afschrikken, want Linux is niet meer zo erg als tien jaar geleden. Vooral Ubuntu, Kubuntu en Xubuntu winnen het als het op gebruiksvriendelijkheid aan komt.

Kubuntu maakt gebruik van KDE. KDE is een werkomgeving, gewoon met een vertrouwde taakbalk onderin en een soort Start-menu met daarboven een bureaublad. Kubuntu hanteert een simpele strategie: het combineren van een mooi uiterlijk met gebruiksvriendelijkheid. Vooral dat laatste punt staat erg hoog in het vaandel bij Kubuntu.

Noot: de titelbalk ontbreekt op mijn screenshots (de balk met kruisje e.d.), maar deze is wel gewoon aanwezig.

Het standaard bureaublad van Kubuntu met een paar programma's open (dit screenshot is afkomstig van kde.nl, dus niet van mij):


Webbrowsen met de stabiele en snelle webbrowser Konqueror:


Chatten op MSN met KMess (KMess is niet standaard, maar kan heel simpel geïnstalleerd worden via Softwarebeheer; zie hieronder):


Kubuntu is makkelijk te beheren via Systeeminstellingen, 1 simpel beheerscherm:


Software kunt u met een paar muisklikken installeren vanuit Softwarebeheer, te vinden in Systeeminstellingen:Heb ik u nu warm gemaakt om Kubuntu eens te proberen? Dan kunt u hem downloaden van de officiële website
Het beste is om voor Kubuntu 11.10 te gaan. Dit is de allernieuwste versie en is stukken verbeterd t.o.v. van voorgaande versies.
Wilt u liever 3 jaar lang geen omkijken hebben naar upgrades? Kies dan voor Kubuntu 10.04; deze wordt 3 jaar lang ondersteunt. Echter heeft u dan niet de allernieuwste software en verbeteringen.
Voor een stap voor stap-handleiding aangaande het installeren van Kubuntu kunt u hier kijken: Kubuntu: installeren

Wat is het verschil?
Kubuntu 10.04 is een zogeheten LTS-uitgave. LTS staat voor 'Long Term Support', of in het Nederlands simpelweg 'Langdurige ondersteuning'. De overige uitgaven (10.10, 11.04 en 11.10) worden slechts 18 maanden ondersteund. Deze overige uitgaven bevatten echter wel verbeteringen en nieuwere software. Kies dus voor de LTS-uitgave als u 3 jaar lang ondersteund wil zijn, maar het niet erg vind om met iets oudere software en niet de nieuwste verbeteringen te zitten (verbeteringen als in gebruiksvriendelijkheid e.d.; veiligheidsupdates enzo worden wel doorgevoerd in de LTS 10.04).

Mocht u problemen of vragen hebben met het installeren van Kubuntu, beeldschermproblemen of wat dan ook voor problemen/vragen, dan kunt u op het Nederlandstalige Ubuntu-forum terecht. Hier wordt u snel en goed geholpen, waar u ook mee zit. Ook is het er erg gezellig in het Offtopic-gedeelte! Het Nederlandstalige Ubuntu-forum vindt u hier: Ubuntu-NL Forum