Kubuntu: installeren

Geschikt voor versie: 10.04 LTS

Noot: indien u Kubuntu 11.04, 11.10 of 12.04 wenst te installeren, kunt u eveneens deze stappen volgen. Echter, de installatiewizard heeft sinds 10.10 een andere volgorde gekregen. Dus alle stappen zitten in vergelijking met dit artikel een beetje anders, maar in principe zou het met dit artikel toch moeten lukken. Een artikel over 10.10 en 11.04 installeren is in de maak.

Voorbereiding
Alleereerst is het aan te raden een back-up (reservekopie, red.) te maken van uw belangrijke bestanden, zoals foto's, documenten, muziek, enzovoorts. In de meeste gevallen verloopt het installeren probleemloos, maar voor de zekerheid is het aan te raden tóch even een back-up te maken.

Zorg dat u een kopie van Kubuntu 10.04 LTS op CD/DVD of USB-stick hebt. U kunt deze verkrijgen van de website van Kubuntu: http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download -verwijzing naar het branden hier- 
Indien u een computer heeft van minder dan 2 jaar oud, kies dan voor de 64-bits versie, omdat deze moderner en is een aantal gevallen ook sneller is dan de 32-bits versie. Indien u zeker weet dat u alleen maar 32-bits kunt draaien of u heeft een computer van ouder dan 2 jaar, kies alleen dan de 32-bits versie.
Zorg bij voorkeur voor een bedrade internetaansluiting zodat direct de laatste wijzigingen aangebracht kunnen worden ongeacht of uw draadloze netwerkkaart ondersteund wordt door Kubuntu of niet.
Leg de Kubuntu CD/DVD in de speler of steek uw USB-stick in een USB-poort en herstart uw computer. Nu zou het startscherm van Kubuntu moeten verschijnen, waarin u de taal kunt selecteren om Kubuntu uit te proberen of te installeren. 
Noot: Indien uw computer niet van de CD/USB-stick opstart, moet u uw CD-ROM-station of USB-stick (soms: externe media) vóór de harde schijf instellen in de opstartvolgorde van uw computer. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

Op fouten controleren
Kies de taal die u wilt. In dit geval gaan we uit van Nederlands. 
Controleer eerst de CD/USB-stick op fouten. Druk op de spatiebalk tijdens het opstarten voor het volgende menu:

Indien de CD/USB-stick fouten bevat, probeer het dan overnieuw op de USB-stick te zetten of op de CD-ROM te branden.
Indien alles in orde is, start dan opnieuw op (dit wordt aangegeven na de controle) en kies wederom voor Nederlands.


Uitproberen zonder te installeren
Kies nu Kubuntu uitproberen zonder te installeren om Kubuntu te proberen en vast te stellen of de belangrijkste hardware werkt.
Dubbelklik vervolgens op Install Kubuntu 10.04Locatie
Vóór de installatie kunt u uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is; dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Klik daarna op VooruitToetsenbord
De volgende stap is het selecteren van uw toetsenbordindeling; de standaardkeuze is gebaseerd op de taal die u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling USA - International (with dead keys). Voor België is dit de indeling Belgium

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk dan op Vooruit


Schijfruimte
U kunt er voor kiezen om de gehele schijf voor Kubuntu te gebruiken. Als er al een besturingssysteem (bijv. Windows) aanwezig is, zal de installatieprocedure voorstellen deze naast elkaar te installeren. En als er onvoldoende vrije ruimte beschikbaar is om Kubuntu te installeren, zal worden voorgesteld om een bestaande partitie te verkleinen.
Indien beschikbaar, kan met de schuifbalk onderin worden ingesteld hoeveel ruimte voor Kubuntu vrijgemaakt moet worden. Het absolute minimum is 4 GB, maar voor een normaal werkend systeem is minimaal 8GB nodig.

Als de instellingen juist zijn, klik dan op Vooruit.


Profiel
Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet; u zult dit later nog nodig hebben! 
Indien u de enige gebruiker van de computer bent, kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten. 

Er kan ook gekozen worden om de Persoonlijke map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van uw gekozen wachtwoord. Het is doorgaans niet aan te raden om uw Persoonlijke map te versleutelen, tenzij u specifieke redenen hiervoor heeft. 

Als u alle gegevens hebt ingegeven, klik dan op Vooruit.Windows-gegevens overzetten
Als er een Windows-installatie wordt gevonden, kan op het volgende scherm worden aangegeven van welke Windows-gebruikers gegevens overgezet moeten worden. Selecteer de gebruikersaccounts die u wilt importeren en klik voor de laatste maal op Vooruit.

Bevestiging
U krijgt een laatste overzicht. Indien u akkoord gaat, klik dan rechtsonderaan op Installeren om de installatie te starten. 
Noot: Klik op Geavanceerd als de computer meerdere schijven heeft en niet opstart van de 1e schijf. Kies een andere schijf voor de opstartlader (Grub 2). 

Het systeem wordt nu geïnstalleerd. De lengte van het proces hangt af van de snelheid van uw computer. Reken op een moderne machine op ongeveer een 10-30 min. Ondertussen zal enige informatie over Kubuntu en geïnstalleerde programma's worden getoond. Als u die doorleest, krijgt u een introductie op Kubuntu. 

Herstart uw computer
U wordt verwittigd als de installatie afgerond is. Kies voor Nu herstarten om de computer opnieuw op te starten. 


Haal de CD uit de lade of de USB-stick uit uw USB-poort als daarom gevraagd wordt en druk daarna op Enter. Nu herstart het systeem en kunt u kiezen om Kubuntu op te starten (of Kubuntu start automatisch indien u geen andere besturingssystemen op uw computer hebt).

Gefeliciteerd, u hebt nu Kubuntu geïnstalleerd op uw computer!
Na de installatie kunt u hier verdergaan om uw systeem helemaal af te werken: Kubuntu: na het installeren