Harjoitusvälineet
Miekat & suojavälineet

Tällä sivulla on nähtävissä joitakin varusteita ja hienoa käsityötaitoa, jota on saatavilla Turussa. Samalla on tarkoitus antaa ihmisille käsitys siitä millaisilla välineillä harjoittelemme etenkin, mikäli harkitset miekan ostamista ja/tai ottelusuojusten hankkimista. Jos olet THMS:n jäsen ja haluaisit näyttää tällä sivulla millaisia varusteita sinulla jo on, lähetä minulle sähköpostia (snowcelt[at]gmail.com) niin laitan ne sivulle puolestasi.


 
Miekat

 Pitkä miekat

 Valmistaja: Pavel Moc

 Mallin nimi: Dürer

Tämä pitkämiekka perustuu 1400-luvun saksalaiseen suunnitteluun. Se painaa noin 1.5 kg ja on teroittamaton. Siinä on erityisen pitkät kaarevat väistimet ja timantin mallinen ponsi. Terän malli on niin ikään timantin muotoinen.

 

Valmistaja: Pavel Moc

 Mallin nimi: Violet


Tässä miekassa on pidempi kahva kuin Dürer-mallissa ja väistimet ovat suorat, koristeella ja pyöristetyillä päillä. Ponsi on ovaalin muotoinen. Terän painopiste on lähempänä kahvaa, joka tekee terästä vähemmän raskaan ja ”nopeamman”. Terä on timantin muotoinen. Tämä malli painaa noin 1.5 kg.

 

 Valmistaja: Lutel 

Malli:  15010

 Kokonaispituus 119 cm

Kahvan pituus 33.5 cm

Väistimien pituus 26 cm

Terän pituus 94 cm

Paino 1.5 kg

Terän painopiste (POB): 13 cm väistimistä terän kärkeä kohti.

Tässä aseessa on S-muotoinen väistin, erittäin koristeltu ponsi ja miekan mukana tulee punainen huotra. Miekassa on yhtenäinen ”veriura”, joka ulottuu suunnilleen terän puoleen väliin. Kahva on valmistettu punaisesta nahasta ja puusta, jonka alapuolelta kahva on kiedottu metallipunoksella. Lutelin terien yksi erityispiirre on, että ne soivat, kun niihin iskee! Huolimatta miekan ponnen epätavallisesta spiraalin omaisesta rakenteesta, se sopii hyvin käteen ”lukiten” takimmaisen käden paikalleen estäen otteen lipeämisen. Ponsi on ruuvattu paikalleen.


 

Huom! Miekka toimitetaan erittäin terävällä kärjellä varustettuna, joten se täytyy pyöristää ennen kuin miekkaa voi käyttää harjoitustunnilla.


 

Yhden käden miekat

 Valmistaja: Jan Motycka (Sword-Gur)

 Malli: Norman sword (ylhäällä/vasemmalla) 

 Valmistaja: Hanwei swords (alhaalla/oikealla) 

 Tämä ase (ylhäällä/vasemmalla) on malliltaan 1200-luvulta peräisin oleva yhden käden miekka, jossa on mantelin muotoinen ponsi. Siinä on ”veriura”, joka kattaa lähes koko terän pituuden. Miekka alhaalla/oikealla on Practical Hanwei – yhden käden miekka. Se on kevyempi kuin edellä esitelty malli ja siinä on koko terän pituudelta kaksinkertainen ”veriura”. Miekassa on typistetty ympyrän mallinen ponsi.


 

Tikari

Tämä on vain yksi esimerkki rondel-tikarista. Nimitys tulee pyöreistä levyistä kahvan molemmin puolin. Tässä tapauksessa levyt ovat tähden muotoisia ja tehty pronssista. Vaikka tässä nimenomaisessa mallissa terä on leikkaava, rodel-tikarit olivat usein sivulta tylsiä. Niissä oli kuitenkin terävä kärki ollen enemmänkin pisto- kuin viiltoaseita.


 

Haarniskat

 Gambeson-vartalosuojus

Tämä on pellavainen reiden puoliväliin ulottuva gambeson, joka on ostettu Ruotsista Sword Fish –tapahtumasta Göteborista vuonna 2008. Tässä on linkki valmistajan sivustolle:

http://www.nidingbane.se/shop/


 

Gorget-kaulasuojus
 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksinkertainen, mutta tyylikäs käsintehty nahkainen kaulasuojus, jonka on valmistanut THMS:n jäsen Emil Lindfors. Nahka on kovetettu mehiläisvahalla värjäyksen jälkeen.

 Kuva ylhäältä: pitkänomainen rintalappu on etuosassa.

Kuva takaa: gorget on mahdollista säätää sekä solki- että tarranauhakiinnityksellä.

 Spaulder-olkasuojukset
 

 


 

Kupurakilpi

 


 

Myös tämän on tehnyt Marko Saari. Kevyt teräskilpi on läpimitaltaan noin 25 cm kulmitetulla reunuksella.