Sunay Calikov


Sunay Chalukov - L...

Сунай Чалъков превзема Пирин фолк с песен

Светла Йорданова

Певецът Сунай Чалъков е поканен сред звездите на фестивала Пирин фолк в Банско, който ще се проведе на втори декември. Той специално подготви за феста песента "Ти нагоре, аз надолу" по текст на Евтим Евтимов, аранжимент на Пламен Велинов и музика на Тончо Русев. След това на 9-и декември в зала №1 на НДК е заключителният концерт и връчването на наградите.
  Сунай отскоро е сред звездите на Сънни мюзик. От ДПС са големи почитатели на новия етно албум "Лейлим лей", който излезе преди броени дни на пазара и е изцяло с хитови турски песни, изпълнени от певеца.
  Всичките 34 депутати от ДПС в Парламента, начело с лидера Ахмед Доган, са почитатели на мелодичния глас на изпълнителя и са си взели албума му.
  "Бих станал депутат, за да мога да бъда мост между всички малцинства. Благодаря на ДПС, затова, че ми помогнаха за албума. Радвам се, че и много българи си го купуват", заяви Сунай, който е български турчин. Той е и солист към ансамбъла на Българската армия.
  Изпълнителят поддържа форма с йога, а чрез вълшебните асани успял да отслабне с 14 кг. за 55 дена. Той сподели, че трудностите в живота успява да пребори с песен.

music>

erogance>eu,

01.12.2006

 

Сунай Чалъков

Певецът Сунай Чалъков е вече в каталога с изпълнителите на "Сънни мюзик". Той се завръща на музикалната сцена с нов албум на турски език -"Лейлим Лей". Сунай е изпял по невероятно чувствен начин 10 от най-популярните и харесвани турски парчета в България. След попзвученето в началото на кариерата си, певецът вече залага на етно и попфолк.
"Сега търся нещо друго - по-различни песни, вкусовете се промениха. Новият попфолк в момента е добър. Отдавна исках да направя турски албум и благодарение на фондация Либерална интеграция, Алкомет (Шумен) и "Сънни" сега успях", признателен е синеокият хубавец.

Песните в албумът, който излиза до броени дни, са любовни, като има дори такава за тъщите. "Бир елманън яръсъ", "Сен гелмез олдун" и "Бен курбан" ще ви накарат да запеете и вие. Заглавната песен, която е част от турски филм, ще има и български вариант. Клипът към нея, дело на Ники Нанков също е много ефектен. Сниман е на Врачанските скали, където Сунай едва не настъпва една пепелянка и с писъци побягва. Там се е научил да се катери почти като професионалист.
В "Лейлим Лей" се разказва за един млад човек, който от години не се е прибирал в родният си край, където е оставил спомените и любимата си и след като си пристига, за негово щастие я намира. Признава, че би записал дует с гласовитата си колежка Софи Маринова, както и с Джан Север. От година и половина пее в Ансамбълът на армията. През септември Сунай ще участва в Пирин фолк Банско с песента на Тончо Русев "Ти нагоре, аз надолу".
Той си пробва късметът в Турция през 2000 година, но разбира че там трябва да имаш минимум 100 000 евро за да можеш да издадеш продукт, а композиторите взимат по 15 хил. евро за песен.
Сунай като бивш вратар от "Дунав" Русе и "Локомотив" избира сцената също като Хулио Игласиас, макар че има медали от футболни първенства. На Световното сега признава, че викал за Бразилия.
През 1997 година на фестивал в Румъния, той се запознава с Кристина Агилера, тогава 16-годишна, но смята че у нас тогава имало момичета, които пеели също толкова хубаво. Сега изпълнителят е заменил футболът с йога и става всяка сутрин в ранни зори за да прави асани и дихателни упражнения. От менюто си е изключил месото и яйцата, а всеки понеделник -гладува. "В началото с йога отслабнах 14 килограма на 55-ия ден от заниманията. Препоръчвам сега лятото хората да хапват повече покълнало жито, плодове, ядки, ориз и салати".
Снимки Личен архив от клипа на заглавната песен на албума "Лейлим Лей", сниман от Ники Нанков на Врачанските скали
На общата снимка е с Кристина Агилера на фестивал в Румъния през 1997 година.

mp3-bg>com,24.07.2006

Галя Дочева

Сунай Чалъков е роден в крайдунавския град Русе през 1973 година. В началото изявите му са любителски – на различни ученически форуми и летувания. Голямата му мечта е футболът и той се занимава с това до завършване на средното си образование. През 1993 г. Сунай Чалъков прави своя дебют в БНР, а малко по–късно и в телевизията. Оттогава започва професионално да се занимава с поп музика. Следват участия в български и международни фестивали, където печели различни отличия. През 2000 г. издава първия си албум “Карма карашик”, което означава пълна бъркотия, смесица. В него Сунай включва свои любими песни – български, турски, италиански, английски.
Наред с българската поп музика, Сунай Чалъков не забравя и турската песен. Работи като певец в Турция, благодарение на което трупа опит. Преди шест месеца излезе неговия втори албум “Лейлим лей” с турски песни. Според Сунай Чалъков тези песни са в стил “фентази арабеск” – един от най–популярните музикални стилове в Турция.
“Повечето хора в България, а и в Турция харесват точно този стил музика, казва Сунай Чалъков. Тя е по–хубава и като текстове, и като аранжименти. Песните от този стил въздействат върху хората, докато поп-музиката, която правят Таркан и Сандал се харесва от по-малък кръг почитатели. Много съм пътувал и продължавам да пътувам из България и забелязвам, че хората харесват по-старите песни. Затова реших да направя албум именно с такива песни – отпреди 20-30 години. Те са с нов аранжимент, но е запазено оригиналното им звучене. За щастие намерих много добър аранжьор в лицето на Шаахин. “
bnr>bg,05.03.2007

Сунай Чалъков:

"Нека всеки намери

своето място в живота"

Габриела Руменова
Чаровният 27-годишен певец Сунай Чалъков разказва за себе си, че от малък е всестранно развита личност - играе народни танци, свири на кларинет, тренира лека атлетика и дори е бил вратар на националния отбор по футбол. Накрая обаче се уверява, че неговото призвание е музиката. През 1993г. дебютира на голамата сцена с песента "Чудак" на Георги Христов в предаването "Хит купон" на Христина Белчева. В същото предаване за рубриката "Търся звезди" Сунай прави своя първи запис (15 декември 1993г.) Първото му телевизионно участие е в шоу-спектакъла на Бисер Киров през 1995г. Участва на "Златният Орфей+" през 1996г. и печели Втора награда в раздела за млади изпълнители. Има множество успешни международни участия. На българския музикален пазар вече е дебютният албум на певеца - "Карма карашък" или "Пълна бъркотия". А клипът на пилотното парче в него - "Доброто старо време", очаква своята премиера по музикалните канали. Албумът включва десет авторски песни и е уникална смесица от различни стилове и езици.
.
- Кое е първо - обичта ти към музиката или към любимия певец Георги Христов?
- Първо е обичта към музиката, а когато през 1986г. излезе първият албум на Георги Христов, започнах да слушам и да пея само негови песни години наред. Но след участията ми в "Хит купон" и "Хит минус едно" започнах вече да търся себе си и продължавам да го правя.
- Известно е, че Георги Христов е страхотен перфекционист и е много взискателен. Как възприема той твоето изпълнение на негови песни?
- Той ме поздрави по радиото веднъж, когато изпълнявах една негова песен. Като ме чу, се трогна, но ми пожела да не го имитирам, а да намеря себе си.
- Подготвяш албума "Карма карашък" година и половина? Как направи селекцията между 30 песни, които си изпял през тези 7 години професионална дейност?
- Тези песни, които отпаднаха, са типично естрадни. Днес хората почти не слушат такива. Останаха по-съвременните. А и аз съм млад човек - трябва да търся новото!
- На кого би благодарил в този момент, когато държиш в ръце дебютния си албум, даваш своята първа пресконференция и се радваш на медиен интерес?
- Най-вече на Димитър Гетов и Христина Белчева. Те са моите откриватели за музиката.
- Този албум е вече факт! А сега накъде?
- Сега навън. За няколко месеца ще замина за Турция. Хем да си почина от този маратон. После ще се върна, за да се порадвам на шума около албума, защото смятам, че го заслужавам! /на лицето му се появява закачлива усмивка/
- Твоето пожелание към нашите читатели?
- Пожелавам ви да откриете какво точно искате в живота, с какво желаете да се занимавате. Да не се лутате, а да намерите своето призвание. Нека всеки намери своето място в живота.
в. Полет

Сунай Чалъков се бори за награда на "Пирин фолк"-Банско

Sunny Music

Гласовитият певец Сунай Чалъков участва в борбата за разпределението на наградите на галаконцерта на международния фестивал Пирин фолк - Банско на 14 януари от 18 часа в зала №1 на НДК. Сунай, наред с Райко Кирилов, Йорданка Ваджийска, Иван Гоцев ще бъдат сред изпълнители, които си оспорват първите три места. Концертът, за определяне на победителите, събира звездите след конкурса, който се проведе през септември. Той трябваше да се проведе през декември, но бе отложен, заради трагедията край гр. Бяла.
  Сунай Чалъков ще участва с песента "Ти нагоре, аз надолу", по музика на Тончо Русев. Тя е сред песните, селектирани от журито за финала. Роденият в Русе български турчин наскоро издаде албум с хитови турски песни "Лейлим лей" под шапката на Сънни мюзик. Депутатите от ДПС винаги са подкрепяли всяко начинание на талантливия изпълнител. В момента Сунай има желание да издаде продукта и на български.

music>

erogance>eu,

10.01.2007