Sevdа Sismanova


Рубриката:

"На четири очи"

(15-та страница)

вестник "Уикенд",22-28 септември 2007 г.

Севда Шишманова:"Не изпитвам вина,че Любо Начев се самоуби!

Първолета Петкова

Изчезналата от екрана някогашна знаменита репортерка на БНТ Севда Шишманова се е сдобила неотдавна с тапия за второ висше,научи "Уикенд".Журналистката завършила режисура за документално кино в НАТФИЗ.Изкарала и опреснителен курс по турски.Севда е от турски произход,но покрай дългогодишния си престой в София забравила майчиния си език и решила да си го припомни.

45-годишната Шишманова е издънка на заможен разградски род.

Спряганият за любовник на Севда скандален банкер Иван Миронов.

Севда принуди Виденовия вътрешен министър Любомир Начев да подаде оставка,след като го засне да пирува с Калканджиева и други манекенки.По същотото време в "Люлин"лежаха убити трима полицаи.

   Шишманова продължава да се труди в БНТ,но работата и днес не е да прави репортажи.45-годишната дама е в Управителния съвет на медията и дните и преминават предимно в заседания.Съществуват подозрения.че мястото и в тв ръководството е било уредено от ДПС.

   Севда спокойно може да си позволи и да не работи,защото е издънка на заможно семейство,твърдят запознати.Баща и Сали Хакъев Шишманов е чорбаджия на една от най-големите хлебопроизводителни фирми у нас."М..н 97"зарежда с продукцията си цяла Североизточна България.На предишните местни избори таткото на журналистката бе спряган и като евентуален кандидат-кмет на Разград.

   "Баща ми е човекът,на когото най-много се доверявам и който е най-големият ми консултант.Години наред той се е занимавал с теория на политиката,добър познавач е на Турция,на Изтока.Силен и мъдър човек.Приземява ме и е моят личен цензор",казвала е за родителя си Севда.Възможно е някой ден тя да поеме мащабния семеен бизнес.

   Хората винаги са се чудели как със скромната си журналистическа заплата Шишманова успява да поддържа висок жизнен стандарт.Удивлявали са се от скъпите и спортни коли,от луксозните и апартамент и тоалети.Имало е дори съмнения,че парите и идват от проспериращ любовник.

   А баш "спонсорът" всъщност бил Сали Шишманов.С производство и търговия на хляб той се захванал още през 90-те.

   Сред мъжете ,които най-упоритите слухове спрягаха за любовници на Севда,бе скандалният банкер Иван Миронов.След като бе обявен за "баща" на кредитните ни милионери,той стана изгнаник в Америка.После ексшефът на "Балканбанк"бе арестуан в Македония и върнат у нас.На родна почва му бе спретнат шумен процес.

   Докато Миронов все още се подвизаваше в САЩ,Шишманова прекарваше бая време в страната на неограничените възможности.През 2000 година началничката на новините в националната телевизия Мирослава Нейнска яизпрати на най-дългата командировка в историята на БНТ.За месец и половина топрепортерката имаше задачата да отрази тамошните президентски избори."Защо се харчат луди държавни пари,като за тази работа си има СNN?",недоумяваха някои.Те не си даваха сметка,че Нейнска и Шишманова са стари дружки.

   Случваше се самата Шишманова да загатва в свои интервюта за страстта си по тайнствен мъж,на чието описание отговаряшеи финансистът изгнаник Миронов.

   "Връзката ни се задълбочи,откакто този човек вече 4 години не живее в България.Преди това нямах представа,че толкова много ще се мислим един друг.В тези 4 години много пътувах служебно и можехме да се виждаме често.Обичам го,а и той ме обича",сподели Шишманова в дамско списание през 2002-а.

   Тя е признавала и за две други свои любови.Първата била със словенец-търговски представител у нас.Втората-с по-възрастен колега.Него го зарязала,защото я карал да остави професията си и да домакинства.

   Някогашната топрепортерка на БНТ е родена през 1962-а в Разград,пише в личната и карта.Журналистическата си кариера тя стартира още като студентка в СУ "Климент Охридски".Беше 1985-а или 1986-а,когато Сашо Авджиев ме заведе да стажувам в младежката редакция на радиото.Минах през абсолютно всички нива-от това да вдигам телефона до водеща на предавания",връща лентата назад заможната дама.

   В националната телевизия Севда отивана щат в началото на 90-те години на миналия век по покана на Асен Агов и Статул Карабашев.

   На "Сан Стефано"29 и поверяват два от най-трудните (за времето си) ресора-Министерски съвет и Президенството.Работата си върши в мъка,защото се натъква на страховита цензура."При Виденов и Беров директно се вземаха касети и се казваше:"Това няма да се пуска",разправя тя.С цензура Шишманова се сблъсквала и при уж демократа д-р Желю Желев.От канцеларията на бившия държавен глава и заповядвали:"Президентът-в 30 секунди!"

   Заради тормоза на властите родената в Разград репортерка обмисляла да напусне теевизията."И точно когато най-много ми се щеше да си хвърля оставката,дойде случаят с Любомир Начев".Става дума за хитовия телевизионен материал,в който Севда засне вътрешния министър в кабинета "Виденов" да пирува с манекенки и миски на "Визаж".Мустакатият бос на МВР се веселеше в нежната компания на Жени Калканджиева,докато в столичния жк"Люлин" лежаха неизстналите трупове на трима убити полицаи.След излъчването на репортажа Начев подаде оставка.

   Оттам нататък бившият министър тръгва надолу.От БСП го изключват от партията и той е принуден да се върне в родния си град.После го заряза и жена му.Преди година Любомир Начев се самоуби.

   Интриганти от телевизиятасе опитали да вменят вина у Севда Шишманова за тъжния край на някогашния министър.В деня на самоубийството му в коридорите я срещнала колежка и казала:"Сигурно си доволна".

   Севда пояснява,че в чисто човешки план дълбоко съжалява за трагедията на Начев.Тя не чувства каквато и да било вина,въпреки че след 1996 г.му се преобърна."От тогава са минали 10 години.А и нищо не съм си измислила-просто показах това,коетосе случи-еди пиян министър по време на житейска трагедия в министерството му",отсича Шишманова.

в."Уикенд",22-28 септември 2007 г.