Protection


 

Съветник на европейския съд защити личните данни на хора, поддържащи сайтове за размяна на музика 

 

Телекомуникационните компании не са длъжни да дават информация за клиенти, за които се смята, че поддържат сайтове за размяна на музика за лично ползване. Това е заявил съветник на Съда на Европейските общности в сряда, цитиран от Ройтерс.
Случаят е бил повдигнат от испанска музикална и аудиовизуална асоциация срещу доставчика на телекомуникационни услуги Telefonica. Компанията е отказала да даде имената и адресите на нейните интернет клиенти, заподозрени в поддържане на нелегални сайтове за размяна на музика.
Асоциацията Promusicae иска да идентифицира клиентите на компанията, които използват програмата за размяна на файлове KaZaA, за да започне съдебно преследване срещу тях.
Според генералния адвокат на съда обаче, Джулиане Кокот, чиято роля е да съветва съдиите, това искане не е съвместимо с европейското законодателство, според което лични данни не могат да бъдат предоставяни, когато става дума за гражданско, а не за криминално деяние. В повечето случаи съдът следва съветите на генералните адвокати.

(Inform,18.07.2007)