Erol Ibrahimov

 
УикедаСтилът на Ерол Ибрахимов(вокал, бас), Росен Григоров(китара), Деян Драгиев(барабани), Александър Борисов(тромбон) и Сандо Сандов(тромпет) не е толкова лесен за описване.

Музикалният им спектър обхваща от рок до ска, малко реге до фънк с етно елементи, мелодията е винаги съпроводена от един бийт, който не ти позволява да останеш седнал. Музиката,както и самите момчета са зареденио с енергия и кара всички да танцуват. Играта на думи и забавните текстове основно засягат всекидневни истории от живота, позволявайки всеки човек да е герой от тях.


В България Уикеда са една от най-известните групи и свирят от 6 години. По време на сериозните културни промени от последните 15 години Уикеда имат значително влияние върху музиката на страната си. С тях стартира новата рок-сцена изобщо.Все пак те също така успяват да привлекат международно внимание дори зад океана(турне в САщ 2001). Те наистина са се доказали като група, която свири на живо в Унгария(фестивала на Pepsi Sziget 2000-2004), Македония(фестовала Taksirat 2002),Хърватса( Ska\Reggae\Dub фестивал 2002), Словакия 2001, Гърция 2002 и Германия( Fusion Rockzplotion, Stadtfestival 2003, Waltroper Parkfest 2004).

Не е за пропускане това, че постоянно са били на турнета в собствената си страна, и подгряваща група на Мано Чао(2002). Освен това са имали собствени успешни гигове в Прага, Будапеща и клубове в много германски градове, например Берлин, Мюнхен, Хамбург и Мюнстер през 2002. Това е първото им турне в Германия.

На родна земя те представят техните неизчерпаеми качества да забавляват на публика, която разбира текстовете на опияняващата музика. Дори да не разбитате езика Уикеда гарантират най-добрия купон. Скука става едно напълно непознато чувство.

Уикеда издават първия си албум през 1999.Той предизвиква раздвижване сред музиканти и вурналисти и разбира се сред слушателите. Албумът "Революция" започва, както заглавието обвещава една революция! Списанието "Нов Ритъм" го избира за един от 35 най-добри български албуми на всички времена, Викеда печелят награда за най-добра група и за най-добър дебют на наградите на талевизия ММ.Сингълът "А ние с Боби двамата пием кафе" се задържа в ММ топ 10 10 седмици и албума се продава в над 30 000 копия.

През 2000 Уикеда издават втория си албум "Затова защото" с 10 нови песни. Първият сингъл " Уиски с фъстъци" отново достига челните места в топ 10. на годишните награди на ММ пак печелят наградата за най-добра група и албум. Вторият албум също се продава в над 20000 копия.

Невероятно! Албум #3, една ретроспекция на работата на Уикеда, излиза през 2001 и включва 4 нови парчета. По време на турнето Уикеда в Европа ( Чехия,Германия,Унгария), у дома те издават сингъл от четвъртия си албум "Класова борба" предварително. След турнето албумът е завършен и отново се втурва в топ 10.

През лятото на 2004 излиза петият албум наречен "1618". Има някои нови балкански етно влияния. Стилът на групата пак е разнообразен и става по-твърд. През есента Уикеда правят европейско турне и представят новият си албум в Унгария, Чехия и Германия, Холандия и България.

Ще трябва да ги гледате на живо, за да разберете какво правят момчетата.

Уикеда застават зад разнообразната музика, която задоволява почти всеки вкус -затова едно посещение на техен концерт ще остане едно незабравимо преживяване!

stroeja.com