Istanbul


Istanbul

Pic:resimler.tv

decorative line

decorative line

decorative line

 География на Истанбул

   Географското положение на Истанбул се явява най-важната причина в нарастването му като световна    метрополия.Истанбул е единственият в света град,разположен на два континента.Разделя се предимно на 3 основни части:1)Историческия полуостров,разположен на юг от Халич;2)Галата-на север от Халич и 3)Новия град.Първите две части се намират в европейската страна,а третата в азиатската.В европейската част преобладават предимно търговски и промишлени предприятия,а в азиатската-жилищни комплекси.Истанбул разделящ Европа и Азия,обединяващ Черно и Мраморно море,се разполага на двата бряга на пролива Босфор.Заливът Халич (дълж. 7 км.) разделя европейската страна на две части.Месторзположението на града от хилядолетия насам му придава важно геополитическо значение.Държавите ,целящи да завладеят тези два континента ,първоначално се стремяли да вземат под контрол именно Истанбул.

   Днес за страните от Балканския полуостров и Средния изток,също и за тюркоезичните републики градът се явява важен политически и търговски център.Първоначалното название Бизантион идва от името на основателя Бизас.След като Римската империя била разделенана западна и източна,градът бил наречен Новият Рим.В резултат на благоустройствените дейности на Римския император Константин Велики,получил името Константинополис (градът на Константин).След превземането му от османците бил преименуван на Истанбул,(на гръцки означава отивам в града) и се превърнал в един от най-големите и многолюдни градове на Европа.Истанбул е с дължина 150 км. и ширина 50 км.Той заема около 7500 кв.км площ и има около 15 млн. население.В резултат на непрекъснатата миграция(около 500 000 д. за 1 г.) числеността му постоянно расте.Ежегодно в града се изграждат около 1000 нови улици и се построяват все нови и нови жилищни квартали.Числеността на населението за 1 г. се увеличава с 5 % и през всяка 12-та година два пъти.

   С други думи всеки пети гражданин на Турция живее в Истанбул.Градът,със своята природна красота и исторически си паметници,привлича всяка година около 2 млн. туристи.Истанбул е градът,в който се срещат Изтокът и Западът,Европа,Азия,ислямът и християнството;градът,в който се сливат и дружат различни култури и религии.
 
Taksim,Istanbul

 

photo:Turkofil&Gonul(2007)

   Oт гледна точка на историческите и културни ценности,Истанбул може да се сравни само с Рим.Истанбул,който векове наред бил столица на големите империи като Източен Рим,Византия,а също така и на Османската империя,при управлението на всяка една от тях се благоустройвал с величествени религиозни и архитектурни паметници,построени от най-бележити архитекти.Проливът Босфор,заливът Златен рог и Принцовите острови му придават неописуема красота.Истанбул привлича вниманието на чуждестранните туристи и със своя четирисезонен умерен климат,с оживения си нощен живот,с гостоприемните и любезни граждани,с разнообразната си и прекрасна кухня.

Музеят "Св.София"

   "Св.София",привличаща днес вниманието с изящната си архитектура,през Византийския период била най-голямото и свещено място в града.От годината на построяване (537) до превземането на Истанбул от османците,"Св.София" служила като църква.От 1453 г. до 1934 г..т.е. 481 години изпълнявала функция на мюсюлманска джамия.Закритите с мазилка Византийски мозайки,са открити при реставрациите,извършени по наредба на основателя на турската република М.К.Ататюрк.През февруари 1935 г. архитектурния шедьовър е обявен за музей.Днес той се явява един от най-посещаваните музеи на страната.
   "Св.София" е голяма правоъгълна постройка,която в историята на архитектурата заема важно място със своите куполи:един голям купол и два малки полукупола."Св.София" се явява 4-тата най-голяма църква в света след църквата :Св.Павел" в Лондон,"Св.Петър" в Рим и "Дом" в Милано.Името на църквата е свързано с един от трите християнски епитета,с които определят бога:Св.София (мъдрост),Св.Ирина (благодушие) и Св.Динамис (сила).

Водохранилището "Йеребатан"

   "Йеребатан  е второто  голямо водохранилище на Истанбул.Входът му се намира срещу музея "Св.София".Построено е  през Византийския период.

   Поради недостига на питейна вода във вътрешностите на византийските крепостни стени,водоснабдяването,в течение на няколко столетия се осъществявало от източниците на Белградските гори,разположени на 25 км.от Истанбул.

   По време на войни и обсади е била голяма вероятността от отравянето на водата,поради което още в мирно време започнало изграждането на водохранилище в града.Водохранилището "Йеребатан" е построено през 532 г. за няколко месеца.Водата през виадукта "Валента".

   "Йеребатан се е използувало до XVI в.При реставрацията ,извършена към средата на XIX в. са използувани колони от различни римски постройки.Ширината на древното водохранилище е 70 м.,а дължината 140 м.Във вътрешността и през 4 м.са разположени 336 колони.Общата площ на "Йеребатан" е 10.000 кв.м.,а височината-8 м.Може да вмести 80.000 куб.м.вода.

   Съоръжението преди се е обикаляло с лодки,а днес вървейки може да се достигне до най-крайната точка.

   Отражението на светлината и звучащата класическа музика,днес,допълват мистичната атмосфера.В последната част на водохранилището привличат внимание глави на медузи,служещи за фундамент на колоните.Една от главите е обърната обратно,а а другата-настрани.

МЪСЪР ЧАРШАСЪ (ЕГИПЕТСКИЯ ПАЗАР)

  
В пристанищния район Еминьоню,срещу Галата е разположена втората по големина чаршия в Истанбул-"Мъсър".На нейно място,през Византийския период,е имало пазар,където търгували търговците от Генуа и Венеция.Мъсър Чаршасъ е построена през 1660 г.В нея,през Османския период се продавали подправки,внесени от Египет.Оттук идва и нейното име.
   Изпълнявала финансираща функция на "Йени Джами" (Новата джамия).
   Пазарът,във форма обратно "L",съдържа купол с оловни покрития и 6 врати.В 80-те и магазина могата да се купят различни подправки и билки в пакети или чували.Продава се,също така,пастърма,сирене,конфитюр,турски локум.Тука могат да се срещнат всякакви лечебни препарати и парфюми.
   В шишенца се предлагат цветен прах и еликсир,както и приготвеният от различни подправки маджун,наречен "Султански афродизиак".По таваните стърчатвсякакви изсушени листа и корени.
   В магазините на Мъсър чаршасъ може да се намери и розово масло,произвеждано в родината на розите-Ъспарта.То се произвежда още през Османския период,произвежда се и днес.На любителите чаршията предлага всякакви цветя и животни.В Мъсър чаршасъ,както и в Капалъ чаршъ,се продават сувенири и стоки предназначени за туристи.

Йени джами

   На брега на Халич,срещу моста Галата е разположена четвъртата голяма джамия на Истанбул.Лейди Монтагу я нарича "най-красивата постройка,която е видяла през живота си".Разположената в най-оживения район джамия,е най-посещаваната в Истанбул.Първоначално е била наречена "Йени Валиде Джами",а по-късно става известна само като "Йени джами".
   Новата джамия се построила за 66 години.Строежът започнал през 1597 г. по заповед на сафие султан-жена на Селим II и майка на Мехмед III.
   Смъртта на архитекта Давуд Ага станала причина да се прекъсне строежа.Освен това,избраното място не е било много удобно за такава голяма постройка.Проблема била основата,която се пълнела с водите на злива.Тогава нивото на водата достигало до 3-метровия подиум,върху който е издигната джамията.Към тези причини могат да се добавят и земетресенията и пожарите,които също забавили строежа.Най-накрая,архитект Мустафа Ага,по наредба на Турхан султан-майка на Мехмед IV и жена на Дели Ибрахим,довършил джамията 1663 г.).
   При строежа на "Йени джами" взели участие архитектите Далгъч Ахмед Чауш и Касъм Ага.При полагането на основата,Ахмед Чауш лазил във водата,поради което е получил прякора далгъч (водолаЗ).
   Първият намаз в джамията извършили падишахът,валиде-султан,везирите и учените.На народа се раздали златни и сребърни монети."Йени джами",по проект прилича на по-ранните джамии "Шехзаде" и "Султан Ахмед".Централният купол,с височина 36 м и диаметър 17,5 м. е издигнат върху колони,наподобяващи слонови крака.От четирите страни е заобиколен от полукуполи.За разлика от останалите джамии,"Йени Джами"съдържа малки куполи в краищата.
   По този начин,джамията придобива формата на пирамида.Явява се последният образец на класическата религиозна османска архитектура с голям диаметър.
   От двете страни на фасадата се издигат две минарета с по 3 шерефета,поставени върху изящни конзоли.Парадната врата е декорирана с надпис,който пожелава на посетителите здраве,а на заслужилите-вечност.
   Цветните стъкла,украсяващи прозорците и инкрустациите от седеф се явяват шедьоври на Османското изкуство.Парадният двор е декориран с фонтан в осмоъгълна форма.Махфилът се издига върхи мраморни колони,докарани от Александрия Троас.едната от тях е известната жълта колона.
 
следва
decorative line

Блог за Истанбул
decorative line

Истанбул-европейска столица на културата през 2010 г.!
decorative line

Istanbul,my favourite city

decorative line

Nostaljik Tramvay Beyoğlu
decorative line 

АВТЕНТИЧНО ЗА МЕГАПОЛИСА ИЛИ ЕВРОПА ХАНЪМ В ЗОНАТА ЗА ГОСТОПРИЕМСТВО
decorative line

Yerebatan Sarnıcı 

Eminonu 

Желязната църква "Свети Стефан" 

Българска православна община в Истанбул 

Trafik kameralari 

istanbul.com

wikitravel 

istanbulcityguide

Virtual Istanbul 

istanbulinfolink  

decorative line

Истанбул

decorative line


Istanbul Fondation for Culture and Arts
(TR and EN language)


decorative line

Istanbul Bulletin 

decorative line

Нощен живот в Истанбул,Турция

Възможностите за развлечения и изкуства варират от джаз концерти до кючек.За предстоящите събития,прегледи и друга информация се обърнете към The Guide-надежден двумесечен булетин на английски език,в който ще намерите списъци на хотели,барове,ресторанти и събития,както и полезни сведения за Истанбул.Turkish Daily News,също на английски език,е друг ценен източник на информация както за заведенията,така и за събитията от турската и международната политика.

Нощен живот

Барове

С прекрасната си гледка към Босфора и първокласния ресторант Bebek bar (Bebek Ambassadeurs Hotel,Cevdet Pasa Cad.113,Bebek,tel.212/263-3000) привлича множество елегантно облечени хора.

Beyoglu Pub (istiklal Cad.140/17,Beyoglu,tel.212/252-3842) е в приятна градина през лятото и на закрито през зимата и привлича зрителите от близките кина и театри.

В началото на истиклал Джадеси,Cafe Gramofon (кафе Грамофон) (Tunel Meyd.3,тел.212/293-0786) през деня е кафене,а от вторник до събота вечер е джаз клуб.

Най-новата музика и пикантна азиатска храна ще намерите в Budha Bar (Kurucesme Cad.22-24,Etiler,тел.212/265-9016).

Hayal Kahvesi (Хайал Кахвеси) (Buyukparmakkapi Sok.19,Beyoglu,тел.212/224-2258) е задимено,претъпкано заведение,предпочитано най-вече от младежи,които обичат рок и блус на живо,при това с високи децибели.

Harry's Jazz Bar (Харис Джаз Бар) (Hyatt Regency Hotel,Takisla,Taksim,тел.212/225-7000) е любимо заведение на турски и чужди бизнесмени,привлечени от авангардния декор,музиката,която по-често е блус и рок,отколкото джаз,и силните коктейли.

Ирландската кръчма James Joyce (Джеймс Джойс) (Zambak Sokak 6,Istiklal Cad.,Beyoglu,тел.212/244-0241) предлага богат избор от вносна бира и алкохол,в това число "Гинес",и широк асортимент от малцово уиски.Всяка вечер има изпълнения на живо,а през почивните дни звучи ирландска музика.

orient Express Bar (Ориент Експрес Бар) (Pera Palace Hotel,Mesrutiyet Cad.98,тел.212/251-4560)носи неповторимата атмосфера на отминалия век.Тук сякаш още витаят сенките на крале,кралици и холивудски звезди,прекрачвали някога прага му.

Roxy (Рокси) (Arslanyatag Sok.9,Siraserviler,Taksim,тел.212/245-6539) е популярен бар с жизнерадостна младежка клиентела и музика на живо.Сервира хубава храна,ако огладнеете между питиетата и танците.

Ако искате да послушате нова турска музика,изберете Kehribar (Кехрибар) (Divan Hotel,Cumhuriyet Cad.2,Taksim,тел.212/231-4100),където можете да чуете на живо поп и джаз.

Zihni (Зихни),който е отворен само през лятото,е разположен на една тераса мад Босфора и предлага идилични гледки.В крад на седмицата обикновено е препълнен (Muallim naci Cad.19.Ortakoy,тел.212/258-1154).

Дискотеки

Дискотеките обикновено отварят около 22 ч. и работят до 3-4 ч. сутринта.

Club 14 (Abdulhakhamit cad.Talimhane,тел.212/256-2121) работи от 23 до 4 ч. и е доста оживен.

Първокласният Club 29 (Pasabahce Yolu,Cubuklu,тел.212/322-2829) се помещава в псевдоримска вила на азиатския бряг на Босфора и работи от средата на юни до края на септември.

havana (Fargo is merkezi,Buyujdere cad.,Esentepe,тел.212/213-0136) е предпочитана от младежите от заможни семейства.Отваря в 19 ч. за вечеря,но танците започват след 22 ч.През лятото тя се премества на Muallim Naci Caddesi (Муалим Наджи джадеси) в Оръакьой (тел.212/259-2919) и е една от най-оживените открити дискотеки в истанбул.

Switch (Суйч) (Muammer karaca Cikmazi 3,Istiklal Cad.,Beyoglu,тел.212/292-7458) е най-новият и модерен ъндърграунд-клуб,в който през почивните дни гостуват известни турски и чужди дисководещи.


Нощни клубове

Нощните клубове в Истанбул са далеч по-спокойни и цивилизовани места,отколкото може би си представяте.Програмите им включват всичко,като се започне от народни танци,фокуси и акробатика и се стигне до кючек и музика на живо.някои от номерата са чиста туристическа атракция,но независимо от това са забавни.Обикновено вечерята се сервира след 20 ч.,а програмите започват след 22 ч.Имайте предвид,че може да ви излезе доста скъпо,алед като платите напитките,храната и куверта.Добре е да направите предварителна резервация.непременно обяснете за какво отивате-дали за вечеря,за програмата или само за питие.
Хубаво е да знаете,че по Истиклал Джадеси има доста долнопробни стриптийз-барове,чиято единствена цел е да измъкнат от клиентите безумно големи суми за напитките чрез съмнителната компания,която предлагат.Туристите,които са имали неблагоразумието да влязат в подобно заведение,твърдят,че са заплашвани с физическа разправа,когато са се оплаквали от сметките,възлизащи на стотици долари.

Кула Галата (Kuledibi,тел.212/245-1160) се извисява над новия град и представлява кръгла,изцяло стъклена сграда.Обстановката напомня за хотелски бар и в менюто наистина присъстват турски блюда,но не те са преобладаващите.Фиксираните цени за вечеря и програмата са около $ 70,а за програма и питие-около $ 40.

Комфортният,реномиран Kervansaray (Кервансарай) (Cumhuriet Cad.30,тел.212/247-1630) предлага разнообразна програма,включваща кючек,турски народни танци и музика от цял свят.Предлага се богата богата турска кухня,а цените са около $ 70 за програмата и вечеря и около $ 50 за програмата и питие.

Orient House (Ориент Хауз) (Tiyatro Cad.27,eminonu,тел.212//517-3488) предлага програма с кючек и турски народни танци,както и традиционна турска кухня.цените са около $ 75 за програмата и вечеря и около $ 50 само с питие.
decorative line
 Места в Истанбул за похапване и танци

Веселин Трандов

House Café Tunel
decorative line
Едно от онези места, които имат всички основания да са безумно претенциозни и скъпи, но не са. Атмосферата е адски приятна и непринудена, звучи лаундж, джаз и лек фънки хаус. Всъщност House Café Tunel е най-любимото място за кафе или похапване на местните от квартала след собствените им домове.

Представлява стар апартамент с висок таван, a интериорът е на архитектите от Autoban (най-добрите млади дизайнери за миналата година според списание Wallpaper, виж стр. ХХ) и неведнъж е бил представян в престижни списания. Сега за храната: главният готвач е работил с кулинарните суперзвезди Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Менюто е смесица от местна и международна кухня и се мени според сезона, но в него има уникати като пица с круша, рокфор и орехи. Колкото до ментовата лимонада - няма друго място, където да я опиташ, защото рецептата е оригинална и се пази в абсолютна тайна.

Kucuk Mustafa Pasa Mahallesi, Abdulezel Pasa Caddesi, No 193, Cibali/Fatih Istanbul; www.thehousecafe.com.tr

decorative line
Dulcinea
decorative line
През деня, в Dulcinea можеш да пиеш кафе и да хапнеш нещо леко на фона на джаз и фюжън джаз. От 8 до 11 часа вечерта ти сервират изискана вечеря, докато слушаш елегантен лаундж или чил-хаус. А след това от теб зависи какво поръчваш, а от диджея - какво слушаш, но мястото вече изглежда съвсем различно - като бар. И докато ти танцуваш в Салона с още около 200 души, кой знае какво се случва един етаж по-надолу - там е Стаята, пространство за ежедневни концерти, спектакли, изложби и партита. Нормално - Dulcinea е модерно място за съвременни изкуства и шикозна кухня и има редовна и специфична клиентела от бохеми и интелектуалци от турския елит. Кухнята комбинира европейски и анадолски вкус, а рецептите са буквално уникални - измислят си ги тук. И още нещо - персоналът винаги се усмихва, гарантира да не забравя физиономията ти и обещава да не издава тайните ти.

Meselik Sokak No 20, Beyoglu Istanbul; www.dulcinea.org

decorative line
Otto
decorative line
Otto е новият фаворит сред приятно непринудените истанбулски места, които можеш да използваш по няколко начина. Най-популярният тук е вечеря и питие с приятели за старт на голямото петъчно излизане, защото Otto се намира в непосредствена близост до най-добрия истанбулски клуб Babylon (виж стр. ХХ). Както си признават някои от редовните посетители, случва се петъчното излизане, освен да започне, и да завърши тук. От друга страна, вариант е и изобщо да не напускаш Otto - има пулт и диджей, които влизат в употреба след 23 часа. Интериорът е удивително семпъл, което в съчетание с обичайните приятни и усмихнати хора наоколо превръща Otto в едно от най-уютните места в Истанбул. Да не забравим - страшни пици на пещ.

Seyhbender Sok. 5, Tunel - Beyoglu Istanbul

decorative line
Клубовете

decorative line

Babylon
decorative line
Интересуваш ли се от трупа джаз перкусионисти албиноси от Конго, наречени Canshazza? Ако не си съвсем сигурен, внимавай с Babylon - това не е типичното място за спонтанни посещения, освен ако не знаеш кой свири. Разположен в сърцето на квартала Asmalmescit, откритият през 1999 г. клуб е една от най-иновативните сцени за жива музика не само в Турция, а и в цяла Европа. Шоуто е различно всеки ден и предлага буквално всичко - от електронна музика и рок, през джаз и блус, до етно и традиционни турски ритми. За прецизната селекция от изпълнители (и шоуто като цяло) се грижи компанията Pozitif Vibration (под чието крило работят още няколко фирми, като например Doublemoon Records, издаваща някои от най-добрите образци в модерната турска музика - вж. на стр. ??). В Babylon се провеждат и театрални и танцови постановки, изложби, уъркшопове, прожекции на филми и какво ли още не.

Şahbender Sokak 3, www.babylon.com.tr/b2003/en/
decorative line
Indigo
decorative line
Сравнително нов участник в нощния живот на Истанбул, но вече с добра слава на един от най-качествените денс клубове в града. Предлага чудесен звук и ефектно светлинно шоу, достатъчно обширен интериор и висококачествена музика на живо (рок, джаз и денс). Списъкът с местни диджеи включва Бату, Онур Озер и Тефан Демир, а сред чуждестранните гости са Свен Вет, Ричи Хоутин и Mousse T.
Akarsu Sokak 1-5, www.livingindigo.com


decorative line
Godet

decorative line
В миналото - клуб, а днес - парти организация със солидна репутация, изграждана в продължение на 10 години. Историята на Godet започва през 1996 г., когато Minas Balcıoğlu забелязва, че нощният живот в Истанбул е загубил част от задушевността си поради бума на мегаклубове като 20 и Magma. Той мечтае да създаде уютно място, напомнящо за нечий гостоприемен хол, където можеш да прекараш нощта, да се почувстваш специален, да се запознаеш с други приятни хора и да слушаш качествена музика. Заедно с няколко други напредничави истанбулци Минас сформира продуцентския екип s.o.a.p (Son оf а Pig). През 1997 г. те купуват помещение в квартала “Бейоглу”, наричат го Godet и го превръщат в бумтящ технозамък, в който гостуват предимно германски диджеи. През 2001 г. реализират следващия си проект - The Red Room - кичозна, ретро, диско нощ, която стартира в легендарния клуб Gala.

В същата тази година екипът трансформира идеята си за задушевни купони с отбрана публика в огромно парти на истанбулските острови и организират първия по рода си в Турция 48-часов open air фестивал, наречен “Ada Project”. Клубът неочаквано затваря врати през 2004 г., но това съвсем не е краят на аферата Godet. През май 2004 г. s.o.a.p стартират поредица от pop-up партита, които избухват на най-неочаквани места из града - първо в клуба Douche, после в Liman, а след това - на последния етаж на хотела Sürmeli, където преднамерено кичозните Godet*Disko партита събират всяка събота около 1000 души. В началото на февруари тази година стартира поредната инициатива на s.o.a.p - поредица от Godet Pop-Up партита в заведението Shu Bar & Lounge с местни диджеи като Baris K. и Supermatik или чуждестранни гости като познатите от партитата на 1 Ева Гарднър или Мерилин Дейвид.

Shu Bar & Lounge е на Abdi İpekçi Caddesi, Eytam Sokak 21, www.soap-system.com
 
(edno.bg,13 Август 2007 г.)

decorative line

İstanbul (şehir)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

decorative line

Comments