Ankara

Анкара/Ankara

Анадолска агенция: Анкара чества своята 85-та годишнина като столица на Република Турция
13 октомври 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес Анкара чества своята 85-та годишнина от датата за нейното обявяване за столица на Република Турция, предава Анадолската агенция. В рамките на честването валията на Анкара и водената от него делегация ще посети мавзолея на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк - Анъткабир; ще бъде проведено тържество пред паметника на Ататюрк на централния анкарски площад Улус; президентът Абдуллах Гюл ще приеме валията на Анкара и водената от него делегация в президентския дворец Чанкая.

Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара през 1923 г.

13 октомври 2008 | 04:36 | Агенция "Фокус"

Анкара. Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара през 1923 г. Името си Анкара получава още през III в.пр.н.е., когато галите населяват града и при строителното му намират стара котва (анкер). Анкара се намира в Централен Анадол и е обявена за столица от Мустафа Кемал Ататюрк - основателя на Турската Република.

На 29 октомври 1914 г. Турция се включва в Първата световна война на страната на Германия и Австро-Унгария. След разгрома й Гърция взима Измир, Източна Тракия и много острови в Егейско море, а Италия, Франция и Англия си поделят арабските владения. Кемал Ататюрк оглавява група офицери и създава общонародно движение, наречено по-късно Кемалистка революция. Турция успява да си върне проливите, а през 1923 г. сключва мирен договор с Антантата в Лозана, който гарантира суверенитета й. Същата година Турското народно събрание обявява държавата за република, а Кемал Ататюрк става нейният първи президент (1923 - 1938 г.) и обявява Анкара за столица.

decorative line

decorative line

Анкара

Античният град Анкира,известен и като Ангора,а през 1930 г. отново наречен Анкара,е разположен в центъра на Анадолското плато,в долина,заобиколена от невисоки хълмове.Булевард "Ататюрк" бележи централната ос на града и свързва площад "Улус" с Президентския дворец,а около самия булевард са разположени голяма част от банките и хотелите.Въпреки това най-старият хотел в града -"Анкара Палас" (построен едва през 1920 г.),се намира на булевард "Джумхурийет",близо до площад "Улус".

decorative line
Статистика

Площ:25 706 км2
Население:4 453 500 жит. (2007 г.)
Гъстота на населението:173 жит./км2
Средна надморска височина:приблизително 850 мdecorative line
Накратко

Столица на Турция от 1923 г.
Език:турски
Религия:ислям
Най-важни квартали:Улус,Йенишехир,Каваклъдере,Чанкая
Летища:Есенбога (30 км северно от града)

decorative line

Моделът на модерна Турция

В днешна Турция архитектурата на Анкара изпълнява ролята на символ на модерността и на достоен за подражание модел.

Турците се гордеят с младата си столица:с широките и булеварди,с внушителните сгради и университетите в нея.В Анкара всичко носи духа на "кемализма"-термин,определящ постиженията на първия президент на Турция Мустафа Кемал,който повежда страната си по пътя на нейното модернизиране.През 1934 г. той получава почетното название "Ататюрк",т.е. "баща на турците".

Анкара,столицата на антична Фригия,възстановява старата си функция през 1923 г.,когато става столица на Турция.Следите от времето на фригийците,римляните (когато Анкара е център на римската провинция Галатия) и на османските турци са запазени само в северната част на града.

Съвременна Анкара е градът на Ататюрк-основателя на държавата,който живее и управлява тук.Множество паметници напомнят за великия държавник:сградата на Народното събрание,паметникът на Кемал Ататюрк на кон на площад "Улус",както и булевард "Ататюрк"-основната пътна артерия на града.Превръщането на Анкара от провинциален град в модерен градски център се осъществява за много кратък период.По време на Първата световна война градът има 30 000 души население,а днес там живеят над 4 милиона жители.

deagostini


decorative line
More:

Анкара

от Уикипедия, свободната енциклопедия

decorative line


 
Resort Ankara


decorative line
Comments