Domov‎ > ‎

Kržeti

Kržeti so najvišje ležeče naselje z gručastim jedrom na območju Gore v občini Sodražica. Ležijo na zakraseli planoti pod nizkima vzpetinama Golim hribom in Kaminami. K naselju sodita še zaselek Sevec severno pod jedrom vasi in samotna hiša v Vagovki.


  Majda Šilc(1923-1944)


V vasi Kržeti je bila rojena narodna herojinja, Majda Šilc. Njeno pravo ime je bilo Marija, Majda je njeno partizansko ime. Bila je trgovska pomočnica in  predvojna članica KPS. Med vojno je delovala kot bolničarka in aktivistka osvobodilne fronte. Napredovala je do sekretarke Skoj-a brigade. Leta 1944 jo je ubila granata na Težki Vodi.

Nagrajena je bila z redom narodnega heroja. Narodni heroj je častni naziv prejemnikov reda narodnega heroja, ki je bil podeljen udeležencem narodnoosvobodilnega boja, ki so se junaško izkazali v boju in za herojsko držo pred razrednim sovražnikom.

Med samo vojno (do 8. maja 1945) je bilo razglašenih 151 herojev, vsi drugi so bili po vojni.

Ugodnosti:

S podelitvijo priznanja je bil nosilec upravičen do rednega denarnega dohodka in drugih posebnih ugodnosti (brezplačni prevozi z javnimi prevoznimi podjetji, boljši sedeži v gledališčih,...). Družine odlikovanih so bile upravičene do denarnega dodatka.