Resurse antropice

 •        Muzeul Judetean de Istorie Botosani este amenanjat in cladirea fostei Prefecturi a judetului, de pe strada Unirii nr. 15( monument de arhitectura construit la inceputul secolului al XX- lea dupa planurile marelui arhitect Petre Antonescu), este cea mai importanta institutie muzeala din judet.
 • Sectia de Arta se afla pe strada 1 Decembrie, nr. 27 din Botosani, intr- o cladire din imediata apropiere a locului pe care s-a aflat casa caminarului Gheorghe Eminovici, unde s-a nascut si a copilarit pana la varsta de patru ani Mihai Eminescu.
 • Galeriile de Arta ,,Stefan Luchian" sunt amenanjate la parterul unui impozant bloc de locuinte si reprezinta un nume de referinta in peisajul artelor plastice din Moldova.
 • Casa Memoriala Nicolae Iorga Botosani, construita in secolul al XIX- lea, cladirea reprezinta una din multele in care a stat in chirie familia Iorga si, implicit, copilul Nicole Iorga, viitorul mare istoric. Devenita Casa Memoriala ,, Nicolae Iorga'', modesta cladire, cu sediul in strada care poarta numele istoricului nu departe de Liceul ,, A. T. Laurian" ,  la care a invatat, adaposteste marturii familiale, care recompun anii de zbucium creator.
 • Muzeul Memorial ,, George Enescu" Dorohoi- este organizat in casa lui Costache Enescu, tatal marelui muzician, popasurile, vacantele lui George Enescu insemnand numeroase prezente aici, incununate cu cateva din creatiile sale. Reorganizat recent, Muzeul Memorial prezinta vizitatorilor sai marturii- piese originale legate de familie, locuri si creatie, care recompun atmosfera vieteii marelui Enescu.
 • Muzeul de Stiintele Naturii din Dorohoi si Galeriile de ArtaModerna sunt amenanjate in cladirea fostei prefecturi a judetului Dorohoi, monument de arhitectura, una dintre cele mai frumoase constructii ale orasului.
 • Muzeul de Arheologie Saveni. Cladirea care gazduieste acest lacas cultural este monument de arhitectura.
 • Colectia Memoriala Mihai si Alexandru Ciuca este o expozitie deschisa in doua din incaperile muzeului din Saveni.
 • Casa Memoriala ,, George Enescu" Liveni, o casa veche, taraneasca, care reda mobilier t aranesc, modul de viata taranesc si recompune lumea copilului Enescu. Este o casa cu curte si gradina, cu flori, nuci, meri si peri, trimitatoarela impresiile din copilarie enesciene.
 • Casele Antipa. Situate pe Bulevardul Eminescu, Casele Antipa sunt legate de copilaria fratilor Grigore Antipa, biolog, ctictor al Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti, care- i poarta si numele, si Nicolae Leon, biolog, parazitolog. Casele beneficiaza de o frumoasa arhitectura, intr- un ecletism de scoala franceza, cu factura de rococo, datand din jurul anului 1900.
 • Casa memoriala ,, Mihai Eminescu'' . In 1925, casa copilariei poetului Mihai Eminescu, nelocuita de ani de zile, ajunsese o ruina. In 1940 este inaugurat la Ipotesti primul muzeu memorial, infiintat in casa recontruita in 1934 pe acelasi loc. Intrucat nu respecta structura originalului, casa- muzeu a fost daramata, iar in 1979 s-a inaugurat o alta, reconstruita pe vechea fundatie a casei Eminovicestilor. Incepanand cu anul 2000, finisajul exterior si interior al casei, precum si mobilerul expus reinvie atmosfera celor treizeci de ani in care famila poetului a locuit in Ipotesti in casa construita de caminar odata cu mutarea definitiva la mosia din sat.
 • Casa Ciomac- Camtemir exprima o arhitectura tipic moldoveneasca, caracteristica zonei pentru sec. XVIII- XIX, situata fiind intr- un terminal al vechii Mahalele Armenesti din Botosani.
 • Casele Sommer, case vechi, din prima jumatate a secolului al XIX= lea, situate vizavi de Nord- Proiect, au fost, totodata, gazda buna activitatii teatrale la Botosani, spectacolelor sustinute de companii tatrale vestite ale epocii si, mai ales, exprimarii in teatru a marelui nostru poet Mihai Eminescu .
 • Casa Boflosu. Cladire veche, datata in jurul anului 1800, era casa unui important negustor armean din vechii Botosani, legata fiind de dezvoltarea negotului la Botosani.
 • Cladirea Fundatiei Sofian este compusa din doua corpuri: casa cu portic clasicist, cca. 1800, si cladirea principala, cu arhitectura Secession, cca. 1900, incadrate de zona vechiului parc.
 • Sediul Primariei Municipiului Botosani initial, a fost casa stolnicului Enachi Codrescu, apoi, prin testament a nepotului sau, Gheorghe Loiz, fiul acestuia, Ioan Loiz, vanzand-o hatmanului si boierului filantrop Anastasie Basota.De la acesta a cumparat- o Grigore Alexandru Ghica, ultimul Domn al Moldovei si nascut in Botosani, care, din dragoste si recunoastinta pentru meleagurile natale, a oferit- o obstii orasului.
 • Centrul Vechi Botosani. Marele incendiu din 3 iunie 1887, izbucnit in vecinatatea Bisericii Catedrale ,,Uspenia" ,  a afectat puternic vechea Strada Mare din Botosani. Ulterior, vechile case si dugheni de lemn au lasat loc, in procesul refacerii, celor de zid si piatra,baza si astazi a Centrului Vechi al municipiului, cu o vocatie comerciala predilecta.
 • Casa Manolache Iorga datand din sec. al XIX- lea, cca. 1800- 1820, construita intr- o arhitectura medievala. Intre 1989- 2008 a functionat in cladire Muzeul de Etnografie, cladirea fiind retrocedata mostenitorilor.
 • Casa Alexandru Vasescu dateaza de dinainte de 1891, avand o arhitectura eclectica, in traditia clasicismului moldovenesc, ctitorul sau fiind Alexandru Grigoriu Vasescu, proprietarul mosiei Cotusca, secretar al Adunarii Elective a Moldovei la alegerea domnitorului Cuza.
 • Casa Moscovici etse datata inainte de 1872, fiind refacuta dupa 1888 si avand arhitectura electica, de factura baroc palladian.
 • Teatrul Mihai Eminescu. Pe langa locurile in care numeroase personalitati ilustre ale culturii romanesti au lasat semne consistente ale vietuirii lor, nici un itinerar turistic structurat pe domeniul culturii din Botosani nu va putea ocoli Teatrul ,,
  Mihai Eminescu" .
 • Teatrul pentru Copii si Tineret ,, Vasilache" a fost infiintat la 1 mai 1953, iar cea dintai premiera a avut loc in acelasi an cu spectacolul ,, Micul gansacel" , in regia Floricai Teodoru si scenografia lui Tache Dobrescu.
 • Filarmonica de Stat Botosani. In anul 1953 lua fiinta Orchestra Filarmonicii de Stat Botosani, care, de fapt, continua o indelungata si imporatnta activitate muzicala a meleagurilor botosanene, desfasurata de Societatea Muzicala ,, ARMONIA" ,  ce fusese fondata de Alexandre Saint Georges, in 1883.
 • Biblioteca Judeteana ,, Mihai Eminesc" Botosani a fost infiintata in anul 1882, la inintiativa unuia dintre cei mai intreprinzatori primari pe care i- a avut vreodata orasul Botosani, Th. Boian.
 • Biserica Domneasca ,, Sf. Gheorghe" din Botosani a fost zidita de Elena Doamna, sotia domnitorului Petru Rares, in 1551.
 • Biserica Domneasca ,, Sf. Nicolae" Dorohoi terminata la 1495, este cel mai vechi edificiu care mai pastreaza astazi amintirea epocii stefaniene. Cictorita  intr- un spatiu de mai veche locuire, asa cum o probeaza in vremea din urma descoperirile si cercetarile arheologice, edificiul pare a fia vut de la inceput rolul de capela a resedintei domnesti, ulterior devenind biserica de mir.
 •  Biserica Uspenia sau ,, biserica alba" cum i se mai spune, este o alta ctitorie a Elenei Rares, ce dateaza din 1552. Din anul 1793, intr- o cladire alaturata, a functinat o scoala domneasca. Aici a fost botezat Mihai Eminescu, biserica pastrand vechea cristelnita.
 • Biserica Domneasca ,, Sfantul Nicolae" Poputi a fost ridicata la 30 septembrie 1496, de catre Stefan cel Mare, domn al Moldovei, si a fost destinata a fi biserica de mir. Acest edificiu facea parte dintr- un ansamblu fortificat- alaturi de palatul domnesc si turul clopotnitei. Biserica intruneste trasaturile stilului moldovenesc medieval in ce priveste planul, impartirea interioara a spatiului, sistemul de constructie arhitecturala , conceptul decorativ in ansamblul sau, iar peretii interiori ai celor trei incaperi- pornaos, naos si altar- au fost acoperiti in totalitate cu decoratie murala.
 • Manastirea Cosula. Neobositul cautator Nicolae Iorga facea cunoscute lumii in 1908 doua descoperiri senzatinale. Astfel, urcand in podul bisericii manastirii Cosula, a avut sansa sa descopere manuscrisul unei copp din anul 181 a unei traduceri romanesti anonime a ,, Istoricilor'' lui Herodot, facuta in Moldova pe la mijlocul secolului al XVII- lea, gasind, totodata, si admirand in podul pridvorului bisericii, resturile unei fresce.

Comments